Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā mums katram skanēt kopkorī. Liepājas teātrī iestudēta izrāde “Dziesmu svētki”

Dziesmu svētki mūs uz nedēļu vieno un ļauj sajust to, ka esam. Taču tiek radīta ilūzija, ka mēs visi esam vienoti. ”Kad svētki beidzas, ilūzija grūst, izrādās, ka neesam,” saka jaunais režisors Matīss Budovskis, kura iestudētā Rasas Bugavičutes-Pēces luga ”Dziesmu svētki” ir viņa debija profesionālajā teātrī.

Kā mums katram skanēt kopkorī. Liepājas teātrī iestudēta izrāde “Dziesmu svētki”
Skats no izrādes. Režisors atzīst, ka mūzika izmantota daudz mazāk, nekā varētu gaidīt pēc nosaukuma, dziesmas arī skan, taču izrāde ir diskusija, strīdi, emocijas, asaras, smiekli. (Foto: Armands Kaušelis)
13.01.2023 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Deviņiem cilvēkiem, kas cits citu nepazīst, ir jāpieņem lēmums par Dziesmu svētkiem. ”Izskan atšķirīgi viedokļi, kas pārsteidz, šokē, bet, ja aizdomājamies, tad, jā, es pat pazīstu cilvēkus, kuriem Dziesmu svētku tradīcija šķiet lieka. Ir vajadzīgs apzināties, cik mēs tomēr esam dažādi,” saka režisors.

Vēsturiski tieši Dziesmu svētki palīdzējuši vienoties kopīgā nostājā pret kaut ko, kas licies absurds, negodīgs, nepareizs, saka R. Bugavičute-Pēce. ”Piekrītu Intam Teterovskim, kurš intervijā pauda, ka šobrīd ir grūtāk, jo šī laika Dziesmu svētkiem jābūt nevis PRET kaut ko, bet PAR kaut ko.

Tad, nu, lūk, mūsu izrāde ir PAR balsīm, kas veido kopkori, kurā pavadām savu ikdienu, neatkarīgi no tā, vai dziedam,” viņa stāsta.

Tomēr izrādes veidotāji nav gribējuši palikt tikai sajūsmas pilnos saucienos par to, cik Dziesmu svētki ir mums svēti. ”Interesantāk likās pašiem sev pierādīt – jā, šādu svētku esamība mūsu tautas kodolā mūs kaut kā definē, neatkarīgi no tā, vai esam svētku līdzdalībnieki, vai tos saprotam un vispār gribam,” pauž dramaturģe.

Lielākais ieceres un lugas lauzīšanas process paveikts pirms mēģinājumu uzsākšanas. ”Ar Matīsu ilgi centāmies saprast, kādu vēlamies šo izrādi redzēt un just, ko gribam pateikt paši sev un citiem. Protams, mēģinājumu process ieviesa savas korekcijas, izkristalizējot tēmas, kurās nācās ieguldīt vairāk, kā arī iepludinot materiālā pa kādam jokam, kas izskanējis starp aktieriem,” saka Rasa.

”Par to esmu priecīgs un pateicīgs, ka šādi darba apstākļi izveidojās. Ne vienmēr tā notiek, ka ansamblis tik labi saslēdzas idejiskajā līmenī,” atzīmē M. Budovskis.

Liepājniekiem viņš pazīstams kā Elmāra Seņkova asistents izrādēs ”Šekspīrs” un ”Grimmi”, kurai viņš veidojis arī dramatizējumu. ”Elmārs bija mans pedagogs, droši vien es daru līdzīgā manierē. Nesu sevī līdzi milzīgu daļu no tā, ko Elmārs man ir mācījis,” atzīst jaunais režisors.

Izrādes nosaukums nenozīmējot, ka to noskatāmies pirms Dziesmu svētkiem un pēc tam varam aizmirst. ”Tēma ir ļoti aktuāla.

Miera apstākļos varam strīdēties un būt naidīgi, bet šobrīd ļoti izjūtam lielāku nepieciešamību sadzīvot un izprast citus, lai veidotu mūsu sabiedrību labāku.

Mēs nenorādām uz vienu pareizo variantu, neapceļam to, kurš domā atšķirīgi. Netiek sniegta atbilde, kā vajadzētu būt, skatītājiem būs jādomā līdzi. Pēdējā monologā izskan doma – kā man vajadzētu skanēt? Runa ir par to, kā mums katram pašam skanēt, lai mēs veidotu ap sevi harmonisku vidi,” spriež M. Budovskis.

Izrādē piedalās aktieri Anda Albuže, Kaspars Gods, Rolands Beķeris, Sandis Pēcis, Agnese Jēkabsone, Everita Pjata-Gertnere, Kaspars Kārkliņš, Anete Berķe un Gatis Maliks. Scenogrāfe un kostīmu māksliniece Paulīne Kalniņa, gaismu mākslinieks Niks Cipruss.

Pirmizrāde Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē ”Lielais dzintars” – 13. janvārī.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz