Sestdiena, 18. maijs Inese, Inesis, Ēriks
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Karostas cietumā apmeklētāju klātbūtnē tecinās kandžu

Karostas cietumā apmeklētāju klātbūtnē tecinās kandžu
31.05.2012 16:56

Atslēgvārdi

Liepājas Karostas cietumā šajā tūrisma sezonā sagatavota jauna ekspozīcija un paraugdemonstrējumi – ļergas jeb kandžas tecināšana, pastāstīja Karostas glābšanas biedrības valdes locekle Monta Krafte.

Ar kandžas tecināšanu cietumā interesenti varēs iepazīties sestdienās un svētdienās vai arī iepriekš piesakoties. Gala produktu varēs arī nogaršot, taču pārdots gan tas netiks.

Padomju laikos bija stipras kandžas tecināšanas tradīcijas. Ne velti šai dzirai ir daudzi nosaukumi un dažādas receptes. Nav noslēpums, ka kandža tika tecināta arī padomju armijā, paskaidroja Krafte.

Karostas cietuma galvenais kandžas tecinātājs Kristers Krafts informēja, ka aparātam, ar kuru cietumā top kandža, ir sava vēsture – to savulaik kādam kandžas tecinātājam konfiscējusi milicija. Vēlāk ar rajona milicijas priekšnieka gādību aparāts iemainīts kādam citam rūdītam kandžas tecinātajam, kam ierīce kalpojusi daudzus gadus, līdz nonākusi Karostas muzejā.

“Karostas cietums septembrī atzīmēs desmit gadu jubileju. Paredzēta liela balle, bet alkohols veikalos ir dārgs. Tā kā mums ir aparāts, nolēmām, ka dzira jubilejai jāgatavo pašiem,” sacīja Krafts.

Karostas cietums ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Liepājā.

Pagājušā gada nogalē Karostas cietums atzīts par pasaules pārsteidzošāko un neparastāko viesnīcu.

Savukārt Lielbritānijas portāls Liepājas Karostas cietumu pērn iekļāva starp desmit labākajām cietuma viesnīcām pasaulē, bet amerikāņu raidsabiedrības CNN “Global Experience” nodaļa cietumu ierindoja pasaules desmit īpašāko un iespaidīgāko vietu sarakstā.

Karostas garnizona cietums celts 20.gadsimta sākumā. Sākotnēji tas būvēts Karostas hospitāļa vajadzībām.

Tomēr jau 1905.gadā cietumā sodu izcieta revolūcijas notikumos iesaistījušies garnizona jūrnieki. Ar katru kārtējo varas maiņu cietums piedzīvoja arvien baismīgākus notikumus. Vieta pretī cietumam, kur tagad atrodas garāžas, kļuvusi par brāļu kapiem ieslodzītajiem, kas nošauti turpat pie cietuma žoga. Ne vienu vien ieslodzīto nonāvēja cietuma necilvēciskie apstākļi, un leģendas vēsta, ka arī spoki noveduši līdz psihiskām traumām.

Pēdējos gadu desmitos ēka kalpoja par virssardzes cietumu gan padomju armijas, gan Latvijas armijas Jūras spēkiem. Pēdējie ieslodzītie atstājuši savas piezīmes uz cietuma kameras sienām vēl pavisam nesen – 1997.gadā.

Karostas cietumā apmeklētājiem tiek piedāvātas ekskursijas, realitātes izrāde “Aiz restēm”, nakšņošana, 24 stundu programmas. Ziemeļu fortos notiek ekskursijas lāpu gaismā un spiegu spēle “Bēgšana no PSRS”.

BNS

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz