Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Izsole – izaicinājums kolekcionāriem un māksliniekiem

Izsole – izaicinājums kolekcionāriem un māksliniekiem
04.11.2008 07:05

Atslēgvārdi

Jau otro reizi viesnīcas “Promenade Hotel” konferenču zālē “Hika spīķeris” notika mākslas darbu izsole. Jau otro reizi izsoles darbus bija atvedusi un piedāvāja Ivonnas Veihertes Mākslas galerija. Galerijas saimniece paskaidroja, ka izsoles sākuma cenas ir pat zemākas, nekā tas mēdz būt galerijās. “Tur jau ir tas āķis – lai pievilinātu pircējus, mēs sākumcenas piedāvājam pieņemamas, un tad jau pircēji paši sacenšas,” precizēja I.Veiherte.

Vedot darbus uz Liepāju, viņas galerija vadījās no šā brīža piedāvājuma, vispirms skatoties uz to, kas ir viņu rīcībā, tāpat padomāts, lai būtu pārstāvēti dažāda vecuma, paaudžu un rokraksta mākslinieki, akcentējot to, kas Liepājai raksturīgs un kas varētu mums patikt. Izsole ir unikāla arī tādā ziņā, ka ļoti daudzi no piedāvātajiem darbiem nākuši no privātām kolekcijām, arī no mākslinieku darbnīcām un, visticamāk, atkal apskatāmi tik drīz vairs nebūs, jo atgriezīsies vai nu atpakaļ, vai nonāks pie jauna īpašnieka.

Āmurs klaudz, un cenas kāpj

Bija piedāvāti 135 darbi. Izsolei sākoties, tās vadītājs paskaidroja, ka ir trīs galvenie akcenti, kas raksturo piedāvājumu. Pirmkārt, tā kā te ir Liepāja, tad darbos ir jūras tematika, ostas, ūdeņi. Otrkārt, tie ir jaunie, perspektīvie mākslinieki. Un treškārt, dažādi pārsteigumi.

Pirmā nopietnā cīkstēšanās izvērtās par Ilmāra Blumberga gleznu, kuras sākuma cena bija 200 latu, bet uzkāpa līdz 280 latiem. Nākamo piedāvājumu – Aijas Zariņas gleznu – nepārsolīts nopirka promesošais solītājs. Mūsu izsoles dalībnieku interesi kaut kā neraisīja jauno mākslinieku darbi, kuri, iespējams, vēlāk par lielu naudu iegādāti, ieguls jau citu kolekcionāru vērtību krātuvēs. Toties Ilzes Avotiņas, kuras darbu izstāde nesen bija aplūkojuma galerijā ”Promenade”, glezna “Iemīlējušies Parīzē” ar divu jaunu cilvēku siluetiem, iekvēlināja solītājus. No sākuma cenas 1800 latu tā tika nopirkta par 3200 latiem, un to īpašumā ieguva promesošais mākslas pazinējs. Bet neviena īpašumā neiegūti palika daudzi pazīstamu autoru darbi.

Māksla – tās ir sajūtas

“Es uzskatu, ka izsole ir izdevusies,” uzsvēra SIA “MIG Holdings” projektu vadītāja un galerijas “Promenāde” vadītāja Inga Auziņa. Viņa salīdzināja, ka pirmajā izsoles reizē vairāk un aktīvāk noritēja solīšana, bet tad bija cita ekonomiskā situācija un piedāvājuma klāstā bija autori, kas raisīja plašu uzmanību. “Es ļoti brīnos, ka Hildas Vīkas darbu nopirka par sākuma cenu. Ar daudziem māksliniekiem esmu runājusi, un viņi ir augstu novērtējuši šī darba meistarību,” sacīja I.Auziņa. “Viens no izsoles korifejiem bija Auseklis Baušķenieks, kura darbus praktiski vairs nav iespējams nopirkt, jo viņš savu devumu novēlējis muzejam, vēl citi darbi ir draugu īpašumā vai privātkolekcijās kā dāvinājums. Tikpat vērtīgi ir Maijas Tabakas darbi, kurus pie mums piedāvāja un nopirka par sākuma cenu. Par 800 latiem mūsu lielās mākslinieces darbu nevar nopirkt nevienā galerijā.”

Inga Auziņa solīja, ka uzņēmēja Ivara Kesenfelda un galerijas īpašnieces Ivonnas Veihertes veiksmīgi iesākusies sadarbība izsoles jomā noteikti turpināsies un Liepājai būs vēl viena tradīcija.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”
 

 

Izsole notika mākslas darbu ielokā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz