Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Interjera muzejā atklāta izstāde “Viktorijas laika porcelāns”

Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzejā Kungu ielā 24 atklāta izstāde ”Viktorijas laika porcelāns”, kur aplūkojami Anglijas, Vācijas, Francijas un Krievijas impērijas porcelāna izstrādājumi. Izstāde tapusi kārtējā veiksmīgā sadarbībā ar mākslas centru ”Zuzeum”. Aplūkojami ne tikai grezni porcelāna trauki, bet arī visai amizantas un intriģējošas figūriņas.

25.05.2023 06:01

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Nelielā formāta, bet saturiski apjomīgā ekspresizstāde skatāma muzeja 2. stāvā, 19. gadsimta Stenderu ģimenes priekšistabā. ”Izstādes vadmotīvs ir Viktorijas laikmets,” stāsta muzeja vadītāja Ieva Dzintare.

”Mums kontekstuāli ir svarīgi – ja šeit veidojam izstādes, runājam par vēsturiskiem, arī mākslas procesiem, – veidot sasaisti ar Stendera periodu, kas ir 19. un 20. gadsimtu mija. Zinot, ka līdz ar karalienes Viktorijas kāpšanu tronī 1835. gadā patiesībā sākas vesels periods, ne tikai Anglijas, bet arī Eiropas kultūrā, Viktorija tika ņemta kā vadmotīvs, domājot par tiem lietišķās dekoratīvās mākslas priekšmetiem, kurus mēs varētu šeit 2. stāvā izstādīt.”

Sadarbojoties ar Zuzānu kolekcijas pārstāvjiem, izdevies atlasīt piemērotus porcelāna priekšmetus, un nu Viktorijas laika porcelāna izstāde tagad harmoniski iekļaujas muzeja tēlā un stāsta par vairāku gadsimtu notikumiem, dzīvesveidu un rāda interjera priekšmetus.

Greznie porcelāna trauki un dažādas, arī visai pikantas un intriģējošs figūriņas apskatāmas interjera muzeja 2. stāvā. Foto: Egons Zīverts

I. Dzintare stāsta, ka izstādē skatāmi gan Eiropā, gan Krievijas impērijā ražoti porcelāna priekšmeti, un ne tikai lietišķie, bet arī dekoratīvie – miniatūras figūriņas. Starp Vācijas, Francijas, Anglijas, Krievijas impērijas ražojumiem, ir arī Latvijā tapušie – Rozentāla porcelāna fabrikā, arī Jakša izstrādājumi.

”Lai gan priekšmetu izstādes telpā nav daudz, bet ir pietiekami lielā apjomā, lai atspoguļotu visas tās tendences, kas Viktorijas laikmetam porcelānā ir,”

uzskata muzeja vadītāja.

Skatāmas, piemēram, miniatūras figūriņas, kas atspoguļo dažādas sadzīviskā žanra ainas. Tieši jaunu porcelāna figūriņu formu un sižetu izstrāde sadzīves žanrā visvairāk izpaudās 19. gadsimtā – gan augstajā, gan lietišķajā mākslā.

Populāras kļuva figūras, kuras attēlo mirkļus no ikdienas dzīves. ”Tās ainas ir arī kaut kādā mērā kutelīgas, tādas lietas, kuras parasti tajā laikā publiski neizstādīja. Puisītis, kurš čurā podā, sievietes, kas mazgā kājas un griež nagus vai arī nokārtojas naktspodā, vai, pacēlušas garo naktskreklu, meklē sev blusas. Ir priekšmets, kas veidots no divām daļām: dāma, kura zviln savā gultā, bet, paceļot priekšmeta virskārtu, atsedzas pliks dupsis,” kādas amizanta, koķeta satura figūriņas tā laika periodā tapušas, atklāj I. Dzintare.

Keramiķu atveidotas sadzīviskas ainas: sievietes, kas savos garajos naktskreklos meklē blusas, un nokārtošanās uz naktspoda. Foto: Egons Zīverts

Savukārt citās vitrīnās aplūkojami Francijas lielākā un populārākā Sevras porcelāna manufaktūras priekšmeti, kas saistāmi ar Napoleona trešā jeb Otrās impērijas stilu, ir skatāmas mazas figūriņas, kas atveido tā laika populārajā literatūrā galvenos varoņus. ”Tas ir vēl viens porcelāna priekšmetiem raksturīgs sižetu žanrs,” skaidro muzeja vadītāja.

Iekārtojot izstādi, I. Dzintari pārsteidzis seno mākslas priekšmetu mūsdienīgums: ”Tieši jūgenda formu un stila iedvesmojošie priekšmeti ir ļoti laikmetīgi formās.

Ir krūzītes un tasītes, kuras ir burtiski darinātas kā lotosa zieds, ar lapiņām apakšā, vai kā gliemežvāks, vai kā atplaukusi roze.

Ja šos traukus izņemtu ārā no tā laika konteksta, nezinātu, ka tapināts 19. gadsimta beigās, un ieliktu šodienas mūsdienīgo keramikas trauku vitrīnās, būtu ļoti grūti noteikt – tas ir jūgends. Un priekšmetam ir daudz vairāk gadu.”

Attēlā redzamajam porcelāna priekšmetam bija arī praktisks lietojums: puisītim aizmugurē bija ieliekama sērkociņu kastīte, savukārt priekšpusē, kur it kā viņš nokārtojas, ieliekams izdegušais sērkociņš. Foto: Egons Zīverts

Porcelāna izstrādājumi jau kopš 18. gadsimta beigām bija neatņemama sastāvdaļa interjeros, visgreznākajiem priekšmetu eksemplāriem atrodoties aristokrātu mitekļos.

Tomēr, sākot ar 19. gadsimtu, porcelāns kļūst pieejams arī muižniekiem, tirgotājiem un turīgajiem pilsētu iedzīvotājiem. ”Runājot par porcelānu,

18. gadsimtā tā izstrādājums bija šika manta, to varēja atļauties tikai turīgs cilvēks.

Līdz ar industrializācijas sākšanos traukus sāka veidot daudz un apjomīgi, jau industriālā veidā, un porcelāns kļuva pieejamāks. Jo ir vieglāk ražojams, lētāk pieejams, trauks vairs nav reprezentējošs,” zina stāstīt I. Dzintare, līdz ar to daļu no izstādē aplūkojamiem priekšmetiem cilvēki patiesi izmantoja ikdienā.

”Kā redzam Stendera ģimenes dzīvoklī, krāšņums ikdienišķajās lietās ir norma, līdz ar to porcelāns varēja būt gan reprezentējošs objekts, gan to izmantoja ikdienā. Jo kāpēc gan nedzīvot krāšņi? Un Viktorijas laikam tas īpaši piestāvēja.”

Viktorijas laika porcelāna priekšmetu un trauku izstāde Liepājas interjera muzeja 2. stāvā skatāma līdz pat 1. oktobrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz