Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Īpaši deju raksti un soļi Olimpiskā centra arēnā

Īpaši deju raksti un soļi Olimpiskā centra arēnā
Foto: Egons Zīverts
18.06.2016 22:25

liepajniekiem.lv

Liepājas Olimpiskā centra arēnā sestdienas vakarā notika vērienīgs Kurzemes Deju svētku lieluzvedums “Pašā jūras vidiņā”, kurā piedalījās vairāk nekā 2000 dejotāju no 22 Kurzemes novadiem.

Kurzemes Deju svētki bija īpašs, ilgu laiku nepiedzīvots kurzemnieku kopā sanākšanas mirklis, kurā tika izrādītas un izdejotas pašlaik skaistākās un sirdij tuvākās Kurzemes dejas. Pirmo reizi šāds lieluzvedums notika iekštelpās, nevis, kā ierasts, stadionā.

Lieluzvedums “Pašā jūras vidiņā” tika veidots kā dejas izrāde, ko paspilgtināja grupas “Latvian Voices” dziedājums un gaismu režisora Artūra Dzirnes-Dzirņa veidotā noskaņa.

“Deju tematika – kurzemnieciska,” iepriekš klāstījusi lielkoncerta mākslinieciskā vadītāja un horeogrāfe Zanda Mūrniece. “Jūra, mīlestība, satikšanās un arī tāds zināms viedums, jo ir vairākas dejas, kurās ir daudz dzīvesgudrības.” Kopā saliktās apriņķu oriģinālprogrammas parādījušas daudzpusīgo kurzemnieku dabu, raksturu īpatnības un tērpu krāšņumu.

Nepilnu stundu pirms lieluzveduma sākuma, Pāvilostas vidējās paaudzes deju kolektīva “Mārsils” dejotāja Kristīne Rozīte atzina, ka sajūtas ir satraucošas. “Domāju, ka koncerts būs vienkārši super, jo paši redzējām ģenerālmēģinājumu un tas bija iespaidīgs,” K.Rozīte vērtē, ka ieturētā tematika ir ļoti atbilstoša Kurzemei.

Mēģinājumi notikuši gan vakar, gan arī vēl šodien, slīpējot rakstus un uzklausot virsvadītāju ieteikumus. “No tautas deju dejošanas, tāpat kā no tautas dziesmu dziedāšanas nogurt nevar,” kolektīva “Mārsils” pārstāve smaidot noliedza, ka būtu manāms nogurums. “Dejosim, cik vien labi varēsim.”

Savukārt Liepājas pilsētas Tautas mākslas un kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīva “Vaduguns” dejotāja Kristīna Treimane atzina, ka jūtas gandarīta, saviļņota un uztraukusies reizē. “Dejoju nepilnu gadu, un šāda veida pasākumā piedalīšos pirmo reizi,” viņa atklāja iemeslu, taču kopumā sajūtas esot foršas. “Koncerts būs līmenī, skatītāji būs ieguvēji, ņemot vērā, cik daudz kolektīvu uzstāsies,” pēc piedzīvotā mēģinājumos, zināja teikt dejotāja. Lai gan uzstāties Olimpiskā centra arēnā neesot viegli. Trūkstot gaisa un grīdu sedz paklājs, līdz ar to neesot vajadzīgās slīdamības. “Bet, ņemot vērā laikapstākļus, jāsaka, – labi vien ir, ka pasākums notiek iekštelpās,” smaidot atzina K.Treimane.  

Z.Mūrniece jau iepriekš skaidrojusi, ka lemts par labu šādam koncertam slēgtās telpās vairāku iemeslu dēļ. “Viens, – ka mums Kurzemē nav pietiekami daudz dejotāju, lai piepildītu visu stadionu. Otrs ir arī iespējas, ko piedāvā telpas – akustika, intimitāte, īpašs apgaismojums.” Novadu dejotājiem tā arī bija jauna skatuviskā pieredze un arī izaicinājums.

Pēc lieluzveduma Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis, uzrunājot klātesošos, sacīja lielu paldies dejotājiem, ka “varējām izdzīvot šos krāšņos un vērienīgos svētkus”. Pēc viņa pasacītā, – ka latviešu tautas deja ir visskaistākā deja pasaulē, arēnu piepildīja skaļas ovācijas un aplausi, apliecinot – tā patiešām arī ir. “Nav iespējams atrast labāku veidu, kā sveicināt vasaru un sagaidīt mūsu tradicionālos saulgriežus,” V.Vitkovskis pateicās dejotājiem par sniegtajām emocijām, norādot, ka tās dos spēku un prieku vēl ilgam laikam.

Skatītāju rindās vairums bija to, kam lieluzvedumā piedalījās kāds sev tuvs un pazīstams cilvēks.

Tā arī Inese bija ieradusies atbalstīt savu māsīcu. “Pati agrāk esmu dejojusi tautas deju kolektīvā, man ļoti patīk,” liepājniece teic, ka, visticamāk, būtu uz lieluzvedumu atnākusi arī tad, ja tajā nepiedalītos radiniece. “Tautas dejas ir man kaut kas ļoti personisks.”

Savukārt sastaptā Zentas kundze sacīja, ka labā atmiņā palikuši apmeklētie Dziesmu un deju svētki Rīgā, tāpēc arī šovakar atnākusi uz pasākumu Olimpiskajā centrā. Gūtas patīkamas emocijas un prieks. “Tas bija kaut kas skaists!” viņa sajūsmināti atzina, priecējuši arī krāšņie dejotāju tērpi, ko nemaz tik bieži vienkopus skatīt nevar.

Kurzemes Deju svētku lieluzvedumā “Pašā jūras vidiņā” piedalījās arī tautas deju ansambļi “Diždancis” no Jelgavas, “Gauja” no Valmieras, “Līgo” no Rīgas un senioru deju kolektīvs “Tacis” no Carnikavas. Stāstu dejā un mūzikā veidoja svētku virsvadītāji, lielkoncerta mākslinieciskie vadītāji un horeogrāfi Zanda Mūrniece un Jānis Purviņš, kopā ar virsvadītājām Litu Freimani, Ramonu Irbi un Santu Laurinoviču.

Šis lieluzvedums neapšaubāmi ir liels solis pretī 2018.gada Deju svētku lieluzvedumam Daugavas stadionā. Laikā starp Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem notiek dažādi lielāki un mazāki pasākumi, kuros dejotāji mācās un izprot Deju svētku stūrakmeni – kopā dejošanas tradīciju, iepriekš klāstījis Kurzemes Deju svētku mākslinieciskais vadītājs J.Purviņš.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz