Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Iznācis aktiera un režisora Ērika Vilsona dzejas krājums

Iznācis aktiera un režisora Ērika Vilsona dzejas krājums ”Pulkveža rudens”. Dzejuļi – tā viņš dēvē savas dzejas rindas.

Iznācis aktiera un režisora Ērika Vilsona dzejas krājums
Ēriks Vilsons pats vēl pie sava jaunizdotā dzejas krājuma nav ticis. Rokās ir ģimenes drauga Liepājas jaunā mākslinieka Reiņa Pelles Karlsona darbs, kas dāvāts Ērika dēliem. “Reinis, manuprāt, ir vēl nenovērtēts mākslinieks,” uzskata Ē. Vilsons, kurš savu dzejas krājumu izvēlējies papildināt tieši ar Reiņa grafikām. (Foto: Egons Zīverts)
27.12.2021 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jaunā krājuma autors pastāsta, ka dzeju viņš raksta jau sen un ar dažādiem nikiem publicējis tos tīmeklī. Tagad daļa no rakstītā apkopota arī krājumā ”Pulkveža rudens”, kas izdota izdevniecībā ”Aminori”.

Dzejā Ē. Vilsons atspoguļo sava liriskā varoņa identitātes meklējumus. Vēro it kā no malas un pasmaida gan par savām attiecībām ar mīļoto sievieti un pasauli ap sevi, gan Dievu, sabiedrību, saviem nepiepildītajiem sapņiem.

”Tas ir vīrietis, kurš nevēlas novecot, bet tomēr atrod iespēju par sevi ironiski pasmieties,” raksturo Ē. Vilsons.

Kaut arī liriskais varonis nonācis tādā kā strupceļā, dzejnieks mazliet rezignētā, tomēr humora un pašironijas pilnā tonī mudina meklēt, nepadoties, būt un gūt prieku no šīs būšanas.

”Autora rotaļīgais izteiksmes veids – vienkāršruna, pat jaunvārdi un žargonvārdi – veido Ē. Vilsona īpašo balsi, kas atšķiras no citām un piesaista lasītāju,” norāda izdevniecības ”Aminori” pārstāve Baiba Bajindire.

Par to, ka dzejas krājums tapis, jāpateicas Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītājai Lindai Zulmanei, jo tieši viņa mudinājusi autoru tos publicēt. ”Es tos nopietni neuztvēru, būtu palikuši atvilktnītē,” atzīst Ē. Vilsons un arī pēc mudinājuma šaubījies, vai vajag. ”Bet es saņēmu drosmi un aizrakstīju Kārlim Vērdiņam, vai viņš varētu paskatīties dažus manus dzejoļus. Esmu liels viņa fans.”

K. Vērdiņš ir krājuma literārais redaktors, un Ē. Vilsons gaida tikšanos ar viņu dzīvē, kas arī varētu piepildīties pavisam drīz, jo 29. decembrī izdevniecības ”Aminori” telpās Rīgā notiks svinīga grāmatas atvēršana. Uz to aicināts ikviens interesents.

Dzejas krājuma noformējumā izmantoti jaunā Liepājas mākslinieka Reiņa Pelles Karlsona zīmējumi, kuros atrasta, kā saka Ē. Vilsons pats, savam trakumam atbilstoša vizualitāte. ”Reinis ir ģimenes draugs. Viņš bija uzdāvinājis maniem dēliem savus darbus, un tā es tos ieraudzīju.”

Ē. Vilsons labprāt ar jauno mākslinieku sadarbotos vēl. Vai varētu tapt vēl kāds dzejas krājums?

”Kaut kādas muļķības jau man top,” ar smaidu atbild Ē. Vilsons, ”kaut ko uzrakstu ik pa brīdim. Bet par tādu kā krājumu pagaidām nedomāju.”

Autors saka, ka ļoti patīkot darboties ar bērniem. Dažkārt, lai nomierinātu kādu nerātnu bērnu, varot sākt ar viņu runāt dzejā. ”Sieva vienmēr saka, kāpēc tu nepieraksti. Es pamēģināšu!”

Ē. Vilsons dramaturģiju un rakstniecību apguvis dažādās meistardarbnīcās, bet maģistra grādu ieguvis Liepājas Universitātes rakstniecības studijās. Romāns par teātri ”Me&Mo”, kas iznāca 2020. gadā, ir atzinīgi novērtēts kā kritikas, tā lasītāju vidū. Ē. Vilsons daudz nodarbojies ar dramatizējumiem un lugu rakstīšanu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz