Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kultūra alus darītavas pagalmā

Kuldīgas Kaļķu ielas kvartālā šobrīd darbojas vairāki uzņēmumi un to ražotnes. Te iespējams nopirkt vietējās alus darītavas “Duna” ražoto produkciju. Sezonas laikā cilvēki uz turieni dodas ne tikai atpūsties, iedzert alu un gardi paēst, bet arī baudīt dažādus kultūras notikumus.

Kultūra alus darītavas pagalmā
Kaļķu ielas kvartāls Kuldīgā pastāv jau divus gadus. Pa šo laiku tas strauji attīstījies un kļuvis par vietējo iedzīvotāju kultūrvietu, kurā bieži iegriežas arī tūristi. Te notiek dažādi koncerti un citi kultūras notikumi. (Foto: Laura Hercenberga)
06.06.2022 10:31

Kristīne Āboliņa, "Kurzemnieks"

"3K"

Atslēgvārdi

Par kultūras norisēm un kvartāla darbību stāsta SIA “Duna Brewery” vadītājs un Kaļķu ielas kvartāla pārstāvis Roberts Jansons.

Kad un kā izveidojāt Kaļķu ielas kvartālu?

– Kvartāls ir privātīpašums, kurš tika izveidots pirms diviem gadiem. Tā ideja bija izveidot vietu, kur attīstīt uzņēmējdarbību Kuldīgas novada un arī Latvijas uzņēmējiem, kā arī pielāgot telpas. Lai katrs uzņēmējs, kurš ienāk šajā kvartālā, jūtas mijiedarbībā ar citiem. Lai uzņēmēji cits citam var palīdzēt. Kvartāla lielākais mērķis ir attīstīt uzņēmējdarbību. Kultūra radās kā blakus produkts.

Kultūra palīdz piesaistīt apmeklētājus?

– Tā ir neatņemama daļa no cilvēku dzīves. Kāpēc mēs to darām? Ja paši aizejam kaut kur, gribas labi pavadīt laiku. Tāpēc arī sākotnēji alus darītavā izveidojam produktu, kas mums pašiem patīk. Ja visai komandai lielākoties patīk, tad laižam to tālāk. Tā mēs attiecamies arī pret kultūras pasākumiem: ja kādam ir traka ideja, tad sākam kaut ko darīt, lipināt visu kopā, un pēc tam kaut kas izveidojas. Visa pamatā ir komanda un degsme darīt. Pirmajā gadā neviens nezināja par šādu vietu. Tad veidojām saturu, uz kuru paši gribētu atnākt, lai arī sabiedrība tos apmeklētu. Man šķiet, ka tas tā ir izdevies – kaut ko darot un mēģinot, nāca jauni projekti un caur paziņām parādījās jauni kontakti.

Par kvartāla darbību alus darītava “Duna Brewery” saņēma Kuldīgas novada gada balvu kultūrā nominācijā “Kultūrvieta”, ko piešķīra vietējie iedzīvotāji. Kādas ir izjūtas?

– Dzīvojot Kaļķu ielas kvartāla burbulī, tas bija liels pārsteigums, jo tā ir mūsu ikdiena. Kļūt par kultūrvietu nebija pašmērķis. Ik ceturksni mums ir sapulce par kultūras pasākumu izstrādi. Ir diezgan liels gandarījums. Tas rada degsmi šogad radīt kaut ko vēl interesantāku. Paldies balsotājiem!

Kas kvartālu apmeklē vairāk – vietējie iedzīvotāji vai tūristi?

– Domāju, ka tas ir tāds sajaukums no visiem, jo spektrs ir ļoti plašs. Nav tā, ka nāk tikai vietējie vai iebraucēji. Citreiz pie mums ieklīst kāda meiteņu grupa no Itālijas vai Spānijas. Atbrauc arī kāds no Kostarikas. Nesen bija viena grupiņa no Igaunijas, kas pieteicās uz ekskursiju. Viņi bija domājuši, ka te tikai alus darītava, taču pēc tam iegāja arī citās ražotnēs. Kvartāla šarms ir tas, ka te ir vairāki uzņēmēji, līdz ar to viss aiziet tādā interesantā gultnē. Daudzi apmeklētāji bija vienkārši ierakstījuši gūglē un atraduši, ka te ir jauna vieta ar labām atsauksmēm.

“Mūzika vai kāds pasākums, alus un ēdiens vienmēr ir laba kombinācija. Kultūra ir pievienotā vērtība tam visam,” par Kuldīgas Kaļķu ielas kvartāla koncepciju stāsta SIA “Duna Brewery” vadītājs Roberts Jansons. Roberta Jansona foto no LIAA arhīva

Kādēļ ir svarīgi piedāvāt apmeklētājiem vietu, kur var ne tikai pasēdēt, iedzert un paēst, bet arī baudīt kultūru?

– Vietā, kur ir vai nu dzīvā mūzika, vai dīdžejs, rodas patīkama atmosfēra un ikdienas labsajūta. Tas ir veids, kā labi pavadīt laiku. Mums bija doma izveidot un piedāvāt kaut ko unikālu, kā Kuldīgā nav bijis. Gribējām ieviest kādus džeza un stand-up vakarus. Kaut ko mazliet netradicionālāku Kuldīgai. Šķiet, gan tūristi, gan vietējie to novērtē. Tas arī sniedz atgriezenisko saiti novadam.

Kāds bija pagājušais gads?

– Ja reiz saņēmām šo apbalvojumu, tad jau labs. Sākotnēji pat nelikām tik lielu akcentu uz kultūru, bet mēģinājām atrast dažādus interesantus veidus, kā uzrunāt cilvēkus. Piemēram, pie mums notika džeza vakari – “Jazz Jam Session”, kā arī uzstājās mākslinieki Toms Mikāls, Dainis Tenis, gruzīņu country mūzikas izpildītājs Šota Adamašvili, Salums Matata no Tanzānijas un vietējā māksliniece Rūta Ķergalve ar grupu. Mūsu mūziķi bieži brauc ar koncertiem uz citām pilsētām, bet viņiem būtu jāparāda, ko spēj, arī tepat savējiem. Kuldīgā nebija šādas platformas, kur to darīt. Mūsu uzdevums ir iedot to vietu, kur mūziķiem un māksliniekiem sevi popularizēt. Strādājot šādā sinerģijā, beigās ieguvums būs visiem.

Kvartālu publiski atvērām pērn maijā. Tad par to neviens nezināja. Ļoti lēnām sāka parādīties cilvēku plūsma, un tikai jūnijā pamazām sāka nākt. Katru mēnesi apmeklētāju skaits kļuva arvien lielāks. Sākām veidot lielākus kultūras notikumus. Piemēram, pa dienu bija siera tirdziņš, tad pa vidu kāda muzikāla performance, un vakars noslēdzās ar koncertu. Tā visa diena bija piepildīta ar cilvēkiem no rīta līdz pat vakaram. Mēs neprasām nekādu maksu par pasākumiem. Kultūras piedāvājums veidojas, atbalstot vietējo uzņēmējdarbību. Cenšamies veidot pasākumus, kas būtu brīvi pieejami visiem. Tas ir arī izaicinājums. Ja notiek koncerts, mums ir svarīgi, lai jebkurš varētu ienākt “Dunā” nopirkt limonādi vai alu. Nevaram ierobežot cilvēkus, ja notiek koncerts.

Kā jūs ietekmējusi pandēmija?

– No uzņēmuma skatupunkta esam redzējuši tikai pandēmijas laiku. Neesam redzējuši, kāda ir īstā dzīve, jo radāmies diezgan restriktīvā brīdī. Tā kā mums ir kvartāls, bija iespēja cilvēkus aicināt. Biļetes pārdot nevarējām, bet varbūt tas arī bija labi. Sāka cilvēki nākt. Mēs piedāvājam arī ekskursijas alus darītavā, kur brūveris un bārmenis parāda no A līdz Z, kā šeit notiek brūvēšana.

Sadarbojaties arī ar vietējiem kultūras organizatoriem?

– Ir bijusi sadarbība ar Kuldīgas novada tūrisma attīstības centru. Piemēram, mēs devām platformu siera tirdziņam un Ziemassvētku tirdziņam. Nekādu naudu par to neprasījām. Esam uzrunājuši arī Kalna ielas kvartāla pasākumu organizatorus. Cenšamies, lai mūsu un viņu kultūras notikumi nepārklājas. Katrā ziņā esam atvērti dažādām sadarbībām un idejām. Aicinām uzņēmējus uzrunāt mūs, ja ir vēlme darboties kvartālā, jo šeit vēl ir pieejamas brīvas telpas. Var droši rakstīt man vai uz “Dunas” e-pastu. Mēs gribam, lai kvartāla piedāvājuma spektrs būtu plašāks. Tie varētu būt kādi saldumu ražotāji, kāda mākslas telpa vai arī kas cits. Lielākoties akcentu liekam uz ražošanu, lai klienti, kuri ienāk pie mums, var sev kaut ko izvēlēties. Kvartāls ir laba platforma ideju īstenošanai.

Ko esat ieplānojuši šajā sezonā?

– Pagājušajā nedēļā sezonu atklājām ar Jāņa Kreičmaņa stand-up izrādi. Telpas, kurās notika pasākums, vēl nav pabeigtas. Tajās savu darbību uzsācis atsevišķs uzņēmums “KOPA”, kas piedāvā Teksasas stila barbekjū un 12 stundas kūpinātas brisketes. Restorānu atklājām nupat, 28. maijā.

Gribu ieviest Kuldīgā stand-up comedy tradīciju. Man gribējās dot viņiem iespēju. Mērķis bija pārdot 40 biļetes, bet pārdevām 47. Manā skatījumā tas bija veiksmīgi, arī komiķi bija priecīgi. Pasākumā bija iesildošais komiķis Edgars Staškevičs un pēc tam uzstājās Jānis Kreičmanis, kurš devies tūrē pa Latviju. Viņi bija ļoti apmierināti ar vietu un interesējās arī par kvartāla konceptu. No apmeklētājiem saņēmām ļoti labas atsauksmes, bija jautrs vakars. Jutu arī tādu kā kopības sajūtu, jo visi smējāmies. 4. jūnijā pie mums būs vairāki komiķi, bet galveno akcentu liksim uz Rūdolfu Kugrēnu. Mana doma ir ik pa trīs vai četrām nedēļām rīkot stand-up vakaru.

Pēc Jāņiem būs arī džeza pasākumi. Katru nedēļas nogali kaut ko piedāvāsim. Rīgā bieži norit dažādi kultūras notikumi trešdienās vai ceturtdienās. Mums gribētos arī Kuldīgā iedzīvināt pasākumus vasarā ceturtdienās, tāpēc esam nolēmuši eksperimentēt. Ir ieplānoti arī daudzi koncerti, negribas visu atklāt. Ikviens var sekot līdzi mūsu aktivitātēm sociālajos tīklos, būs interesanti! Ir daudz labu ideju, tāpat arī izmēģināsim arī kādas vēl nebijušas receptes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz