Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Janas Egles stāsts starptautiskā žurnālā

Janas Egles stāsts starptautiskā žurnālā
26.02.2018 07:16

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas literātes Janas Egles stāsts “Bedre” no debijas krājuma “Gaismā”, par kuru pērn rakstniece saņēma gan gada balvu literatūrā, gan Liepājas kultūras balvu, publicēts starptautiskā tiešsaistes literatūras žurnālā “Words Without Borders” februāra laidienā.

Literatūras žurnāla “Words Without Borders” februāra numurā uzmanība veltīta latviešu literatūrai. Publicēts tulkotāja un žurnāla viesredaktora Džeida Vila (Jayde Will) apskats par mūsdienu latviešu literatūru, tajā uzsvērts, ka Latvija ir maza valsts ar lielu literatūru. Žurnālā publicēti četru jauno literātu – prozaiķu Alises Redviņas, Svena Kuzmina un Janas Egles un dzejnieka Arvja Vigula – darbu tulkojumi angļu valodā.

Lai gan liepājniece J. Egle nav jaunās paaudzes literāte un kā dzejniece pazīstama ilgi, tomēr prozaiķes ceļu viņa iesākusi nesen, tāpēc ieskaitāma jauno literātu kopā. Stāstu “Bedre” starptautiskajam žurnālam angliski tulkojusi Žanete Vēvere-Paskvalini. Autore nezina, kādēļ žurnālam izvēlēts viņas stāsts “Bedre”, bet ir pagodināta un gandarīta par šo notikumu. Rakstniece ar lepnumu pauž – savā biogrāfijā minējusi, ka dzīvo vēju pilsētā Liepājā, un šis fakts līdz ar nelielu aprakstu par viņas literāro pieredzi publicēts žurnālā. Līdzās tulkojumam stāstu “Bedre” var arī noklausīties latviešu valodā, pašas autores ierunātu. “Lai gan neuzskatu, ka “Bedre” ir spožākais no maniem stāstiem, tas ir maģisks,” intriģējoši saka autore un atklāj, ka, ņemot par pamatu viņas stāstu “Bedre”, režisore Dace Pūce veido filmu. Režisore to izdzirdējusi radio. Savukārt radio ieraksts tapis, rakstniecei nemaz nezinot, Latviešu literatūras gada balvas lasījumos, uz kuriem J. Egle, kā pati stāsta, varēja arī neaizbraukt. “Tā ka jebkāds šāds notikums var kaut ko nest,” atzīst rakstniece.

Ņemot vērā, ka latviešu literatūra samērā reti nonāk starptautiskā apritē, publikācijas tiešsaistes literatūras žurnālā “Words Without Borders” ir nozīmīgs notikums latviešu literatūrā un kultūrā. Pēdējā laikā latviešu literatūrai starptautiska uzmanība pievērsta vairāk. Latvija šogad īsteno valsts simtgades kultūras notikumu programmu un visa gada garumā piedalīsies dažādos literārajos pasākumos Lielbritānijā. Viens no nozīmīgākajiem notikumiem ir Latvijas dalība Londonas grāmatu tirgū, kur tā līdz ar pārējām Baltijas valstīm būs goda viesu statusā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz