Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Izstādē var iepazīt un klausīties zviedru mūziku

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) izstāžu zālē Alejas ielā skatāma izstāde, kas skaidro, kā Zviedrija, maza valsts ar 10 miljoniem iedzīvotāju, kuras valoda nav īsti saprotama cilvēkiem, kas nav skandināvi, kļuvusi par pasaules līderi popmūzikā.

03.05.2023 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā izstādes ”Zviedru mūzikas nozīmīgākie faktori” atklāšana bija viena no norisēm LMMDV Zviedru mūzikas dienās.

LMMDV mākslas struktūrvienības radošā direktore Iveta Heinacka pastāstīja, ka Zviedrija patlaban ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts un ir izveidota ceļojošā izstāde, kas vēsta par šīs valsts mūzikas industrijas nozīmīgo lomu pasaules populārajā mūzikā.

”Liepāja ir viens no punktiem Latvijā, kur šī izstāde aplūkojama. Iespējams, tā ceļos vēl kaut kur, bet pirms tam tā pabijusi Minhenē,” zināja stāstīt I. Heinacka.

”Mēs vēlamies sadarboties arī turpmāk, un šis ir viens no pirmajiem soļiem šajā virzienā.

Mēs priecājamies tieši par šo mākslas sadarbības virzienu, zinām, ka ir arī biznesa inkubatori, uzņēmēji, bet tas ir atkal jau kaut kas cits.”

Pateicības vārdus izstādes atklāšanā pauda arī Zviedrijas vēstniecības pirmā sekretāre Ilva Hammarstena. Zviedrijas mūzikas ainava ir pārsteidzošs veiksmes stāsts, tāpēc Zviedrijas vēstniecība Latvijā ar lepnumu to demonstrē Liepājā.

Patlaban Zviedrija kļuvusi par vienu no lielākajām mūzikas eksportētājām pasaulē, zviedru dziesmu autoriem un producentiem strādājot ar dažiem no lielākajiem popmūzikas talantiem.

Izstāde skatītājiem atklāj bagātīgo Zviedrijas popmūzikas mantojumu, kā arī vēsta par jauninājumiem, kas pārveidojuši mūzikas pasauli.

Informācija lasāma gan uz lielformāta planšetēm, gan arī ir iespēja lietot divas interaktīvas stacijas: “Pievienojies grupai!” izceļ Zviedrijas mūzikas inovācijas un ļauj auditorijai iesaistīties un mācīties, izmantojot interaktīvus elementus, savukārt “Klausīšanās stacija” nodrošina vietu, kur klausītāji var klausīties mūziku. 

Izstādes svinīgo atklāšanu krāšņoja īpaša viešņa – zviedru džeza vokāliste Līzelote Estbluma, kas dažas stundas vēlāk koncertzāles ”Lielais dzintars” kamerzālē muzicēja kopā ar LMMDV Populārās un džeza mūzikas nodaļas audzēkņiem, izpildot oriģinālkompozīcijas vai populāro un džeza mūziku oriģinālā aranžējumā.

Līselote Estbluma, Zviedrijā dzimusi vokāliste, improvizētāja, komponiste un producente, sniedza nelielu muzikālu priekšnesumu LMMDV, atklājot izstādi ”Zviedru mūzikas nozīmīgākie faktori”. Foto: Egons Zīverts

Šī nebija viņas pirmā viesošanās LMMDV. Populārās un džeza mūzikas izglītības programmas vadītājs Rustams Bagirovs pastāstīja, ka arī 2018. gadā audzēkņi tikušies ar Līzeloti.

”Meistarklases ir vairāk uz emocijām, nevis kaut kas informatīvs. Skatos tagad – audzēkņi ar dziedātāju runā, jūtas ļoti iedvesmoti, ieklausās vairāk nekā mūsos, ko sastop ikdienu. Man divi jaunieši sacīja, ka jau sākuši rakstīt savas dziesmas,” par ieguvumiem priecājas R. Bagirovs.

Izstāde LMMDV Alejas ielā aplūkojama līdz 9. maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz