Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jana Egle – Literatūras gada balvas laureāte

Jana Egle – Literatūras gada balvas laureāte
Foto: Andris Gertsons
21.04.2017 20:32

lsm.lv/liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Mūzikas namā “Daile” šodien, 21. aprīlī, pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas (“LaLiGaBa”), un prozas kategorijā balvu par stāstu krājumu “Gaismā” saņēmusi liepājniece Jana Egle.

Savukārt par gada spilgtāko debiju literatūrā atzīts Jāņa Tomaša dzejas krājums, dzejas kategorijā balvu saņēma Juris Kronbergs, bērnu literatūrā – Uldis Auseklis, bet labākā tulkojuma balva piešķirta Zigurdam Skābardim par Ērvina Velša romāna ”Porno” tulkojumu.

Jau vēstīts, ka balvu par mūža ieguldījumu literatūrā šogad saņem dzejnieks un atdzejotājs Uldis Bērziņš, savukārt speciālbalvu par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā – Anita Rožkalne par pētījumu ”Kārļa Zariņa burvju aplis”, ko izdevis LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

Janas Egles grāmatu izdevusi izdevniecība “Lauku Avīze”, tajā apkopoti astoņi stāsti. Stāstus raksturo spilgti tēli, notikumi, situācijas, spriedzes pilns un raits sižets, kura pavērsieni ir visai negaidīti un neparedzami. Stāstu valoda ir raita, viegla, literāri bagāta. Jana Egle savā darbā raksta par cilvēka dabu, par notikumiem, par smagiem likteņa pavērsieniem.

Autore pati atklāšanā teica, ka krājumā apkopoti stāsti par skarbiem notikumiem, bet viņai gribas, lai lasītāji lasot izjustu to gaišumu, ar kādu viņa par tiem rakstījusi: “Visi astoņi stāsti ir par ģimenes attiecībām – par brāļiem, par mātēm un meitām, tēviem un dēliem, un katrā no tiem tiek izvilkti gaismā noslēpumi vai notikumi, kuri tradicionāli mūsu sabiedrībā tiek slēpti vai noklusēti.” 

Balvu ieguvēji saņem naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu – “LaLiGaBas” lampu, kuras idejas autors – dizaina studija ”Mājo”.

Ziņu portāla ”Delfi” balsojumā par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Janas Egles stāstu krājums ”Gaismā”, savukārt Gundegas Repšes romāns ”Bogene” izpelnījās grāmatu tīkla ”Jānis Roze” atzinību kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā darbojās rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, literatūrzinātniece Sigita Kušnere, rakstniece un redaktore Rudīte Kalpiņa, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūrzinātniece Sandra Ratniece, literatūras skolotāju kuratore Ilze Mazpane, literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone un rakstnieks Egīls Venters.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz