Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jubileja Kurzemes apdziedātājam Olafam Gūtmanim

Jubileja Kurzemes apdziedātājam Olafam Gūtmanim
10.01.2012 07:08

Atslēgvārdi

Šodien 85 gadu jubileja ir Goda liepājniekam Olafam Gūtmanim. Jubilāru suminās ar koncertu, Liepājas Universitāte viņu aicinājusi parakstīties Goda grāmatā.

Olafa Gūtmaņa mūža gājums bijis raibs, bet lielākais devums, protams, ir viņa dzeja un lirika, kurā spilgti parādīts gan dzīves gaitā pieredzētais, gan izpaužas kurzemnieciskais lepnums un spīts. Darbos aprakstīts Sibīrijā pavadītais laiks, uz turieni viņš kopā ar vecākiem izsūtīts 1941. gada 14. jūnijā, un tur pavadītos gados strādāti dažādi darbi – ir būts par zvejnieku, plostnieku, mednieku, kolhoznieku un veikti citi pienākumi. Tāpat O. Gūtmaņa esejās, atmiņu stāstījumos ir atrodams gan viņš kā korists Liepājas teātra muzikālajā trupā, gan kā dispečers zvejnieku kolhozā “Boļševiks”. O. Gūtmanis strādājis par žurnālistu vietējās avīzēs un televīzijas studijā, bijis Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītājs. Atmodas laikā viņš bija LTF Liepājas nodaļas valdes priekšsēdētājs, ievēlēts par deputātu pilsētas Tautas deputātu padomē. 1995. gadā viņam piešķirta Lāčplēša Kara ordeņa medaļa.

Bez darbiem pieaugušajiem O. Gūtmanis rakstījis arī bērniem, tulkojis no lietuviešu, vācu, krievu valodas. Kopā ar citiem sastādījis un rediģējis grāmatu par Tautas fronti Liepājā “Atmiņas nākotnei”.

8. lappusē piedāvājam literatūrzinātnieka Edgara Lāma ieskatu Olafa Gūtmaņa daiļradē un jubilāra dzejoļus no topošā Rakstu 5. sējuma.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Andra Gertsona foto

Olafs Gūtmanis dodas savā iemīļotajā pastaigā uz jūras pusi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz