Piektdiena, 10. maijs Maija, Paija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kāpēc Liepājas teātrim tikai viena balva?

Kāpēc Liepājas teātrim tikai viena balva?
25.11.2008 16:00

Atslēgvārdi

Svētdien uz Rīgu, Latvijas Nacionālo teātri, devās teātra ļaudis no visiem mūsu valsts teātriem, lai piedalītos jau piecpadsmitajā Latvijas teātru Gada balvas ceremonijā “Spēlmaņu nakts”. Sākotnēji šķita, ka šis gads balvām bagāts varētu būt Liepājas teātrim, kas bija izvirzīts astoņās nominācijās. Diemžēl varam lepoties tikai ar vienu metālmākslinieka Jura Gagaiņa veidoto “Skatuves naglu”, ko nominācijā “Spilgtākā debija” ieguva Anita Sproģe, kas veidoja režiju izrādei “Medusmēnesis”.

Uzklausījām vairāku, ar teātri cieši saistītu, cilvēku viedokļus par to, ko viņi domā par šī pasākumu gala iznākumu un minējumus, kāpēc Liepājas teātris saņēma tikai vienu balvu.


Edīte Tišheizere, teātra zinātniece:
“Spēlmaņu nakts” notiek piecpadsmito reizi, un es neatceros tādu gadu, kad visi būtu teikuši – jā, tas nu gan ir taisnīgs spriedums. Lai cik tas nebūtu bēdīgi, sevišķi ārpusrīgas teātriem, tas, vai izdosies tikt pie nominācijas un vēl jo vairāk, dabūt balvu, lielā mērā ir atkarīgs arī no sagadīšanās: cik nogurdinošs vai viegls bijis ceļš līdz Liepājai, Valmierai, Daugavpilij, kāda izrāde tajā gadījusies, parasti vienīgajā, reizē, kad komisija iestudējumu redzējusi un tamlīdzīgi. Prieks, ka novērtēta režisores Anitas Sproģes debija – viņa patiešām jau tagad ir režisore, kas prot strādāt ar aktieriem un spēj ar viņiem vienoties par nepieciešamo rezultātu – “Medusmēnesis” ir tam apliecinājums. Pagājušajā gadā bija papildus nominācija par izrādes ansambli, un to, manuprāt, pelnījis gan “Medusmēnesis”, gan “Viss par vīriešiem”, kas, diemžēl vispār palika ārpus žūrijas uzmanības loka, bet Liepājas teātra pagājušajā sezonā noteikti ir virsotne.

Taču daudz vairāk man bija žēl pagājušajā gadā, kad balvu nesaņēma patiešām izcilā izrāde “CV (Tēvocis Vaņa)”.


Lelde Vīksna, Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja:
“Spēlmaņu nakts” šobrīd Latvijā ir viena no iespējām teātriem salīdzināties savā varēšanā un profesionalitātē. Atturēšos spriest par pašas balvas būtību, kritērijiem, atlases principiem izvirzīšanai nominācijās – par to lai spriež profesionāļi, bet no malas šie kritēriji un arīdzan nomināciju kategorijas liekas nesaprotamas un ne velti teatrālu vidū allaž diskutētas. Domāju, ka kaut kas jāmaina pašos pamatos. Reģionālie teātri uz kopējā fona vienmēr būs mazāk pamanāmi, jo attālums un spēja vienmēr būt vai nebūt klāt neformālajos burziņos, tomēr spēlē lielu lomu. Pēc principa – tālāk no acīm, tālāk no sirds. Un vēl, no malas vērojot, ir sajūta, ka arī “Spēlmaņu nakts” žūrija arī ir tikai cilvēki un nespēj distancēties no vājības pret autoritātēm… Grūti spriest, vai pelnīti vai nepelnīti Liepājas teātris saņēma tikai vienu balvu – konkurence bija ļoti spēcīga, tomēr mūsu teātris nebūt uz pārējo fona nav nebūt sliktāks. Domāju, ka Liepājas teātrim viss labākais vēl priekšā un galu galā mūsu teātrī strādā pagājušās sezonas Latvijas labākais aktieris Egons Dombrovskis. Vienu gadu Fortūna ir labvēlīgāka, citu gadu tā savu vaigu pavērš pret citiem. Galvenais – mums pašiem jāspēj novērtēt savs teātris, jo skatītāju mīlestība ir vislielākā balva!


Jānis Lūsēns, Liepājas teātra Muzikālas daļas vadītājs
:
Vilšanās sajūtas par “Spēlmaņu nakts” laureātiem nav, jo pozitīvi, ka esam novērtēti un izvirzīti. Manuprāt, gala iznākums ir objektīvs, nominācijas – simboliskas, jo konkurence bija spēcīga, kaut arī mūsējie nominanti ir izcili. Patīkams pārsteigums par pasākuma kreatīvo daļu, inscinējumu, tas bija atbilstoši laikmetam. Ļoti ceru, ka arī žūrija taps aizvien profesionālāka, progresīvāka. Tikai mans mūziķa aicinājums būtu, lai muzikālās izrādes vērtētu arī profesionāli muzikalogi. Teātrim dalība “Spēlmaņu naktī” ir nozīmīga lieta, jo esam visnotaļ neizdevīgā ģeogrāfiskā situācijā – 220 km no Rīgas, tādējādi tas liedz tās kultūras norisēm un plašākam sabiedrības lokam parādīt mūsu darbus.

Vēlējums, lai teātris pilsētā ir kā dzimumzīme tās kultūras sejā un kļūst par Kurzemes reģiona kultūras centru.

Initas Gūtmanes foto

Pateicoties izrādes “Medusmēnesis” režisorei Anitai Sproģei, Liepājas teātra pārstāvji šogad varēja pasniegt vismaz vienu ziedu pušķi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz