Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jaunie dizaineri strādā radoši

Jaunie dizaineri strādā radoši
05.10.2010 07:01

Atslēgvārdi

Pavisam jauna dizaina piena pakas Dizaina dienu radošajā darbnīcā izveidoja Liepājas Mākslas vidusskolas audzēkņi, bet Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studenti strādāja, izmantojot samplēšanas metodi, – veidoja savus darbus no jau gatavu mākslas darbu fragmentiem.

Vienas no radošākajām aktivitātēm nupat notikušo Dizaina dienu laikā Liepājā bija meistardarbnīcas, kurās piedalījās topošie dizaineri no Liepājas Mākslas vidusskolas un Liepājas Universitātes.

Radošā darbnīca “Copy create”, ko vadīja dizaineri Rihards Funts, Ieva Lauriņa, Zane Homka, arhitekts Uldis Sedlovs un filozofs Ģirts Jankovskis, jaunajiem māksliniekiem lika paskatīties uz dizaina priekšmetiem no dažādiem skatpunktiem. Viņu sagatavotais uzdevums bija jauna dizaina piena pakas izveide. Vispirms katram audzēknim vajadzēja radīt sava dizaina paku, tad to aprakstīt un vēlāk, apmainoties ar aprakstiem, pēc kolēģa rakstītā izgatavot paku. Visbeidzot abi kolēģi izgatavoja piena paku kopā un salīdzināja visus trīs rezultātus – oriģinālu, kopiju un kopdarbu. R. Funts uzsvēra, ka audzēkņi iemācījušies gan to, cik svarīgi ir prast par savu ieceri komunicēt ar amatniekiem, kas jūsu izgudroto dizainu īstenos, gan to, ka sākotnējā ģeniālā ideja nereti ražošanas procesā tikai uzlabojas.

Mārtiņa Ratnika nodarbības vadmotīvs bija “nav nekā jauna šajā pasaulē”, un viņš aicināja studentus izmantot jau esošo darbu fragmentus, lai piešķirtu tiem jaunu jēgu un nozīmi, radītu jaunus, unikālus darbus.

Liepājas Mākslas vidusskolas direktora vietniece Ieva Leismane norāda, ka Dizaina dienu radošās darbnīcas audzēkņiem devušas ļoti daudz, jo tieši spēju vērtēt mākslas darbu no dažādiem aspektiem topošajiem māksliniekiem cenšas iemācīt skolā.

Interesi piesaistīja arī festivāla īpašā viesa austrieša Martina Fosleitnera lekcija “Pilsētas mārketings – pilsētas identitāte”. “Vislabāk palika atmiņā tas, ka lektors lika mums pašiem fiksēt savas sajūtas par Liepāju, kuras nevaram rast nevienā citā pilsētā. Auditorija minēja jūru, vēju un rokmūziku,” stāsta studente Ieva Kazlauska.

Dizaina dienu organizatore Inese Pētersone no Dizaina informācijas centra uzsver, ka tradīcija, kas jau piecus gadus ir dzīva Latvijā, nu pārcēlusies arī uz reģioniem un nākamgad noteikti notiks ne tikai Rīgā, bet arī ārpus tās. Viņa ir gandarīta, ka arī augstskola un mākslas skola aktīvi atbalsta pasākumu un ka ar dizaineriem izveidojusies jauna sadarbība, kas jaunās darbnīcās varētu pārtapt jau pavasarī, kad Liepājas Mākslas vidusskolā atkal notiks tradicionālais “Zelta griezuma” pasākums.

Andas Pūces rakstu plašāk lasiet šodienas laikraksta “Kurzemes Vārds” numurā, rubrikā “Festivāls”

 

Inese Pētersone no Dizaina informācijas centra pati ir liepājniece, tāpēc priecājas, ka ikgadējās Dizaina dienas šogad sākušās tieši Liepājā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz