Sestdiena, 18. maijs Inese, Inesis, Ēriks
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Izveido spēli par Kurzemi

Izveido spēli par Kurzemi
20.10.2011 07:00

Atslēgvārdi

Vai zināt, ka Ēvalds Valters dzimis Kurmāles pagastā? Ja nezinājāt, tad to jums palīdzēs uzzināt jaunizveidotā erudīcijas spēle “Kurzemīte”, kuras makets tapis pateicoties uzņēmīgiem pašmāju cilvēkiem un Valsts Kultūrkapitāla fonda Kurzemes Kultūras programmas projektu konkursa finansiālam atbalstam.

Apmeklējot kursus par projektu piesaistes iespējām, daļai Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta kolektīva radās ideja sagatavot spēli, kurā tiktu aplūkots Kurzemes kultūrvēsturiskais novads. Lai ieceri īstenotu, spēkus apvienoja  bijusī projektu administratore Līga Vasara, institūta sekretāre Liene Ozola, pētnieces Ginta Girņus un Liene Markus – Narvila un Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga. Projektu konkursā ieguvusi finansiālu atbalstu, komanda pagājušā gada oktobrī sāka darbu. “Mēs vēlamies, lai šī spēle ir izglītojoša un izklaidējoša un lai to būtu interesanti spēlēt ikvienam – gan skolēniem, gan pieaugušajiem,” uzsver radošā komanda.

Spēles jautājumi ir sadalīti sešos blokos un katrs no tiem aptver savu tēmu. Z.Borga gatavoja jautājumus par teātri, L.Vasara par mūziku un sportu, L.Markus-Narvila par valodu, G.Girņus par folkloru, savukārt L.Ozola par literatūru. Vēl ir jautājumi par tādām tēmām, kā daba, tūrisms, māksla, kas apvienoti vienā blokā un kuru izveidē iesaistījās visas spēles veidotājas.

Katram blokam ir 200 jautājumi. L.Ozola atzīst, ka sagatavot tik daudz jautājumu par vienu tēmu nebijis nemaz tik viegli. Informācijas avoti spēles jautājumu gatavošanai bijuši dažādi: gan dažādi zinātniski un populārzinātniski izdevumi, izmantoti arī vietējie Kurzemes laikraksti un dažādi interneta resursi – vietējo pilsētu un novadu mājaslapas.

Veidojot jautājumus, L.Ozola secinājusi, ka ir vairākas pašvaldības, kā Liepājas, Ventspils, Talsu un Kuldīgas, kas ļoti čakli internetā ievieto informāciju par savas pilsētas vēsturi, novadiem un cilvēkiem, kas kādā jomā guvuši panākumus. Bet ir arī tādas, kurām vairāk jālepojas ar sasniegto un padarīto. Taču vienlaicīgi jautājumu meklēšana un atbilžu sagatavošana bijis ļoti vērtīgs process, jo tā spēles gatavotājiem bijusi laba iespēja uzzināt daudz ko jaunu un intriģējošu par novada kultūras vēsturi.

Jautāta, vai pati uz jautājumiem varētu atbildēt bez grūtībām, L.Ozola atbild noraidoši. Taču katram jautājumam ir trīs atbilžu varianti, kas atvieglos uzdevumu. L.Ozola vēlreiz uzsver, ka spēles nolūks nav tās spēlētājiem sagādāt vien izklaidējošus brīžus, bet arī mudināt iegūt papildu zināšanas par Kurzemi, vietu, kurā dzīvojam.

Spēles vizuālo noformējumu veidojis mūspuses mākslinieks Imants Liepiņš, ar kuru Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārajam institūtam izveidojusies ļoti laba un veiksmīga sadarbība – viņš ir vairāku izdoto grāmatu vāku skiču autors. L.Ozola ieminas, ka uz spēles galda attēlota Kurzemes kontūra, uz katras jautājumu kartītes aizmugurē būs ornaments.

Šobrīd ir izstrādāts spēles makets elektroniski, jo KKF konkursā tik lieli līdzekļi vienam projektam nebija pieejami, lai to varētu izveidot arī taustāmā veidā. Šim nolūkam būs jāmeklē citi atbalstītāji. L.Ozola uzsver, ka spēle nebūs komerciāls pasākums un ar to nav plānots pelnīt. Spēles kopijas iecerēts dāvināt skolām, bērnunamiem, bērnudārziem un veco ļaužu pansionātiem.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Egona Zīverta foto

 
Mākslinieks Imants Liepiņš un Liene Ozola ir gandarīti par paveikto darbu un cer, ka spēle “Kurzeme” kļūs liepājnieku iecienīta.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz