Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jānim Zuntakam – 100

Jānim Zuntakam – 100
12.09.2006 12:40

0

Atslēgvārdi

Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē no 16.septembra līdz 15. oktobrim būs apskatāma izstāde “Jānim Zuntakam – 100”.  Līdz ar Jāņa Zuntaka (16.09.1906, Liepāja – 04.09.1985. Toronto, Kanādā) simtās dzimšanas dienas atceri mākslinieka vārds un glezniecība pēc gadu desmitiem ieilguša pārtraukuma atgriežas dzimtenē. Mākslinieka dzimtā pilsēta ir Liepāja un tieši šeit piederīgie vēlējās atklāt izstādi 16. septembrī, kad ir mākslinieka simtā dzimšanas diena.

Ieguvis pamatiemaņas mākslā Liepājas Mākslas amatniecības skolā (1926-1929), Jānis Zuntaks 1931.gadā iestājas Latvijas Mākslas akadēmijā. Jau 1933.gada rudenī viņš tika ieskaitīts Dabasskatu meistardarbnīcā, kuru vada Vilhelms Purvītis, bet vēl pēc gada – 1934. gada novembrī viņš pārgāja uz Figurālo meistardarbnīcu, kur strādājis Ģederta Eliasa vadībā, absolvējot Mākslas akadēmiju 1939.gada novembrī ar diplomdarbu Zvejas ostā.
Nākamos piecus gadus mākslinieks dzīvojis Liepājā, apvienojot pedagoģisko un radošo darbību. Te pavadīti raženi gadi, kad, kā šķiet, pilnībā atraisījās viņa talants, izveidojās viņa tēmu loks. Kad 1944.gadā Jānis Zuntaks ar ģimeni dodas bēgļu gaitās, pie viņa tēva Liepājā palicis apmēram 150 gleznu, par kuru likteni, diemžēl, ziņu nav.
Jāņa Zuntaka mūža otra puse – četrdesmit gadi, aizrit atšķirtībā no dzimtenes, šo periodu iezīmē cīņa par eksistenci un par iespēju radoši strādāt. Viņa ceļš vispirms iet caur Vāciju (1944-1948), seko Argentīna (1948-1958), pēc tam Kanāda (no 1958.gada aprīļa līdz mūža galam).

Izstāde sniedz ieskatu par mākslinieka dzīvi un daiļradi – akvarelī dokumentētās bēgļu dzīves gaitas Vācijā apliecina ne tikai mākslinieka profesionalitāti, bet arī sauc atmiņā to gadu cerību uz drīzu atgriešanos dzimtenē, kamēr jau Kanādā gleznotie Kara bēgļi liek apjaust cerības zuduma traģismu. Savukārt Argentīnas gados mākslinieku galvenokārt saistījušas eksotiskās vides īpatnības. Kanādā Jānis Zuntaks dzīvojis tādā apvidū, kas gan klimatiski, gan ainaviskā ziņā bija visai tuvs Latvijai. Mākslinieks gleznojis galvenokārt ainavas, viņa darbos parādījušies līdz tam tikpat kā neizmantotie rudens un ziemas motīvi, bet 70-os gados pēkšņi ieskanējušās skarbas, dramatiski kontrastainas notis, kas pieklust astoņdesmito gadu ainavās.

 Izstādē Liepājas muzejā izstādīta kolekcija no muzeja krājuma un Jāņa Zuntaka devums mūža otrajā pusē, kas veido ekspozīcijas lielāko daļu. Izstādē eksponēti zīmējumi, akvareļi, eļļas gleznas. Skatītājam tiek dota iespēja īsumā pāršķirstīt mākslinieka mūža lappuses.

Uz izstādes atklāšanu ieradīsies mākslinieka piederīgie no ASV un Kanādas, kas speciāli atbrauks, lai godinātu gleznotāja piemiņu. Izstādes atklāšanā 16. septembrī ar  tikko iznākušo  grāmatu “Ar Latviju svešumā. Gleznotājs Jānis Zuntaks” iepazīstinās grāmatas sastādītājs Latvijas Valsts arhīva Personu fondu un trimdas dokumentu daļas vadītājs Mag. art Māris Brancis.

Izmantoti materiāli no izstādes kuratores Edvardas Šmites apraksta par J.Zuntaka izstādi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz