Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Helikons nav lupata, kur katrs var iemīt savu pēdu

Liepājas literātu un radošo mūziķu klubs “Helikons” šogad svinēja savu divdesmit gadu jubileju. Šo gadu laikā biedrība ap sevi pulcējusi radošus garus gan no Liepājas, gan citām Latvijas vietām.

15.09.2022 06:00

liepajniekiem.lv

“Helikonam” nosaukumu savulaik devis dzejnieks Modris Zihmanis, un tulkojumā tas nozīmē mūzu kalnu. “Mūzu kalnā kāpsim – tāda jau arī ir mūsu devīze un tas pievelk jaunos rakstniekus,” saka “Helikona” vadītāja Ērika Birzkopa, kura žurnālā ieguldījusi nerimstošu darbu septiņpadsmit gadu garumā.

“Helikons” vienmēr devis iespēju publicēties visu paaudžu rakstītgribētājiem. Kluba vadītāja stāsta, ka visi tie, kuri gribējuši publicēties, žurnālu vienmēr uzmeklējuši paši.

Šādu meklētāju vienmēr bijis daudz, turklāt tie bijuši ne tikai paši liepājnieki, bet arī rakstītgribētāji no citām Latvijas pilsētām. “Ja es redzu, ka kāds ļoti pūlas un grib publicēties, tad es palīdzu,” nosaka Ē. Birzkopa.

Daudziem “Helikonā” sācies viņu radošais ceļš, kurš vēlāk aizvedis līdz pat atzīstamu rakstnieku un dzejnieku statusam. Savulaik šeit publicējušās nu jau plašākai publikai zināmās rakstnieces Jana Egle un Gundega Rezevska.

“Literatūra ir saliņa, uz kuras literāti dzīvo un smeļ iedvesmu. Tā ir vieta, kur piesiet savu dvēseli un rādīt to, ko var arī citiem dot. Un mūsu literāti dod visu, ko tik viņi var,”

par saviem literātiem atzinīgi izsakās biedrības vadītāja.

Ē. Birzkopa atzīst, ka šie divdesmit gadi nemaz nav ritējuši vieglumā, tie vienmēr bijuši darbiem un sarunām piepildīti, un kvalitāte vienmēr bijusi viens no žurnāla stūrakmeņiem. “To, kas vēlas rakstīt, mums ir daudz, bet visu darbus jau nevaram publicēt. Man ir grūti, ja nākas kādam atteikt, bet nevaram žurnālu padarīt par lupatu, kur katrs var iemīt savu pēdu. Mūsu žurnāls drīzāk ir tāds kā sietiņš, kas pasijā,” par darba procesu stāsta biedrības vadītāja.

Šo gadu laikā ar “Helikona” atbalstu tapušas veselas 28 grāmatas, turklāt pašlaik tiekot strādāts jau pie nākamās – Raivo Bitenieka dzejas krājuma.

Svinot apaļo jubileju, vislielākie pateicības vārdi tika veltīti tieši Ē. Birzkopai. “Es uzskatu, ka labākie vārdi ir darbi,” vadītājas ieguldīto novērtēja rakstnieks Ēriks Kūlis. Viņš uzsvēra, ka bez Ē. Birzkopas un viņas amata priekšgājējas Zojas Zandbergas “Helikona” mūžs noteikti būtu bijis uz pusi īsāks.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz