Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jauno juvelieru dārgumi

Jauno juvelieru dārgumi
Foto: Egons Zīverts
02.06.2017 07:09

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jau astoto gadu Liepājā apskatāma starptautiskā Eiropas Liceju parlamenta (PLE) ceļojošā juveliermākslas izstāde, kurā redzami dažādu valstu skolu topošo rotkaļu un metālmākslinieku darbi. Atšķirībā no citiem gadiem izstāde apskatāma koncertzālē “Lielais dzintars”.

Izstādē glīti sarindotās vitrīnās redzami dažādas kvalitātes un tehnikas juveliermākslas darbi – dažādas rotas, aksesuāri. Tos darinājuši nevis profesionāļi, bet jauni cilvēki, kas ir ceļā uz amatu. Izstādē piedalās skolas no Itālijas, Beļģijas, Portugāles, Spānijas, Francijas, Grieķijas un Latvijas. Mūsu valsti jau tradicionāli pārstāv Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola – vienīgā skola no Latvijas un Baltijas valstīm, kas darbojas Eiropas Liceju parlamenta organizācijā. Tā apvieno profesionālās mācību iestādes Eiropā, kurās realizē izglītības programmas juveliermākslā, un veicina šīs mākslas attīstību.

Šogad ceļojošajā juveliermākslas izstādē savus darbus rāda mākslas skolas audzēkņi – Sabīne Lapuķe, Paula Šneidere, Ilze Šēfere, Grēta Girvaite, Raimonds Eņģelis un Viljams Džefersons Bricis. Viņi darbus PLE konkursiem un izstādēm profesionāli sagatavoja metāla izstrādājumu dizaina izglītības programmas vadītāja Andra Garokalna un nodaļas pedagoga Edija Ābeles vadībā.

Katru gadu PLE organizē juveliermākslas konkursu jauniešiem, konferenci, izstādi. Šogad konkurss “Rotu dizains” notika Francijā, kur LMMDV audzēknis Raimonds Eņģelis ieguva 2. vietu, un konkursā novērtētā rota apskatāma izstādē. Viņa rotas ideja ir par sabiedrību kā bišu stropu, kurā katra šūna veido sabiedrības daļu, bet krāsainās auklas ir kā cilvēku dažādās domas, idejas, reliģijas, kultūras. Bet rotas aizdare – kā indivīds. Ar konkursā novērtētās rotas koncepciju iepazīstina pats autors, rīdzinieks Raimonds Eņģelis. Viņš atzīst: “Šīs rotas es bez skolotāja palīdzības nekādi nebūtu uztaisījis, es arī tik daudz tehnikas nezinu. Lai apgūtu visu lielo, plašo paleti ar tehnikām, vajag skolotāja palīdzību.” Mākslas skolas audzēknis augstu vērtē vairākus izstādē redzamos darbus. “Dažām rotām viss ir tik izsmalcināts, ka es nezinu, kā to dabū gatavu. Jājautā skolotājam. Paskatoties uz tām rotām, es nemaz nezinu, kāpēc esmu ieguvis otro vietu,” Raimonds pasmaida. Kāpēc viņš izvēlējies iemācīties strādāt ar metālu? “Es domāju, kārtīgam džekam vajadzētu iemācīties strādāt ar rokām. Mēs jau nemācāmies tikai rotas taisīt, ir arī metināšana, slīpēšana un tādas lietas. Daudzi mūsdienās ir multimediju un reklāmas dizaineri, bet es domāju, vajadzētu kaut ko vecmodīgāku.”

Ceļojošā juveliermākslas izstāde atvesta no Lisabonas Portugālē un aplūkojama līdz 11. jūnijam, pēc tam tā ceļos uz Beļģiju.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz