Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Gada izrāde 2021” pieder liepājniekiem

Latvijas amatierteātru iestudējumu skates “Gada izrāde 2021” finālā laurus plūcis Liepājas Neatkarīgais teātris ar izrādi “Beigu spēle”, kuras režisors ir Mārtiņš Kalita.

“Gada izrāde 2021” pieder liepājniekiem
Foto: Ģirts Gertsons
15.09.2022 06:00

Agnese Grīnberga

"Kurzemes Vārds"

Žūrijas komisija augstu novērtējusi žanra izpratni un stila tīrību. Diplomus “Gada aktieris” saņēma Ainars Krūms, kurš izrādē iejutās Hamma lomā, un Aigars Ambrēns, kurš izrādē atveidoja Klovu.

Liepājas Neatkarīgā teātra vadītāja Daina Kandevica stāsta, ka titula saņemšanas brīdī viņai bijusi deja vu sajūta. “Mēs esam atgriezušies desmit gadus atpakaļ, jo tieši pirms tik ilga laika saņēmām šo pašu titulu par izrādi “Pūt, vējiņi”, ko spēlējām Dailes teātrī. Visi esam ārkārtīgi priecīgi, tā ir atzinība par ieguldīto darbu un pierādījums tam, ka neesam velti gājuši, tērējuši nervus un pacietību. Tas tiešām bija tā vērts, un mūsu režisors var būt gandarīts par sevis ieguldīto darbu, esam attaisnojuši viņa cerības.”

Pats režisors, kurš apbalvošanas ceremonijā klāt nebija, jo aktīvi uzsācis darbu pie izrādes “Igauņu bēres”, uzteic pašu aktieru darbu.

“Tas ir aktieru nopelns. Lauks, kurā piedāvāju viņiem ieskatīties, dzīvoties un darboties, nebija ierasts, un kaut kādā mērā tas bija kaut kas pavisam jauns,

tāpēc man ir liels prieks, ka viņi tam noticēja, uzticējās un iemīlēja darbu pie šīs izrādes. Pats lugas materiāls viņu izpildījumā arī varēja skanēt,” saka M. Kalita.

Režisoram šī bija pirmā Liepājas Neatkarīgajā teātrī iestudētā izrāde, tāpēc arī viņam šis darbs bija pilnīgi jauna pieredze. “Es skatījos pēc aktieru pašsajūtām un iespējām, maksimāli izmantoju to, kas bija viņos pašos. Izrādes veidošana ir kopējs process, un viņi ar darbu labi tika galā. Kad izvēlējos šo gabalu, apzinājos, ka gribu to iestudēt amatierteātrī, jo tā ir tāda pati maza trupiņa, kā izrādē, tāpēc tas derēja arī konceptuāli,” stāsta režisors.

Pēc viņa vārdiem, iegūtais “Gada izrādes” tituls ir apliecinājums tam, ka amatierteātris var strādāt kvalitatīvi un profesionāli. “Es esmu ļoti priecīgs par aktieriem. Atdeve, ar kādu viņi strādāja, bija pelnījusi atzinību.”

Finālā otro vietu ieguva Rēzeknes Tautas teātris, savukārt trešajā ierindojās Valkas novada Kauguru amatierteātris. Iestudējumus vērtēja režisori Māra Ķimele, Juris Rijnieks, Intars Rešetins un Reinis Boters.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz