Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Kilograms kultūras” arī Liepājas teātrim

“Kilograms kultūras” arī Liepājas teātrim
Foto: LETA
15.02.2018 09:16

LETA/ lsm.lv

Trešdienas vakarā kinoteātrī “Splendid Palace” svinīgā ceremonijā pasniegta Latvijas sabiedrisko mediju gada balva “Kilograms kultūras” deviņās kategorijās, kur kategorijā “Teātris” balvu ieguva Liepājas teātra izrāde “Precības” Sergeja Zemļanska režijā.

Kategorijā “Mūzika” tika apbalvots starptautiskā klasiskās mūzikas festivāla “Sensus” laikā notikušais simfoniskās mūzikas koncerts “Rožu kavalieris”, kurā piedalījās Latvijas Festivālu orķestris ar diriģentu Karelu Marku Šišonu, “Vizuālās māksla” balvu saņēma Vija un Kaspars Zariņi par personālizstādēm “Paralēli”.

Par aizvadītā gada literatūras spožāko notikumu tika nosaukts Ingas Ābeles romāns “Duna”, taču par gada pārsteigumu balsotāji bija atzinuši Latvijas pirmo metāloperu “Kurbads. Ķēves dēls” Ingas Tropas režijā un grupas “Skyforger” izpildījumā.

Kategorijā “Kino” apzeltīto atsvaru saņēma Andreja Verhoustinska dokumentālā filma “Lidija”. Par aizvadītā gada spilgtāko kultūras notikumu tika atzīta Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā eksponētā izstāde “Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze”, kuras kuratori bija Kaspars Vanags, Zane Zajančkauska un Diana Fransena.

Nozīmīgākā kultūras dzīves notikuma titulu kategorijā “Mantojums” ieguva “VEF Kultūras pils” rekonstrukcija.

Savukārt īpašo žūrijas balvu saņēma Latvijas Jaunā teātra institūta organizētais starptautiskais laikmetīgā teātra festivāls “Homo Novus”.

Latvijas Radio 3 ”Klasika” direktore, žūrijas pārstāve Gunda Vaivode stāsta, ka pat izvēlēties fināla nominantus ir bijis ļoti sarežģiti, jo darbus nereti ir grūti salīdzināt. Apsveicot balvas ieguvējus, Vaivode uzsver:

”Es līksmoju līdz ar visiem kilograma saņēmējiem un aicinu atcerēties, ka jebkurš mākslas vērtējums ir subjektīvs. Galvenā vērtība – rosināt domāt un radīt!”

”Festivāla organizatori drosmīgi veido mākslas aktivitāti ar skatu uz nākotni,” uzsver žūrijas pārstāve, LTV raidījumu vadītāja Eva Johansone. Viņa norāda, ka ”Homo Novus” izrādes ”iekustina” domāšanu par tēmām, kas aktuālas visai sabiedrībai. Tā kā šis notikums neklasificējas citām balvām kultūras jomā, Johansone priecājas, ka tieši sabiedriskie mediji var būt tie, kas šo notikumu izceļ, piedāvājot sabiedrībai arī vērtību un virziena orientierus.

Pretendentus balvai izvirzīja kopīga Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un “Lsm.lv” žūrija, bet laureātus visās kategorijās, izņemot žūrijas balvu, noteica televīzijas skatītāju un radio klausītāju balsojums.

Laureāti kategorijās “Mūzika”, “Kino”, “Teātris”, “Vizuālā māksla”, “Literatūra”, “Mantojums”, “Notikums” un “Pārsteigums” tika pie īpašas mākslinieku Kristīnes Jurjānes un Ivara Miķelsona darinātas skulptūras “Kilograms kultūras” un prēmijas 1000 eiro apmērā.

Ceremonija, kas jau kļuvusi par nozīmīgu notikumu Latvijas kultūras dzīvē, notika jau septīto gadu. ”Kilograms kultūras” starp citiem kultūras notikumu apbalvojumiem izceļas ne tikai ar to, ka ir sabiedrisko mediju – Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāla lsm.lv – organizēts, bet arī ar to, ka galavārds pieder tieši sabiedrībai.

 

 

 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz