Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jaunas liecības par gleznotāju Hariju Ēberšteinu Liepājas muzejā

Jaunas liecības par gleznotāju Hariju Ēberšteinu Liepājas muzejā
13.08.2007 15:06

0

Atslēgvārdi

Pagājušā gada pavasarī Liepājas muzejs saņēma dāvinājumu no Luda Bērziņa memoriālā privātā muzeja. Tā bija glezna, bet tās autors – cienījamā teologa, pedagoga, folklorista un dzejnieka znots, Liepājā dzimušais gleznotājs Harijs Ēberšteins. Tagad muzejā saņemtas vēl sešas mākslinieka gleznas no tām, kuras 1993. gadā un 1994. gadā Luda Bērziņa memoriālajam muzejam dāvājusi gleznotāja sieva Irēne Ēberšteina.

Līdztekus mākslas darbiem Liepājas muzeja krājums papildinājies arī ar nozīmīgiem mākslinieka biogrāfiskajiem materiāliem: fotogrāfijām, iespieddarbiem, gleznu fotoreprodukcijām.

Ēberšteina mūžs nebija garš – tikai 58 gadi, bet daiļrades ceļš – savdabīgs un īpatnējs, atrodot tikai sev raksturīgu vietu starp liepājniekiem, kuru māksla saistīta ar kādu no trimdas zemēm. Ēberšteinam tā bija Venecuēla.  Harijs Ēberšteins (pēc kristību apliecības – Hermanis Eberšteins) dzimis Liepājā 1906. gada 3. aprīlī. Vecāki ātri vien pārceļas uz Pēterpili, lai 1920. gadā atgrieztos Latvijā. Šeit Harijs pabeidz ģimnāziju un iestājas Latvijas Universitātes arhitektūras fakultātē, taču studijas pārtrauc.

Sajutis aicinājumu gleznot, viņš dodas uz Beļģiju, iestājas Briseles karaliskajā mākslas akadēmijā, kuru ar zelta medaļu pabeidz 1932. gadā. Pēc trīs gadiem Briselē tiek sarīkota pirmā lielākā Harija Ēberšteina personālizstāde. Beļģu prese to novērtē ļoti atzinīgi.

Latvijā notikušas divas mākslinieka personālizstādes. 1939. gadā Rīgas Latviešu biedrības namā jaunais mākslinieks izstāda 30 gleznas. Tie ir galvenokārt portreti un figurālā žanra darbi. Otrā personālizstāde notiek 1943. gadā. Nākamajā gadā mākslinieks emigrē uz Vāciju. 1947. gadā Bāden – Bādenē Harijs Ēberšteins ar 21 gleznu piedalās izstādē kopā ar Jāni Kalmīti un Veroniku Janelsiņu – Eglīti. Ievadu izstādes katalogam uzraksta Anšlavs Eglītis.

Liepājas muzeja krājumā tagad atrodas retums – viena no šajā izstādē eksponētajām mākslinieka gleznām. Tā ir 1947. gadā tapusī ”Mātes jūtas”. Arī izstādes kataloga eksemplāri.

1948. gada 31. janvārī Harijs Ēberšteins Emmendingā salaulājas ar profesora Luda Bērziņa meitu Irēni. Arī par šo nozīmīgo notikumu abu dzīvē Liepājas muzejā tagad ir divas liecības. Tā ir laulību ceremonijas dziesmu lapiņa un fotogrāfija ar jauno pāri tuvinieku vidū.

1950. gadā Ēberšteinu ģimene pārceļas uz Venecuēlu, un jau pēc pāris gadiem Karakasas mākslas muzejā ar panākumiem tiek sarīkota mākslinieka darbu izstāde, eksponējot 41 gleznu. Arī turpmākajos gados viņa izstāžu darbība ir aktīva un piesātināta. Bet mūža nogalē Harijs Ēberšteins pievērsies zinātnisko un botānisko grāmatu ilustrēšanai.

Gleznotājs miris 1964. gada 19. augustā Karakasā un apbedīts Karakasas dienvidu kapsētā. 1995. gada septembrī Latvijas Mākslas akadēmijā notika Harija Ēberšteina piemiņas izstāde ”Atgriešanās”. Tajā bija eksponēti galvenokārt Venecuēlas perioda darbi.

Uļa Gintnere,
Liepājas muzeja kultūrvēstures nodaļas vadītāja 

Jāņa Gintnera foto

Harijs Ēberšteins. ”Mātes jūtas”. 1947.gads.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz