Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Koristi emocionāli jau pēc pirmā mēģinājuma Mežaparkā

Koristi emocionāli jau pēc pirmā mēģinājuma Mežaparkā
Foto: Ilmārs Znotiņš, Vil Muhametshin
06.07.2018 12:11

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Vakar Mežaparka atjaunotajā estrādē Rīgā sākās XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku noslēguma koncerta ”Zvaigžņu ceļā” mēģinājumi. Un vairāki no koristiem pēc pirmās mēģinājumu dienas atzina, ka jau tajos dziedot sariešas asaras.

Liepājnieki uz Dziesmu svētku noslēguma koncerta pirmo mēģinājumu devās īpaši noorganizētā tramvajā, kas koristus bez pieturām un papildu pasažieriem aizvizināja līdz pat Mežaparkam. Diena iesākās ar zilām debesīm un sauli, par ko pēc pārsalšanas svētku gājiena dienā dalībnieki bija ļoti priecīgi.

Kad visi bija ieņēmuši savas vietas estrādē, pakāpies diriģentu tribīnē, koristus uzrunāja koncerta ”Zvaigžņu ceļā” mākslinieciskais vadītājs, virsdiriģents Mārtiņs Klišāns. ”Man ir liels prieks redzēt jūs visus šeit kopā saulainajā, skaistajā rīta,” viņš sacīja. ”Jūs nevarat iedomāties, kā tas izskatās no šejienes, kājas trīc. Man liekas, ka neko vairāk mēs nevarētu vēlēties, kā saprast, kā jaunajā, atjaunotajā estrādē skan. Tāpēc es novēlu, lai mums visiem kopā ir brīnišķīga nedēļa, lai mums ir lielisks noslēguma koncerts un lai mūs Dieviņš lutina ar labu laiku.”

Un tad jau sākās dziedāšana. Cits pēc cita tribīne kāpa virsdiriģenti un vēlēja labus vārdus un slavēja koristus.

Kad tribīnē uzkāpa mūsu Jēkabs Ozoliņš, kurš svētkos diriģē Jāņa Lūsēna ”Karoga dziesmu”, viņš sacīja: ”Labdien! Sveiciens latvju kora dziesmas lielmeistariem!” Jau no dziesmu pirmajām taktīm, pirmajām skaņām bija sajūtamas liela notikuma priekšnojautas.

Vakarā pēc mēģinājuma koristi atzina, ka ir lieliskā noskaņojumā un gaida spilgtas emocijas noslēguma koncertā. Maijai Bumbierei no jauktā kora ”Kursa” šie ir pirmie Dziesmu svētki un viņa izbauda visu ar tiem saistīto. Sapnis esot piepildījies. ”Cik var skatīties, kā citi priecājas un bauda svētku sajūtu, vidi,” viņa smaida. Korī dziedājusi pamatskolā, nu to ar prieku dara atkal. Jau pēc pirmās mēģinājumu dienas esot aptuveni nojaušams, cik emocionāli piepildīts būs gala koncerts. Viņa to gaida kā grandiozu notikumu. Jau pirmais rīts ceļā uz Mežaparku visiem kopā dodoties ceļā kopīgā tramvajā un pēc tam, visiem kopā cauri karogu alejai uz pašu estrādi, rosinājis svētku sajūtu. Un visiem koriem kopā dziedot, rodas liela kopības izjūta, viņa stāsta. Redzams, ka Maijai sārti, saulē apsviluši vaigi. Viņa pasmejas, jāsmērē, lai pavisam neapdeg.

”Noskaņojums ir lielisks!” saka jauktā kora ”Lauma” dalībnieks Aldis Treimanis, kuram šie ir jau ceturtie Dziesmu svētki. ”Dziesmu svētki ir kopīgs liels pasākums, kam esam gatavojušies piecus gadus. Tāpat kā sportistiem ir olimpiāde, tā mums visi kori sabrauc kopā. Tas ir liels un svinīgs pasākums. Piedevām vēl simtgadei par godu.”

Pēc pirmās mēģinājumu dienas viņš spriež, ka šoreiz cilvēku esot vairāk. Citos gados pirmajās dienās estrādē vietas bijis daudz, jo kādi 15-20 procenti dziedātāju, kuri pa nedēļu ir aizņemti darbā, pievienojas nedēļas nogalē, un tad estrādē esot jāsaspiežas. ”Šoreiz ir tā, ka diezgan saspiests jau tagadējos mēģinājumos,” viņš stāsta.

Šo svētku repertuārs A.Treimanim patīk labāk nekā iepriekšējos svētkos, tas ir dažādāks, interesantāks. Un slodze vīriem šogad lielāka, jo jaukto koru vīri palīdz vīru koriem viņu dziesmās. ”Laumas” dziedātājs no svētkiem gaida arī pārsteigumus. Katru reizi tādi esot. ”Iepriekšējos gadus ir bijis salūts,” Aldis min piemēru. ”Bet vīri to neredzēja, jo salūts bija skatuves aizmugurē, mēs to televīzijā varējām redzēt,” viņš smaida un stāsta, ka koris noteikti paliks uz sadziedāšanos, kas sekos pēc noslēguma koncerta. Tā kā pirmdiena būs brīvdiena, tāda iespēja esot. ”Pagājušoreiz pārbraucām stipri no rīta, un vienam otram bija jāiet uz darbu negulējušam,” atklāj A.Treimanis. ”Cerēsim, ka viss būs kārtība. Laika apstākļi mūs pagaidām lutina.”

Jauniešu koris ”Reverberācija” guļ maz, arī trešdienas vakarā un naktī bijusi ballīte, stāsta koriste Baiba Brokhuzena, kurai šī būs pirmā reize lielajos Dziesmu svētkos. ”Līdz rīta gaismai gandrīz visi kopistiski atpūtāmies un tad jau cēlāmies, septiņos bija brokastis. Mūsu diriģents Andris nāca ļoti skaļi modināt,” viņa atklāj. ”Paēdām brokastiņas un gājām uz mūsu speciāli noorganizēto tramvaju. Lai arī pēc maz gulētām naktīm nogurums mazliet manāms, Mežaparkā ļoti paticis.

”Bija ļoti, ļoti forši. Mēs stāvējām, dziedājām, mēģinājām, un ik pa laikam pāris dziesmās jūti, ka acu kaktiņi slapji. Tad domā, kas būs pašos gala koncertos,” Baiba dalās izjūtas. Arī viņai sārti, saules samīļoti vaigi. ”Mēs jau tur meitenes smērējam krēmu, bet tāpat sarkanas. Ir citas, kas nodeg kā krabīši. Bet mani saulīte mani brūnina, nevis sarkanina,” koriste smaida un priecājas par sauli, kas pēc nosalšanas svētku gājienā raisa tikai prieku.

Un ar vakara aktivitātēm ”Reverberācija” negrasās atslābt. ”Mēs esam aktīvais koris, katru dienu ejam ārā, spēlējam basketbolu, volejbolu, paņēmām bumbas līdzi. Forši pasportojam vakaros. Iesim uz 3.ģimnāziju, kur Madonas pūtēju orķestris taisa zaļumballi, ja nemaldos. Un tad jau priekšā gara diena.”

Egonam Gūtmanim no jauktā kora ”Laiks” šie ir trešie Dziesmu svētki, bet vēl spilgta atmiņā pirmie. Toreiz ārkārtīgi saviļņojusi dziesma ”Aizej, lietiņ”. Šogad mēģinājumi Mežaparkā nupat sākušies, bet emocijas jau liekot par sevi manīt. Vispirms jau lieliskais skats uz atjaunoto estrādi, kas skaista, balta. ”Sastājāmies, un tad sākās pirmās dziesmas. Nedrīkst jau teikt, bet jau pirmās dziesmas uzsita tā pa emocijām, ka asaras bira,” viņš stāsta. ”Un kamols kaklā, cilvēki apkārt dzied, bet pats es neesmu spējīgs padziedāt, jo fiziski nav iespējams. Kamols kaklā, un viss. Egons smejas, ka tagad esot bail par to, vai viņš būs spējīgs ”pienācīgi nodziedāt, nevis izbimboties”.

”Es varu palielīties, ka esmu trāpījis tādā vietā, ka esmu absolūti pa vidu korim – gan uz sāniem, gan uz augšu un uz leju. Man ir vislabākā VIP vieta, kur dziedāt,” Egons gandarīts atklāj. Ar saulaino laiku, kas jau paspējis nosauļot, korists ir mierā. Viņaprāt, labāk lai saule spīd, no tās var drusku patverties, apklājoties, apsedzoties un uzvelkot galvassegu. No lietus patverties nevar, un viss ir slapjš. Turklāt laikapstākļi arī iespaido noskaņojumu. Kas mainījies kopš iepriekšējiem svētkiem? E. Gūtmanis apdomājas un saka – nekas ļoti. Šo Dziesmu svētku repertuārs Egonam patīk labāk nekā iepriekšējo. Mežaparkā ir jauna, skaista estrāde. ”Arī skatītāju būs vairāk, jo vietu ir vairāk. Kopības sajūta vienkārši nebūs aprakstāma droši vien nekad,” viņš prāto, jau nojauzdams, cik skaisti būs svētki.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz