Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gandrīz dokumentāls stāsts. Atklāta Irmas Markopas grāmata

Gandrīz dokumentāls stāsts. Atklāta Irmas Markopas grāmata
Foto: Egons Zīverts
16.12.2019 07:02

"Kurzemes Vārds"

”Zaļā birzs, Troņmantnieka zaļā birzs, Aspazijas birzs, Zeļonaja rošča…Ai, cik daudz vārdu un nosaukumu vienai vietai. Bet kurš ir īstais?” grāmatā ”Zaļās birzs romantika un sūrme” jautā Liepājas literāte Irma Markopa. 

”Par Karostu un Liepāju tik daudz stāstu, visu laiku domāju, kāpēc par Zaļo birzi nekā nav? Par to taču var stāstīt aizgūtnēm. Uzmetumi man radās jau sen, lielākoties balstos uz vīra māsīcas atmiņām. Viņa tik daudz  varēja pastāstīt par tur piedzīvoto, ka to bez ievērības bija žēl atstāt,” skaidro rakstniece.

Kad viņa pati dzīvojusi Zaļajā birzē, tur bijis tikai zālains celiņš un grants, pa kuru tikt līdz mājai. ”Toreiz jau mašīnu ar nebija, uz Liepājas centru visi braucām ar zirgu. Tie bija gandrīz katram, kam nebija, tas kājām gāja,” atceras autore.

Grāmatā rakstītais atbilst laika posmam no 1963. gada līdz brīdim, kad Latvija atguva brīvību. Viens no māsīcas stāstiem īpaši iespiedies I.Markopas atmiņā.

Kad sievietes ģimenes atgriezās savās mājās pēc bēgļu gaitām, viņiem nebija, kur dzīvot – māja bija sabombardēta, vācieši bija izvākušies. Bērniem tā bija jauna pasaule – dzelzs gultas, kruķi un daudz kas interesants. Vislielāko atzinību izpelnījās kāds mājas stūris, kur bija daudz protēžu. ”Ai, kā mēs ar viņām spēlējamies,” māsīca smiedamies teica.

Grāmatas galvenā varone veidota no vairāku cilvēku atmiņām, lai gan būtībā esot I.Markopas prototips. Stāsts ir gandrīz dokumentāls.

Grāmatas atklāšanas pasākumā piedalījās grāmatas autore, aktieri: Ilga Martinsone un Jānis Dreiblats, par muzikālo pavadījumu rūpējās Andris Kristons un Edmunds Talalass.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz