Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Karostas cietumā uzsākta muzeja rekonstrukcija

Šogad uzsākta Karostas cietuma muzeja rekonstrukcija, pastāsta Karostas glābšanas biedrības (KGB) valdes locekle Monta Krafte.

Karostas cietumā uzsākta muzeja rekonstrukcija
Foto: Publicitātes
27.12.2023 10:03

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Projekta pirmā kārta jau noslēgusies, rezultātā apmeklētājiem pieejamas divas jaunas, pārdomātas un strukturētas ekspozīcijas – Virssardzes priekšnieka kabinets un Militārās kolekcijas.

Nākamgad darbs turpināsies.

Karostas cietums ir pazīstams ar dažādām programmām – izrādēm, slēgtajām istabām, nakšņošanu utt. Tomēr visvairāk apmeklētāji izvēlas gida vadītu ekskursiju pa cietumu, teic M. Krafte.

Ekskursijas laikā tiek apmeklēts arī šeit iekārtotais muzejs, kas izveidots jau 2005. gadā. Muzeja ekspozīcijas sastāv no vairākām privātkolekcijām un dāvinājumiem.

“Muzejs ir ļoti bagātīgs resurss,” norāda M. Krafte, tomēr pilnvērtīgi tas netika izmantots.

“Lielākais darbs, ko mēs paveicām, bija visu šos priekšmetu revīzija. Apskatījām, kas ir kas, atlasījām tos, kas mums derēja konkrētajai ekspozīcijai. Un patlaban ekspozīcijas ir veidotas tā, lai tajās nav nekā lieka. Tagad mums ir skaidrs, kāpēc konkrētā lieta vai priekšmetus tur ir, kā tas teorētiski varēja tikt izmantots utt. Mēs esam izpētījuši, nezināmajā – iedziļinājušies.”

Karostas cietuma ekskursijas kļūs daudz pilnvērtīgākas, priecājas M. Krafte.

Pēc rekonstrukcijas muzejā katrs var veltīt ekspozīcijām tik daudz laika, cik vēlas. “Līdz šim mēs nevarējām ļaut apmeklētājiem uzkavēties ilgāk pēc gida vadītās ekskursijas. Jo nekas nebija apsargāts.

Tagad šīs ekspozīcijas izveidotas tā, ka atstāts tas, ko drīkst izmēģināt, ko drīkst pacilāt, piemērīt utt.

Savukārt, kas nav paredzēts aiztikt ar rokām, tas ir vai nu aiz stikla, piestiprināts vai kā savādāk pasargāts. Vēl esam atsevišķiem priekšmetiem izveidojuši paskaidrojumus un aprakstus, kas līdz šim nebija,” stāsta M. Krafte.

Karostas cietuma muzejā ekspozīcijas piedzīvojušas pārmaiņas. Liela vērība pievērsta esošā satura izpētei, aplūkojamo priekšmetu atlasei un sakārtošanai. ”Ekspozīcijas ir veidotas tā, lai tur nebūtu nekā lieka. Nu ir skaidrs, kāpēc attiecīgais priekšmets tur ir, kā to teorētiski varēja izmantot utt.,” skaidro Karostas cietuma pārstāve Monta Krafte. Foto: Karostas glābšanas biedrības foto

Finansējums rasts pašvaldības rīkotajā NVO projektu konkursā. “Konkursā saņēmām 2,800 eiro. Par tiem tika iegādāti mitruma nosūcēji, kameras, dažādas elektropreces,” atklāj M. Krafte.

“Visas telpas tika mazliet kosmētiski atsvaidzinātas, kur tas bija nepieciešams.

Bet reizē mums bija svarīgi saglabāt telpu autentiskumu, tāpēc eiroremonts tur nav taisīts.”

Nākamgad iesāktais darbs turpināsies. Ar Latvijas Kara muzeja speciālistu palīdzību tiks iekārtota ekspozīcija par Karostas virssardzes vēsturi, kā arī civilās aizsardzības ekspozīcija.

“Kara muzeja vēstures speciālisti ir apņēmušies mums palīdzēt, veltīs tam laiku un uzmanību, un mēģinās sagādāt mums nepieciešamo informāciju. Mums pašiem tas ir svarīgs solis attīstībā.”

Cik lielas ir kopīgās izmaksas, patlaban esot grūti pateikt.

“Ļoti daudz ieguldījuši mūsu pašu darbinieki un brīvprātīgie, mūsu KGB biedri.

To neesam izteikuši naudas izteiksmē. Varu pateikt, ka vienā no ekspozīcijām redzamie pieci kalašņikova automāti, kas visas, protams, ir replikas, samaksājām vairāk nekā 1000 eiro. Tas ir no mūsu pašu ienākumiem, no naudas, kas iegūta par biļetēm.”

Pavasarī Liepājas skolēni tiks aicināti uz bezmaksas ekskursijām un interaktīvām nodarbībām rekonstruētajā muzejā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz