Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Koncertzālē “Lielais dzintars” atvērta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas izstāde

Koncertzāles ”Lielais dzintars” mākslas telpā ”Civita Nova” atvērta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas izstāde ”Līnijas”, kas piedāvā aplūkot vairāk nekā 20 Latvijas un citu valstu mākslinieku darbus. ”Tas ir mūsu pirmais, bet es ceru, ka ne pēdējais sadarbības projekts ar ”Lielo dzintaru”,” izstādes atklāšanā teica mākslas centra vadītājs Māris Čačka.

Koncertzālē “Lielais dzintars” atvērta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijas izstāde
Foto: Egons Zīverts
01.12.2021 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Koncertzāles vadītājs Timurs Tomsons atgādināja, ka pasaulslavenais mākslinieks Liepājā bija 1913. gada vasarā, bet tolaik viņu sauca Markus Rotkovičs un viņam bija desmit gadu. Pilsētā viņš kopā ar ģimeni uzturējās dažas nedēļas, lai sagatavotos braucienam ar kuģi uz Ņujorku. ”Marka Rotko gars ir atgriezies pie mums pēc gandrīz simtu desmit gadiem. Tas nenozīmē, ka varam te redzēt viņa gleznas, taču Marka Rotko mākslas centrs ir atvedis brīnišķīgu kolekciju,” viņš atzīmēja.

Tā kā gan Liepāja, gan Daugavpils konkursa otrajā kārtā ir ceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu, esot prieks sadarboties abām pilsētām kopīgā mākslas projektā.

Rotko centru par iedvesmas avotu Liepājai nosauca domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš. Pirms diviem mēnešiem liepājnieki viesojās Daugavpilī.

”Arī Rotko mākslas centrā, kā dēļ mēs skatāmies uz daugavpiliešiem ar tādu kā baltu skaudību. Liepājnieki bija aplūkojuši lieliskās izstādes, un pie sevis nodomāju – kā gribētos, lai Rotko centrs ir Liepājā,” viņš teica.

Pašlaik Rotko centra kolekcijā ir vairāk nekā 2000 mākslas darbu. Tā misija ir ne tikai saglabāt kolekciju, bet arī to regulāri eksponēt gan mākslas centrā, gan citās kultūras un mākslas telpās Latvijā un ārvalstīs.

”Ik reizi izvedot mūsu projektus uz ārpusi – pie draugiem, sadarbības partneriem, ir būtiski, lai tie būtu unikāli un atšķirīgi no citiem, tā veidojot mākslinieku dialogu ar konkrētās vides, kultūrtelpas cilvēkiem, kas mākslu tur bauda, arī veidojot brīnišķīgu tiltu caur šiem mākslas darbiem un to autoriem atpakaļ Rotko centrā,” norādīja M. Čačka.

Gadījuma sadarbību ar māksliniekiem centram nav, kolekciju veido mērķtiecīgi, viņš stāstīja. Mākslas centrs ir atvērts dažādu autoru piedāvājumiem, kā arī mākslinieki piedalās centra rīkotajos simpozijos, kuru dalībniekus atlasa starptautiska žūrija.

”Katra Rotko mākslas centra kolekcijas izstāde ir unikāla ar to, ka tiek veidota konkrētai izstāžu telpai,” pastāstīja galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne. ”Domājot par Liepāju, uzreiz nāk prātā jūra, horizonts, līnijas, kas ir brīnišķīgajā koncertzāles arhitektūrā un jūsu simbolikā. Tāpēc meklējām līnijas mūsu kolekcijā. Aicinām meklēt tās ne tikai tiešos mākslas valodas paņēmienos, bet arī mēģināt saskatīt garīgās dimensijas, ko katrs mākslinieks ievilcis savos darbos, tās ir radnieciskas saites, paralēles, robežas.”

Izstāde ”Līnijas” būs atvērta līdz 2022. gada 28. janvārim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz