Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jaunumi Virtuālajā Kino muzejā

Jaunumi Virtuālajā Kino muzejā
16.09.2011 15:17

Liepājas Virtuālajā Kino muzejā sadaļā “Kino bibliotēka” ir aizsākta apakšsadaļas “Publicistika par kino” veidošana, ko nākotnē ir ieplānots izveidot par virtuālo kino žurnālu. Pirmais materiāls tapis par pēc Viktora Lagzdiņa kriminālromāna “Nakts “Mežāžos”” motīviem uzņemtās filmas “Aveņu vīns”.

Tas atrodams zem nosaukuma “Vienmēr populārais detektīvs” un apskata 1984. gada filmu “Aveņu vīns”, kas tapusi pēc kādreizējā liepājnieka Viktora Lagzdiņa kriminālromāna “Nakts “Mežāžos”” motīviem. Materiāla veidošanā piedalījies arī literatūrkritiķis Guntis Berelis. Fotogrāfijas publicēšanai no personīgā arhīva atvēlējusi rakstnieka meita Anita Lagzdiņa- Knāķe, kas tagad arī ir atgriezusies savā bērnības pilsētā un dzīvo Liepājā.

Ne tikai visu rubriku kopumā, bet arī konkrēto materiālu ir ieplānots nākotnē vēl papildināt. Virtuālā kino žurnāla veidošanu iesākt tieši ar detektīvu tika nolemts aiz vairākiem iemesliem. Vissvarīgākais no tiem – literatūrkritiķis Guntis Berelis romānu “Nakts “Mežāžos”” dēvē par vienīgo angļu klasiskā detektīva paraugu līdzšinējā latviešu literatūras vēsturē. Kurš gan no mums nezina pasaulslavenos klasiskā angļu detektīva paraugus – Artura Konana – Doila un Agatas Kristi darbus! Izrādās, ka arī latviešu literatūra var lepoties ar tāda žanra darbu un to ir sarakstījis rakstnieks, kura dzīve daudzu gadu garumā bija saistīta ar Liepāju, kura dzimtas saknes meklējamas Liepājā. Viktors Lagzdiņš ir dzimis Rīgā, taču vēl kā mazs zēns nokļuva Liepājā, kur aizritēja daudzi viņa dzīves gadi; Liepāja ir rakstnieka mātes dzimtā pilsēta.

Otrs iemesls ir atšifrēts rubrikas nosaukumā – “Vienmēr populārais detektīvs”. Patiesi, tas ir vienmēr populārs un to apstiprina dažādo detektīvfilmu kuplā auditorija, kas labprāt skatās gan jau pieminēto žanra klasiķu darba ekranizējumus, gan mūsdienu Krievijas bagātīgi piedāvāto detektīvseriālu produkciju, gan palaikam ar zināmu nostaļģiju neaizmirst arī padomju daudzsēriju “grāvēju”- “Izmeklēšanu vada ZnaToKi”.

Un pēdējais iemesls ir tāds, ka 2016. gadā rakstnieks Viktors Lagzdiņš atzīmētu 90. jubileju. Anita Lagzdiņa – Knāķe vēlētos līdz tam izdot sava tēva memuārus. Kā jau teikts, rakstnieka darbs un dzīve daudzu gadu garumā bija saistīta ar Liepāju, arī ar laikraksta “Kurzemes Vārds” redakciju. Ir tikai labi, ja mēs neļaujam nogrimt aizmirstībā to liepājnieku vārdiem, kas ir palīdzējuši rakstīt mums visiem tik mīļās pilsētas vēstures lappuses.

Saite uz Liepājas kino muzeju

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz