Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ieraudzīt ieslodzītos no citas puses

Līdz 15. jūlijam Liepājas Svētā Jāzepa Romas katoļu katedrālē apskatāma Liepājas cietuma ieslodzīto rokdarbu izstāde. Tās idejas autore Inese Sebre norāda, ka izstādītie darbi ir ieslodzīto vēlme parādīt sevi un iepriecināt arī citus.

07.07.2022 06:00

liepajniekiem.lv

I. Sebre kā brīvprātīgā kalpo Liepājas cietumā, runājas ar ieslodzītajiem par to, ko viņi vēlas, – visbiežāk par Dievu.

Doma par izstādi radusies pēc tam, kad kāds ieslodzītais Inesei parādījis savus darbus – Svētās Marijas gleznojumu, trauciņus, paliktnīšus. Pēc apjautāšanās izrādījies, ka daudzi savu laiku ieslodzījuma vietā cenšas padarīt produktīvāku, nododoties radošām izpausmēm.

Ieslodzījuma vietā ir radošās darbnīcas, kurās materiāli tiek nodrošināti. Ideja par izstādi rosinājusi ieslodzītos aktīvāk darboties un cītīgāk piestrādāt.

“Tas ir lielisks veids, kā parādīt to, ka viņi ir kaut kā vērti. Izstādes apmeklētājiem tas savukārt ir veids, kā cilvēkus ieslodzījumā ieraudzīt no pavisam citas puses,”

stāsta idejas autore.

Šie cilvēki bieži vien dzīvē nav saņēmuši uzmanību un mīlestību. “Daudzi no viņiem nāk no nelabvēlīgām ģimenēm, pārcietuši vardarbību.

Ideja radās tāpēc, ka cietumam nevajadzētu būt sodīšanas, bet gan labošanas iestādei. Neviens no mums negrib, lai ieslodzītos soda un viņi iznāk ārā dusmīgāki un vardarbīgāki nekā pirms soda izciešanas.

Vardarbība nerosina mīlestību, vardarbība rosina vardarbību. Ar izstādi vēlējos parādīt cilvēcisku uzmanību un mīlestību. Parādīt to, ka Dievs mūs visus mīl vienādi.”

Daudzi iepazīst Dievu cietumā, tāpēc arī vairākos eksponātos redzami reliģiskie motīvi.

Liela daļa darbu tapuši Covid-19 laikā, kad apmeklētāji nav drīkstējuši pie ieslodzītajiem ierasties. Aizliegumu dēļ nav varējis ierasties arī neviens radošo darbnīcu meistars. Ieslodzītie mācījušies, skatoties video YouTube. Viņiem ideja par savu radošo augļu izstādi ļoti iepatikusies.

Daudzi kautrējušies, jo nevēlas reklamēt to, ka atrodas cietumā, līdz ar to vairākiem darbiem nav klāt vārda un uzvārda. Pie citiem eksponātiem norādīts tikai vārds vai iniciāļi.

Ekspozīciju veido 140 darbi dažādās tehnikās, kuru autori ir vismaz 28 ieslodzītie.

Redzamas gan gleznas, kartītes, gan adītas zeķes, veidojumi no koka, liels skaits pērļojumu, arī dzejoļi un pat krelles, kas veidotas no maizes bumbiņām.

Ievērojams eksponāts ir origami baznīca, kura, pēc Ineses vārdiem, ir pacietības kalngals. Ieraugāms arī pamatīgi un detalizēti izstrādāts koka kuģa modelis, kurš prasījis daudz laika.

Vjačeslava radītais koka kuģa modelis ir viens no ievērojamākajiem eksponātiem. Pacietība un prasmes, kas nepieciešamas tā radīšanai, ir zelta vērtas. Foto: Ruslans Šuļga

Pati Inese atzīst, ka par darbiem ir ļoti pārsteigta, tie esot īsteni šedevri.

“Nav neviena darba, kuru izcelt, jo katrs ir brīnišķīgs.”

Redzama pacietība un talants, par kura esamību nav nojautuši pat paši ieslodzītie.

Izstādes mērķis ir vākt ziedojumus cietuma bibliotēkas atjaunošanai. Daudzām grāmatām esot izplēstas lapas, tāpēc tās neesot iespējams pilnvērtīgi lasīt. Ieslodzītajiem ir interese par ģeogrāfiju, psiholoģiju, vēsturi. Plānots iegādāties grāmatas, kuras visvairāk pieprasa no bibliotēkām.

Ziedojumi palēnām krājas. Pēc Ineses aprēķiniem, nu varēšot nopirkt jau vismaz trīs grāmatas.

Cilvēki izstādi apmeklē ar interesi un ir tiešām pārsteigti, jo izstāde ir ļoti daudzveidīga. Ieguldītās pūles, pacietība un radošums ir apbrīnojami. Pēc izstādes darbi atgriezīsies pie autoriem, kurus viņi dāvinās tuviniekiem.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz