Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Trīs mākslas nozares sader kopā. Liepājā skatāma LMA pasniedzēju un studentu darbu izstāde

Liepājas muzeja anfilādē skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas pasniedzēju un studentu darbu izstāde “Korelācija/Correlation”.

19.03.2024 07:00

liepajniekiem.lv

Pirmo reizi šīs trīs mākslas nozares – keramika, stikls un tekstils – eksponētas vienkopus. Vienkāršam skatītājam grūti atšķirams, kurš skolotāja veikums, bet kurš – audzēkņa.

“Ļaudis šeit labi, ir mākslas skolas, ir studenti,” LMA profesore, Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas vadītāja un reizē izstādes kuratore Vineta Groza skaidroja, kādēļ jau trešo reizi sadarbojas ar Liepājas muzeju.

Draudzīgas saites nodibinātas 2020. gadā. “Te vienmēr ir patīkami atgriezties,” viņa atklāšanā atzina, izsakot pateicību par uzņemšanu.

V. Groza pastāstīja, ka pagājušajā gadā mainīts nodaļas sastāvs. Ilgus gadus tā vienoja stiklu, tēlniecību un keramiku, bet nu tēlniecības vietā nācis tekstils.

“Šī ir pirmā lielā izstāde, un mēs vienkārši gribam paskatīties uz sevi no malas, kā mēs kopā izskatāmies.

Liepājā būs mūsu pirmais vērtējums – deram vai nederam kopā. Man jau šķiet, ka deram, esam stipri un spēcīgi. Tādēļ taisīsim vēl,” solīja V. Groza.

Izstādē piedalās Latvijā un pasaulē zināmi savas jomas pārstāvji: keramikas mākslinieki Dainis Lesiņš, Dainis Pundurs, Ainārs Rimicāns, Līga Skariņa, Ženija Loginova, Anna Rubene Zīdare, stikla mākslinieki Agnese Gedule, Inguna Audere, Sandra Utāne, Ilze Dūdiņa, Inita Ēmane, V. Groza un tekstila mākslinieki Ieva Krūmiņa, Elīna Ģibiete, Irēna Andrejeva, Elīna Veilande-Apine, Diāna Janušone.

Viņiem piebiedrojušies LMA studenti, un viņi visi nāk no Liepājas mākslas skolas. Tie ir Megija Zonne, Ramona Einštāle, Aleta Betija Aniņa, Taisija Gluščenko, Agneta Ance Adricka, Daniels Donis, Baiba Čadore, Laima Grasmane, Krista Elizabete Pupura un Laura Dzērve.

Ilze Karlsone (no kreisās) ieradusies apsveikt savu kolēģi Lauru Dzērvi, jo izstādē skatāms arī viens viņas darbs. Abas mākslinieces pasniedz zīmēšanu un gleznošanu Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā. Foto: Egons Zīverts

Agneta Ance patlaban studē LMA otro gadu. “Liepājā pabeidzu apģērba dizainu. Domājot, ko darīt tālāk, atcerējos, ka jau no bērnības mans sapnītis bijis studēt akadēmijā. Izlēmu, ka tas jāpiepilda. Izvēlējos jaunu materiālu, ar ko strādāt, – stiklu. Man ļoti patīk.”

Izstādē skatāms darbs, ko Agneta Ance radījusi studiju procesā – “Zemapziņas lidojums”. Izmantojusi ne tikai stiklu, bet iesaistījusi arī citus materiālus.

“Sākumā izveidoju galvu no šamota, pēc tam tapa virpulis no metāla drātīm, bet ģipša formā atlēju stikla sejas,”

atceras studente.

Darbs iezīmē iedomu pasauli, apkārt esošās emocijas, pārdomas. Būt starp izstādes dalībniekiem liepājniecei ir liels prieks un lepnums.

Savukārt L. Dzērve ir maģistra programmas 2. kursa studente. “Es gan mācos, gan arī pasniedzu zīmēšanu, gleznošanu Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā,” viņa stāsta.

Raksturojot savas sajūtas izstādes atklāšanas brīdī, Laura atzina, ka izjūt kopību. “Jo šeit visi studenti, kas piedalās, ir no Liepājas, beiguši mākslas vidusskolu, redzu, ka daži ir pat mani audzēkņi, kuriem es pasniedzu vidusskolā.”

Skatītāju vērtējumam Laura nodevusi īpašu darbu, kas veltīts vecmāmiņai, – mēteli, ko rotā pašas un radinieku fotogrāfijas.

“Kad nomira mana vecmāmiņa, sērās filozofēju par to, kas ir svarīgākais, ko viņa uz šīs zemes atstājusi.

Sapratu, ka tā nav nauda vai darbi, bet gan mēs – viņas pēcteči un mantinieki. Viņa caur mums turpina dzīvi uz šīs zemes.”

Laura Dzērve izstādē izlikusi apskatei sev pašai īpašu darbu. Tas ir veltīts vecmāmiņai. ”Mētelis tapis bakalaura studiju ietvaros, pirms pāris gadiem. Tas pabijis vairākās izstādēs, bet Liepājā līdz šim vēl nebija rādīts.” Foto: Egons Zīverts

Izstādē, kas aplūkojama līdz pat 5. maijam, ir iespēja redzēt plašu darbu klāstu, salīdzināt dažādas idejas, kas ir viens no galvenajiem izstādes vadmotīviem un ieguvumiem, atzīmē rīkotāji.

Mākslinieki, strādājot ar dažādiem materiāliem, radījuši estētiskas formas, tās vai nu pakļaujot, vai nepakļaujot funkcijai.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz