Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Izstāde par Liepājas kara orķestra vēsturi

Izstāde par Liepājas kara orķestra vēsturi
Foto: Gatis Dieziņš
31.05.2019 15:08

liepajniekiem.lv

Trešdien, 5. jūnijā, pulksten 17 Liepājas muzeja filiālē ”Liepāja okupāciju režīmos” atklās tematisku izstādi ”Tauru skaņās kad viļņojas gaiss. Ieskats Liepājas kara orķestru vēsturē”, kur fotogrāfijās, priekšmetos, formas tērpos varēs izzināt Liepājas kara orķestru izveidi un attīstību, informē filiāles vadītāja Sandra Šēniņa.

Izstādes atklāšanā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bigbenda mūziķu grupa.

Lai gan lielākā daļa eksponātu stāsta par atjaunotās Latvijas Jūras spēku orķestra no 1992. gada līdz 2009. gadam, pašreizējā Nacionālo bruņoto spēku bigbenda darbību, izstādē varēs redzēt arī vēsturiskās 1919. gada un 1920. – 30. gadu kara orķestru fotogrāfijas no Jura Raķa kolekcijas, kas uzņemtas Liepājā.

1919. gada 6. februārī Jaunformējamo spēku komandieris kapteinis Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr. 11, kurā uzdeva brīvprātīgo 11. rotai formēt muzikantu komandu. Saskaņā ar šo pavēli Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris. Tā vadītājs bija virsleitnants Pauls Struge.

Atjaunotās Latvijas laikā no 1992. gada Liepājā pastāvēja obligātā militārā dienesta matrožu orķestris, kuru vadīja bocmanis Vilnis Mellums. Matroži muzicēja no dienesta brīvajā laikā, un šī orķestra sastāvs bija ļoti mainīgs. Katru gadu obligātajā militārajā dienestā esošo mūziķu sastāvs nomainījās gandrīz pilnīgi, tomēr viņi spēja nodrošināt vienkāršākās ceremonijas Liepājā, Ventspilī un dažreiz pat Rīgā: nospēlēt dažādu valstu himnas, ceremoniju maršus u.c.

Nākamais nopietnais solis Latvijas militāro orķestru attīstībā saistās ar 1995. gada 1. jūniju. Šajā dienā aizsardzības ministrs apstiprināja Jūras spēku orķestra štatu. Pēc profesionālā orķestra nodibināšanas 1995. gadā daļa no matrožiem pārgāja virsdienestā, un tā pamazām izveidojās 35 cilvēku liela spēcīga profesionāla vienība Liepājā. 1995. gada 6. jūniju var uzskatīt par Latvijas Republikas Jūras spēku orķestra dzimšanas dienu.

Jūras spēku orķestris veidoja Jūras spēku militāro ceremoniju muzikālo noformējumu, piedaloties ārvalstu Bruņoto spēku komandieru, karakuģu sagaidīšanas un pavadīšanas ceremonijās, kā arī popularizēja LR Jūras spēkus ar aktīvu profesionālo koncertdarbību un līdzdalību starptautiskos militāro un profesionālo pūtēju orķestru festivālos.

Piemēram, 2006. gada martā starptautiskajā pūšamo instrumentu orķestru konkursā Panevēžā (Lietuvā) orķestris ieguvis balvu par labāko obligātā skaņdarba interpretāciju, kā arī balvu par labāko solo izpildījumu ar orķestri (soliste Ilze Paegle no pūtēju orķestra ”Rīga”) un ”Grand Prix”.

2004. gadā visus trīs orķestrus, proti, NBS Štāba orķestri Rīgā, Jūras spēku orķestri Liepājā un Sauszemes spēku orķestri Daugavpilī, iekļāva vienā struktūrā — Orķestru pārvaldē, kuru savukārt pakļāva Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecībai.

Tāda struktūra pastāvēja līdz 2009. gadam, kad finansiālu iemeslu dēļ notika liela reorganizācija: likvidēja Sauszemes spēku orķestri, bet NBS Štāba orķestri un Jūras spēku orķestri apvienoja, izveidojot divas orķestru grupas Rīgā un Liepājā, kuras attiecīgi nosauca par Sauszemes spēku grupu Rīgā un Jūras spēku grupu Liepājā. Šobrīd Rīgā ir pūtēju orķestra sastāvs, kas vairāk atbild par ceremoniju nodrošināšanu, bet Liepājā — bigbends, kas vairāk nodarbojas ar koncertdarbību.

NBS bigbenda kodolu veido mūziķi no bijušā Sauszemes spēku orķestra un Jūras spēku orķestra. NBS bigbends ir sagatavojis vairākas koncertprogrammas, kuras atskaņotas gan dažādās Latvijas pilsētās, gan ārpus valsts robežām. Bigbends aktīvi piedalās dažādos festivālos.

Nupat mūziķi atgriezušies no Šveices, kur piedalījās Militāro bigbendu festivālā. Orķestra priekšnieks ir kapteiņleitnants Uldis Locenieks, diriģents — kapteinis Aleksandrs Kreišmanis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz