Trešdiena, 8. maijs Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Frančeskas Kirkes diskusijas ar vecmeistariem

Frančeskas Kirkes diskusijas ar vecmeistariem
07.11.2007 19:58

0

Atslēgvārdi

Akciju sabiedrības “UPB” izstāžu galerijā būvuzņēmumā “Nams” atkal notikusi kārtējā mākslas ekspozīcijas maiņa, un savas gleznas šeit turpina rādīt spicākie no Latvijas mākslinieku plejādes. Šajā reizē viesojas gleznotāja Frančeska Kirke ar personālizstādi “Muzeja tranzīts”. Frančeska Kirke savas gleznas Liepājā rāda pirmo reizi un izstādes atklāšanā atzinās, ka atbraukt uz mūsu pilsētu viņu pamudinājušas kolēģu atsauksmes par labo auru, kas valda šajā mazajā “UPB” mākslas galerijā.

Kāpēc ekspozīcijai dots tāds nosaukums – “Muzeja tranzīts”, jo izstādē redzamie darbi tā tieši neko neliecina par pārvietošanu vai pārvadāšanu? “Tā ir tēma, kas mani rosina jau gadus septiņus. Tā aizsākās Ņujorkā ar izstādi “Impossible meetings” un turpinājās vēl divās izstādēs Ņujorkā. Vēl pirms tam bija izstāde galerijā “Bastejs” ar nosaukumu “Restaurācija”, kas tāpat bija veltīta muzejiskajam garam, zelta rāmjiem, tumšām lakotām virsmām, darbu restaurācijas procesam. Man likās, ka pēc 2002.gada Valsts mākslas muzeja izstādes “Muzejs” būšu izsmēlusi idejas darbam šajā virzienā, bet vēl aizvien pie šīs tēmas atgriežos arī 2007.gadā,” skaidroja Frančeska Kirke. “Izmantojot jau eksistējošus tēlus, es veidoju jaunu tēlu sistēmu. Mans mērķis ir provokācija. Likt izdomāt skatītājam, kas tad tur ir mainījies. Manos darbos ir liela deva ironijas, lai arī forma ir visnotaļ gaumīga. Ar labi pazīstamu vēsturisku tēlu palīdzību man vieglāk izteikt domu, savas izjūtas. Es citādāk nemāku,” ne vienreiz vien savu viedokli paudusi māksliniece.

Frančeskas Kirkes glezniecību raksturo mākslinieces specifiskais skatījums uz laika un mākslas attiecībām. Viņu interesē gan mūsdienu mākslas izteiksmes iespējas, gan pagājušo laiku vizuālās kultūras iespaidi. Māksliniece savā veidā eleganti diskutē ar vecmeistariem, ar izsmalcinātu tehnikas meistarību vienu oriģinālu pārvērš savā oriģinālā, savieno gadu simtus ar mūsdienām. Mākslas zinātnieki viņas gleznošanas paņēmienu pat raksturojuši kā darbu miksēšanu, kā to dara dīdžejs ar mūziku uz datora ekrāna, kas pārveido jebkuru attēlu un rada jaunu realitāti. Viņas gleznās ir gan pagājušo gadsimtu iemūžinātās daiļās dāmas un varoņi, gan mākslas un kultūras vēstures fetiši un individualitātes. Ar visa tā palīdzību Frančeska Kirke atspoguļo mūsdienu patērētāju sabiedrībai raksturīgo kultūras un mākslas izpratni.

Ivars Runkovskis par Frančeskas Kirkes gleznām teicis: “Pasaule, kuru viņa izveidojusi kā vizuālu uzskatāmību, ir skumju nojautu, krēslainu noslēpumu, fantastisku pārvērtību, izzudušu kaislību un, protams, kā tas mēdz būt vienmēr paradoksāli kopā savienots, – arī karnevāliska maiguma un vispiedošanas, klusās nostalģijas un mīlestības alku pilna.”

Vizītkarte

Frančeska Kirke

– dzimusi 1953.gadā, Rīgā;
– 1972.gadā beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu,

1978.gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu,
1987.gadā beigusi profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcu;
– izstādēs piedalās kopš 1974.gada: ap pusotra desmita nozīmīgu personālizstāžu un dalība neskaitāmās kopizstādēs Latvijā, Francijā, ASV, Lielbritānijā, Nīderlandē, Krievijā, Dānijā, Portugālē, Vācijā, Somijā, Beļģijā, Izraēlā, Kiprā u.c.;
– gleznas atrodas kolekcijās Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un
Mākslinieku savienības muzejā, Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā, Rutgersa universitātē, New Brunswick Ņūdžersijā  (ASV), Ludviga muzejā, Ķelnē (Vācija), Valsts Tretjakova galerijā, Maskavā (Krievija), privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Māksliniece Frančeska Kirke.

Skats no Frančeskas Kirkes personālizstādes “UPB ” mākslas galerijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz