Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jāņa Judina dabas mīlestība

Jāņa Judina dabas mīlestība
Foto: Egons Zīverts
13.06.2017 07:05

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

“Rapšu lauki ziedēja, diena bija tikko pēc smagām lietavām. Uzspīd saulīte, gaiss spirgts, putniņi čivina,” mākslinieks Jānis Judins personālizstādes “Ar krāsām pie dabas” atklāšanā atcerējās savu pirmo plenēru jeb zaļo praksi, kurā sajutis brīvdabas glezniecības saldo garšu. Tas bija pirms gadiem desmit. Šodien Jānim ir trīsdesmit, un sava aicinājuma pēdējo trīs gadu augļus viņš piedāvā aplūkot izstādē Liepājas muzejā. Tā ir mākslinieka ceturtā, bet līdz šim vērienīgākā personālizstāde.

Ja ir slinkums vai nav vaļas izbraukt no pilsētas, lai baudītu dabu, varat doties uz Jāņa Judina personālizstādi “Ar krāsām pie dabas” Liepājas muzejā. Tur viņš vienkopus pulcinājis tuvākas un tālākas Liepājas apkārtnes ainavas, sētas un ziedu krāšņo pasauli, kas vijas cauri gadalaikiem. Jāņa aicinājums ir iemūžināt gleznās Latvijas dabu. Viņš nolūko ainavu, un dažu stundu laikā izraudzītais motīvs jau ir iemūžināts. Un, veroties mākslinieka gleznās muzeja mazajā zālē, skatītājs var sasmelties gana daudz saules gaismas, dabas skaistuma un dzīvesprieka. 

J. Judins savas paaudzes mākslinieku vidū ir viens no retajiem, kurš izkopj klasisko glezniecību un strādā plenērā jeb brīvdabā. Jānis atgādina, ka tā ir īpaša disciplīna, kurā glezna rodas laukā un vienā piegājienā. “Plenērs atšķiras ar svaigumu, gleznojums ir brīvāks,” mākslinieks izceļ atšķirību starp brīvdabas un darbnīcas apstākļiem.

2007. gadā Jānis Judins absolvēja toreizējās Liepājas Mākslas vidusskolas Koka izstrādājumu dizaina nodaļu, pēc tam zīmēšanu un gleznošanu studējis patstāvīgi. Tiesa, savu artavu tajā devuši arī zīmēšanas un gleznošanas pedagogi Juris Pasternaks, Liene Bernāte, Guntis Cukurs un Dzintra Budovska. “Mākslas skolā es ieguvu pirmos glezniecības pamatus,” atzina Jānis.

Kopš 2011. gada J. Judins piedalās izstādēs, jau vairākus gadus ir plenēra “Liepājas marīna” dalībnieks un pamazām ieņem arvien nozīmīgāku vietu Liepājas mākslas dzīvē. Sarīkotas jau četras personālizstādes, bet “Ar krāsām pie dabas” ir līdz šim nozīmīgākā. Izstādes atklāšanā viņš pastāstīja, kā pirms gadiem trim saņēmies doties pie muzeja direktores Daces Kārklas, lai runātu par iespēju muzejā sarīkot personālizstādi. Ar šo vietu Jānim saistās īpašas bērnības atmiņas. Kad vēstures skolotāja un audzinātāja Ilma Gūža skolēnus atvedusi uz muzeju, tieši tur viņš pirmoreiz sastapies aci pret aci ar īstām vecmeistaru gleznām.  

Bet pašu Jāni un viņa gleznas aci pret aci sastapt personālizstādes atklāšanā bija sanācis liels pulks cilvēku – viņa radi un draugi, kolēģi un cīņu biedri, pedagogi un audzēkņi, mākslas skolas skolēni un interesenti. Apsveikuma runās skanēja gan uzslavas, gan atmiņas. “Iepriecina viņa progress,” atzina mākslinieks Aldis Kļaviņš. “Viņš laikam ir viens no nedaudzajiem māksliniekiem, kurš glezno dabā ļoti labprāt un jebkuros laika apstākļos. Ja jūs rūpīgi apskatīsieties šo ekspozīciju, te visi gadalaiki ir pārstāvēti. Man ienāca prātā, ka ļoti skaisti izskatītos Liepājas kalendārs nākamajam gadam ar Jāņa bildēm katram mēnesim.” Savukārt Jāņa skolotājs un kolēģis, mākslinieks Aivars Kleins vērtēja, ka Jānis strādā pēc principa “Dievs, daba, darbs”, un neslēpa sajūsmu par viņa talantu. Mākslinieks sacīja: “Jānis ir pēc dabas godīgs, tāds pats viņš ir arī savā mākslā.”

Izstādes atklāšanā J. Judinu sveica vēl viens viņa skolotājs – Juris Pasternaks, kurš vadīja zaļo praksi, kad Jānis mācījās mākslas skolā. “Grantēts ceļš, līdzi gleznošanas akvareļu dēļi, baltmaize, šprotes konservos, blašķīte ar ūdeni, kurš bija ļoti jātaupa, jo akvareļus vajadzēja taisīt. Tādos apstākļos mēs gleznojām,” atcerējās skolotājs. “Jānim iznāca tiešām brīnišķīgi darbi. Acīmredzot tas bija brīdis, kad viņu šī lieta aizķēra.” J. Pasternaks izstādes atklāšanā nebija ieradies viens, bet gan ar saviem šā gada zaļās prakses dalībniekiem, lai viņi redzētu īstu mākslu, kas top brīvdabā. “Viņus jau brīdināju, ka gleznošana ir bīstama lieta – vari kļūt atkarīgs un uz ilgu laiku,” skolotājs smaidot sacīja.

Mākslinieks stāstīja, ka ilgi nav varējis saprast savu īsto ceļu dzīvē, taču nu jau vairākus gadus zina, ka glezniecība ir viņa aicinājums. “Kā ir brīvs laiks, es domāju par glezniecību,” Jānis atzina. Viņa mākslas grāmatu bibliotēka ir gana liela, un viņš turpina patstāvīgās studijas.

Jāņa Judina personālizstāde “Ar krāsām pie dabas” Liepājas muzejā būs apskatāma līdz 2. jūlijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz