Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Klātienes satikšanās ilgu izvirdums. Liepājnieki bauda Muzeju nakti

”Tik ļoti daudz cilvēku, ka pat ābolam nav, kur nokrist!” situāciju Liepājas muzejā raksturoja pensionāru pāris Mirdza un Andis neilgi pēc tam, kad sestdien oficiāli sākās tradicionālā Muzeju nakts. Ēkā kultūras baudītāju pūļi, – cieši cits citam blakus pārvietojoties no vienas izstāžu telpas uz otru, pētot, izzinot, iepazīstot. Līdzīga situācija bija vērojama arī citās vietās, kas vēra durvis apmeklētājiem Muzeju naktī.

14.05.2022 22:50

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Šajā vakarā valdīja īsta svētku noskaņa, atgriežot sajūtās pirms dažiem gadiem, kad nezinājām par pandēmiju un tās nestajiem ierobežojumiem.

Muzeju nakts atkal norisinājās pēc divu gadu pārtraukuma, kad klātienē un bez maksas bija iespēja apmeklēt muzejus, kā arī dažādas citas iestādes, kas piedalījās šajā akcijā.

Šā gada Muzeju naktij bija dota brīva tēma, savukārt visas norises notika ar devīzi “#TiekamiesTagad”, aicinot uz atkal satikšanos klātienē. Liepājas šā gada moto bija ”Mostamies rītdienai”, ikvienu programmas dalībnieku un apmeklētāju mudinot uz pamošanos pēc divu gadu lielas snaudas, pavasarīgu rosību un pozitīvu skatu nākotnē.

Vēl pirms oficiālās Muzeju nakts atklāšanas – septiņos vakarā – Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā jau bija vērojams daudz interesentu. Arī dārzā un pie ieejas, gaidot ierodamies vilcieniņu ”Libau Train”. Tieši ar zaļā vilcieniņa braucienu aizsākās Muzeju nakts Evijai ar sešus gadus veco dēliņu Marselu. Viņus sastapām galvenajā muzeja ēkā, zēnam uz rokas nupat tapis tetovējums vienā no radošajām darbnīcām.

”Es Liepājā dzīvoju tikai piekto gadu. Liepājas muzejā esmu bijusi ļoti reti, šķiet, pēdējo reizi pirms vairākiem gadiem un arī tad – Muzeju naktī,” atceras sieviete.

Cik daudz šovakar paspēšot apskatīt, esot atkarīgs no Marsela. ”Programma ir plaša, jāskatās, cik daudz mēs izturēsim. Man vienkārši gribas labi pavadīt laiku un dēlam parādīt kultūru.”

Justies labi, omulīgi un atpūsties šajā vakarā vēlēja arī Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla, uzrunājot sanākušos no uzbūvētās skatuves muzeja dārzā, kur vēlāk situāciju komēdiju ”Viss par sievietēm” izspēlēja Liepājas Neatkarīgais teātris, ar koncertu uzstājās etnoperkusionists Nils Īle un grupa ”Kanisaifa”, grupas ”Willow Farm” un ”Oranžās brīvdienas”.

”Muzeju nakts muzejniekiem ir īpaši svētki,” atzina D. Kārkla, aicinot apmeklēt arī citas vietas – sabiedriskās dzīves veidotājus, kā, piemēram, izstāžu zāles, bibliotēkas, koncertzāli –, kas šajā vakarā vērušas durvis un gaida apmeklētājus. ”25 vietās Liepājā var gūt muzikālus, teatrālus, kulturālus, izzinošus un visādi citādi interesantus pasākumus, kas ir saistīti ne tikai ar kultūras lietām, bet arī dažādām degustācijām, baudījumiem, kas ikdienā nav pieejami,” viņa sacīja.

Tālākie punkti bija Karostā, tai skaitā apskatei pieejams ūdenstornis, kas ikdienā ir slēgts.

Dažādu paaudžu cilvēku ielās netrūka, divatā, trijatā un lielākos pulciņos dodoties no vienas vietas uz otru. Gati, Lauru un viņu gadu veco dēliņu Paulu pārtvērām Graudu ielā – nākot no muzeja uz Liepājas Universitāti. ”Forši, kaut kas Liepājā notiek,” priecājās jaunā ģimene. ”Liepājā dzīvojam ceturto gadu, nekad muzejā Kūrmājas prospektā nebijām bijuši. Bijām arī ”Wiktorijā”, vēl palūkojām mākslas skolas audzēkņu izstādi, tagad ejam uz koncertu,” viņi padalās piedzīvotajā. ”Mazliet programmu, pirms nācām, paskatījos, bet iziet cauri visam nepaspēju.

Piedāvājums ir bagātīgs. Cik mazais ļaus, tik paskatīsimies,” sacīja Laura, piekrītot, ka Muzeju nakts ir vajadzīga akcija, jo tā dod iespēju aiziet tur, kur ikdienā nemaz nesanāk.

Līdzīgi sprieda arī pensionāru pāris Mirdza un Andis. ”Paskatieties, cik daudz cilvēku ielās! Ļoti daudz. Tas vien apliecina interesi un vajadzību. Iespējams, kādam šī ir pirmā reize mūžā, kad viņš aiziet uz muzeju.” Paši šajā vakarā cerot apmeklēt jaunatvērtās vietas – ”Siļķu brāķi” promenādē un interjera muzeju.

Šķiet, līdzīgi domāja vēl daudzi. Jo, piemēram, pie jaunatvērtā Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzeja ieejas veidojās gara rinda, kas no Kungu ielas aizvijās pa Bāriņu ielu. Kāds sacīja, ka rindā stāvējis pat 45 minūtes. Aktīva rosība bija ne tikai interjera muzeja telpās, bet arī iekšpagalmā – priekšnesumus sniedza gan folkloras kopa ”Atštaukas”, gan seno deju grupa ”Ballare”.

Muzeju naktī pie sevis aicināja izglītības, kultūras, tūrisma un citu iestāžu pārstāvji, līdz ar to piedāvājums bija daudzveidīgs un piesātināts. Kaut ko arī nācās palaist garām, jo notikumi pārklājās. Radošās darbnīcas, mūzika un māksla, maltītes, iepirkšanās, ekskursijas – to un vēl visu ko citu piedzīvoja naksnīgā pasākuma apmeklētāji.

Sava kultūras programma bija arī Dienvidkurzemē – Muzeju nakti atzīmēja Aizputē, Pāvilostā, Lažas, Nīcas, Grobiņas pagastā un citviet.

Muzeju nakts tradīcija aizsākusies 1999. gadā Francijā, tās mērķis – iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kuri ikdienā muzejus neapmeklē. Šogad nakts pasākumi Latvijas muzejos notika jau 18. reizi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz