Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Imants Lancmanis par Berči ģimenes devumu Liepājas arhitektūrā

Imants Lancmanis par Berči ģimenes devumu Liepājas arhitektūrā
23.03.2010 15:36

26. martā plkst. 16 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16, lielajā izstāžu zālē notiks mākslas vēsturnieka, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurēšanas speciālista, gleznotāja, vairāku grāmatu autora un Rundāles pils muzeja ilggadējā direktora Imanta Lancmaņa lekcija “Berči ģimenes devums Liepājā arhitektūrā”.

I. Lancmaņa galvenie pētnieciskā darba virzieni saistīti ar Latvijas mākslu 18. un 19. gadsimtā, Latvijas muižu un piļu arhitektūru, heraldikas vēsturi un terminoloģiju. Viņš ir vairāku monogrāfiju – “Jelgavas pils”, “Mežotnes pils”, “Kaucmindes pils”, “Iecavas muiža”, “Garozas muiža”, “Lambārtes muiža”, “Svitenes un Bērsteles muiža” “Rundāles pils”  – autors.

1983. gadā klājā nāca I. Lancmaņa  monogrāfija ”Liepājas no baroka līdz klasicismam”, kas ir nozīmīgs Liepājas pilsētas arhitektūras, tēlotājas mākslas un lietišķi dekoratīvās mākslas apskats 18. gadsimtā. Šis izdevums 2007. gadā iznācis arī vācu valodā. Šogad, atzīmējot izcilā Liepājas arhitekta Paula Maksa Berči (1840. – 1911.) 170. jubileju, I. Lancmanis gatavo un novembrī dienas gaismu ieraudzīs viņa grāmata par Berči ģimenes devumu Liepājas arhitektūrā.

I. Lancmaņa lekcija Paula Maksa Berči 170. jubilejas gadā notiek vienlaicīgi ar Liepājas muzeja direktores vietnieka krājuma darbā Jāņa Gintnera veidoto izstādi “P. M. Berči laiks Liepājas arhitektūrā”, kas Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē būs skatāma līdz 30. maijam. Izstādē eksponēts Paula Maksa Berči mantojums, vispusīgi atklājot vēsturisko stilu izpausmes viņa veidotajā arhitektūrā.

Liepājas muzejs var pamatoti lepoties ar to, ka tajā saglabāts P. M. Berči atstātais arhīvs. Bagātais un sistematizētais būvprojektu, projektu skiču, būvizmaksu, būvmākslas paraugu žurnālu, dienasgrāmatu krājums sniedz iespēju pētniekiem spriest par P. M. Berči un viņa dēlu – Maksa un Gvido – plašo darbu apjomu un aizrautību dažādu jaunu arhitektūras formu meklējumos.

Šis nozīmīgais Berči dzimtas mantojums Liepājas muzejā nonāca 1939. gada 20. septembrī. To pirms repatriācijas uz Vāciju muzejam par 1200 latiem pārdeva 1935. gadā mirušā Maksa Berči  atraitne Klāra Berči.  

I. Lancmaņa lekcija Liepājas muzejā ir bez maksas un tā ir domāta ikvienam interesentam, arhitektiem, māksliniekiem, vēsturniekiem, studentiem un skolēniem, kā arī liepājniekiem, kuru darba ikdiena vai mājvieta ir saistīta ar kādu no Berči projektētājiem namiem Liepājā.

Dace Kārkla,
Liepājas muzeja direktore

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz