Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jūra, kurā paslapināt pirkstus

Jūra, kurā paslapināt pirkstus
Foto: Egons Zīverts
15.02.2019 07:01

"Kurzemes Vārds"

Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas, otrā stāva gaitenī, atklāta latviešu glezniecības vecmeistara Artura Baumaņa gleznu izstāde. ”Mūsu skolai tuvojas simtgades jubilejas svinības, tādēļ vēlamies pieminēt vērtības un cilvēkus, ar kuriem saistīta mūsu dzīve un darbs, šoreiz esam izvēlējušies slaveno marīnistu,” paskaidro Liene Eltermane.

Arturs Baumanis ģimnāzijā (toreiz Liepājas 1. vidusskolā) nostrādāja 40 gadus, kopš 1923. gada. Mākslinieka darbi joprojām dzīvo skolas telpās, rotā interjeru un ļaujas apbrīnai, iedvesmojot skolēnus attīstīt savus talantus. Skolēnu iedvesma redzama arī izstādē izkārtotos stendos, kurus rotā bērnu improvizācijas par tēmu ”Jūra savām acīm.” Kāds centies jūru padarīt rāmu, cits ļāvis viļņiem sisties pret krastu, sašķeļoties sīkās drumstalās. Tas lieliski papildina slavenā jūras ainavu gleznotāja izstādi.

Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas Vizuālās mākslas pasniedzēja Liene Eltermane, pētot mākslinieka biogrāfiju, uzzinājusi, ka atklātu jūru A.Baumanis pirmo reizi ieraudzījis 1914.gadā, un tā uz mākslinieku atstājusi neizdzēšamu iespaidu. Lai arī krāsu daudzveidību un latvisko dzīvesveidu kungs meklēja arī Kurzemes ainavās, dzīves sižetos, cilvēku sejās un ziedos, jūra bija pārāka. Dzirdēti nostāsti, ka A.Baumanim bijusi īpaša vieta pie jūras, uz kuru viņš gājis stundām ilgi pētīt un studēt viļņus, lai tos varētu iemūžināt gleznās.

Izstādes atklāšanā ieradās vairāki A.Baumaņa skolēni, kuri pie pasniedzēja mācījušies rasēšanu un mākslas vēsturi. Viņi dalījās savās atmiņās un stāstīja, ka A.Baumanis ikdienā bijis kluss un nepamanāms – pelēkā uzvalkā un spodrinātās kurpēs. Tomēr paskatoties uz gleznām, mākslinieka atstāto mantojumu, redzama viņa lielā mīlestību uz jūru, dzimto zemi, sirds siltumu un bagātību. Viena no A.Baumaņa laika biedrēm bija skolotāja Ausma Vecvagare. Viņa uz Liepājas 1.ģimnāziju atnāca strādāt 1963.gadā, A.Baumaņa vietā un atminas, ka tolaik mākslinieks strādājis un gleznojis ļoti daudz, izstādes veidojis katru gadu. Tomēr lielākais ieguvums bija iedvesma, ko mākslinieks devis jaunajai skolotājai: ”Baumanīts, tāds ļoti simpātisks onkulis, reiz pienāca pie manis, kad es gleznoju rudens lapas un teica: ”Jums jau tās lapas ir tādas, ka rokā var paņemt.” Un man tieši tāpat liekas par viņa gleznoto – liekas, ka var vienkārši pieiet un saslapināt pirkstus.”

A.Baumanis dzimis 1892. gada 3. aprīlī Jelgavas apriņķa Teteles pagastā rentnieku ģimenē. Profesionālo izglītību ieguva Pēterburgā, Barona Štiglica Centrālajā tehniskās zīmēšanas skolā. Skolu jaunais mākslinieks beidza 1916. gadā, iegūstot dekoratora specialitāti. Pēc Pirmā pasaules kara atgriezies un līdz mūža galam dzīvojis Liepājā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz