Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Leļļu mākslas un dizaina muzejā atklāta izstāde “Filca fluīdi”

Sniega pūķis, vīruss, piens ar mellenēm, balodis – šie un citi mākslas darbi, veidoti no filca, skatāmi Leļļu mākslas un dizaina muzeja beidzamajā šī gada izstāžu ciklā. Pirts cepurītes, čībiņas, brošiņas, ko ierasti asociē ar filcu, šeit neatrast. Izstāde “Filca fluīdi” atklāj daudzveidīgās iespējas, strādājot šajā mākslas virzienā.

22.12.2023 05:50

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Galerijai “Romas dārzs”, kur mājvietu jau gadu radis Leļļu mākslas un dizaina muzejs, atlasīti daudzveidīgi darbi, lai iespējami plašāk parādītu, ko no filca var izveidot, stāsta izstādes kuratore Līva Kaprāle.

Eksponēti vairāk nekā 15 dažādu paaudžu mākslinieku darbi. Katram autoram ir savs rokraksts un vēstījums.

“Šī izstāde ir ļoti silta, mīļa, daudzpusīga savās mākslas izpausmēs,”

vērtē leļļu muzeja vadītāja Ināra Liepa.

“Es ceru, ka tā sagādās prieku visiem. Mums ir arī pūķis, kas iezīmēs nākošo gadu,” viņa priecājas.

Vairākus metrus garo “Sniega pūķi” ar porcelāna sejiņu no Daugavpils uz Liepāju atvedusi māksliniece Ksenija Šinkovska. Tikai pirms diviem gadiem viņa ir pārcēlusies uz dzīvi Latvijā.

“Viņa ir ļoti talantīga māksliniece, darbi ir unikāli. Tā strādāt ar filcu, kā to dara Ksenija, uzdrošinos teikt, ka Latvijā neviens to neprot. Ksenija tehniski pārvalda šo materiālu vienkārši fantastiski,” vērtē I. Liepa.

Izstādes mērķis ir parādīt, ka filcs nav tikai amatniecības materiāls, no kura var lieliski un kvalitatīvi darināt siltus, blīvus, stingrus izstrādājumus, bet tas ir arī iedvesmojošs materiāls laikmetīgajā tekstilmākslā, saka L. Kaprāle.

“Šeit skatījums ir ļoti plašs. Dažādu izmēru skulpturāli tēli, vilnas gleznas un daudz kā cita.

Gandrīz katrā darbā šai tehnikai ir savs piegājiens.”

Vilnas velšana kā tehnika un vēlums kā materiāls izmantots gan savā klasiskajā formā, gan arī organiski apvienots ar izšuvumu, apdruku un dažādām autortehnikām.

Liepājā skatāma daļa no izstādes “Filca anatomija”, kas bija vērojama 2022. gada rudenī kultūras centrā “Siguldas devons”. Šis notikums bija izvirzīts balvai “Kilograms kultūras” nominācijā “Pārsteigums”.

Filca mākslu pamanīja, ievēroja, nu tā dažādos formātos ceļo pa Latviju un nonākusi Liepājā. “Nāciet un iepazīstiet šos darbus,” aicina izstādes kuratore.

“Lai šī izstāde ir kā logs uz tiem plašumiem, ko šī viena no senākajām, ja ne pat senākā tekstila tehnika sniedz.”

Reizē ar izstādi jauns mākslas objekts arī Liepājas mazākajā izstāžu telpā “Mākslas ala” – tēlnieces Intas Bergas ģipša skulptūra “Meitene ar flautu (Maiguma skaņa)”.

Savukārt muzeja leļļu kolekciju papildinājis ārstes Zanes Gailes dāvinājums – divas lellītes, kas tērptas ukraiņu nacionālajos tērpos.

“Šīs lellītes tika dāvinātas viņas mammai Valentīnai Gailei. Viņa 50.–60. gados bija aizbraukusi mācīties uz Kijivu un tur sadraudzējās ar vienu ārsti. Pēc tam uz Rīgu viņai tika atsūtītas šīs lellītes, tās nāk no Hersonas.

Uzskatu, ka tām tagad ir jābūt šeit, lai ikvienam atgādinātu, ka nekas nav beidzies, ka mums visiem nepagurstoši ir jādomā, jāpalīdz. Un lai tās ir kopā ar mums kā sirsnīgs Ziemassvētku stāsts,” sacīja I. Liepa.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz