Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Garšīgs un ekskluzīvs zilais siers

Garšīgs un ekskluzīvs zilais siers
Foto: Egons Zīverts
23.11.2018 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Keramiķe Dace Grīnberga mākslas salonā “Ludviķis” piedāvā aplūkot izstādi “Mans zilais siers”. Lielāki un mazāki šķīvji dažādās krāsās, tai skaitā arī zilā, plauktos un pie sienām izskatās kā darināti no mežģīnēm. “Izstādē man ir 101 šķīvis,” keramiķe rāda vienu pavisam maziņu, “šis jau ir nākamajai simtgadei.”

Izstāde esot veltīta valsts simtgadei, bet māksliniece negribējusi to nosaukt “Simts šķīvji Latvijai”. “Tagad viss ir tā – simts segas, simts cimdi, simts dziesmas. Cik var?” viņa uzskata. Bet kāpēc siers? “Četrdesmit gadus nostrādāju skolā. Tad likās, ka keramika ir hobijs. Tagad divus gadus esmu pelnītā atpūtā valsts maizītē. Zilais siers ir garšīgs, tas ir tāds ekskluzīvs un nav tik lēts. Gribas gan to sieru, gan arī kaut kur aizbraukt. Tāpēc es nekautrējos no tā, ka pašlaik ar keramiku pelnu naudu,” skaidro D. Grīnberga. Šķīvji arī ir poraini kā siers. Tā esot rokdarbu tehnika. “Ja var adīt pa valdziņam, tad var arī bakstīt pa caurumiņam. To dara ar dažādiem kociņiem. Domāju, ka šī jau ir mana autortehnika, nevis vienkārši iebakstīts,” saka keramiķe.

Tāda skaistuma un mākslas darba praktiska ikdienas izmantošana rada šaubas. Taču autore rāda uz cienastu, ka siers jau salikts uz šiem šķīvjiem. “Man reizēm prasa, ko tad tādā sabakstītā var likt? Es saku, lai lej zupu iekšā, šķidrums iztecēs, bet labums paliks,” smejas D. Grīnberga.

Māksliniecei pagājušajā gadā bija retrospektīva izstāde Jelgavas muzejā, šogad ir “Ludviķī”, bet nākamgad būs izstāde Liepājas muzejā. “Būtu jārīko izstāde 65 gados, bet man tas skaitlis nepatīk. Tad nu nākamgad būs sešdesmit sešos,” viņa saka.

Izstāde “Mans zilais siers” darbosies līdz 31. decembrim. Darbus tagad varot noskatīt, bet iegādāties – uz Ziemassvētkiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz