Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kultūras nozares galvenais dokuments apstiprināts

Kultūras nozares galvenais dokuments apstiprināts
16.06.2009 07:02

Atslēgvārdi

Liepājas domes deputāti nupat apstiprinājuši “Liepājas kultūrpolitikas stratēģiju 2009.– 2014. gadam”, kas nozīmē, ka šis Liepājas kultūras dzīves virzību nosakošais dokuments stājies spēkā.

Visas rīcības turpmāk tiks pakļautas virsuzdevumam – nākamo piecu gadu laikā veidot Liepājā tīkamu kultūrvidi, kas veicina līdzdalību, sadarbību, saprašanos, izcilību un radošās izpausmes, veicināt kultūras mantojuma uzkrāšanu un saglabāšanu, nākotnes kultūras mantojuma radīšanu un pieejamību, kā arī iedvesmot cilvēku domāt, radīt un baudīt.

Dokumenta autori, Liepājas Kultūras pārvalde, atgādina, ka stratēģija tapusi vairāk nekā gada garumā un tai izstrādātas vairākas redakcijas. Šopavasar “Liepājas kultūrpolitikas stratēģija 2009.–2014. gadam” tikusi arī prezentēta un apspriesta dažādās mērķauditorijās. Pavisam sabiedriskās apspriešanas laikā Liepājas Kultūras pārvaldē iesniegtas 43 izpildītas aptaujas anketas, notikušas 8 diskusijas mērķgrupās, kurās piedalījušies 86 kultūras, tūrisma, izglītības un pētniecības nozaru pārstāvji, mazākumtautību un jauniešu nevalsts organizāciju biedri, mediju un dažādu mākslas nozaru pārstāvji, kā arī citi kultūras jomā ieinteresēti liepājnieki. Apspriešanas rezultāti apkopoti 67 priekšlikumos, kuri izskatīti stratēģijas izstrādes grupas sēdē, lemjot par virkni papildinājumu, kas veicami stratēģijas gala versijā, ņemot vērā sabiedrības izteiktos priekšlikumus. Tāpat atsevišķos gadījumos lemts tikai par akcentu paspilgtināšanu tekstā vai precīzākām norādēm, jo dažos priekšlikumos runāts par lietām, kas stratēģijā jau bija iekļautas, tikai nebija pamanītas.

Liepājas Kultūras pārvaldes speciāliste Dace Bluķe skaidro, ka stratēģija jau pašlaik tiek ņemta vērā, apkopojot statistikas datus no kultūras iestādēm, jo turpmāk šai informācijai būs būtiska nozīme, lai sekotu līdzi stratēģijas ieviešanai un fiksētu rezultātus. “Pārvalde jau tagad savu iespēju robežās meklē ceļus, kā ar esošajiem finanšu resursiem sasniegt stratēģijā izvirzītos mērķus,” saka D. Bluķe. Tāpat viņa norāda, ka tuvākajā laikā arī visām kultūras iestādēm būtu jāizveido savas rīcības programmas stratēģijas ieviešanai. Ir skaidrs, ka nākamā finanšu gada budžeti būs jāveido jau saskaņā ar šīm rīcības programmām. “Arī visi projektu konkursi, ja vien tādus rīkos, tāpat tiks vērsti uz stratēģijas mērķu sasniegšanu,” piebilst D. Bluķe.

Liepājas kultūrpolitikas stratēģija piedāvā vīziju, mērķus un uzdevumus kultūras nozares attīstībai tuvākajos piecos gados, kā arī rīcības programmu un ieteicamās metodes stratēģisko mērķu īstenošanai un plānoto uzdevumu veikšanai. “Arī ekonomiski ļoti sarežģītos apstākļos pašvaldības kultūrpolitikas pamatuzdevums ir iedzīvotāju kultūras vajadzību apmierināšana, nodrošinot daudzveidīgus un kvalitatīvus kultūras pakalpojumus, tādēļ pašvaldības kultūrpolitikas stratēģijas centrā tiek likts cilvēks – liepājnieks,” norāda stratēģijas autori.

Viņi skaidro, ka stratēģijā aplūkotas aktuālās kultūrpolitikas tendences un kultūras loma pilsētu un reģionu attīstības kontekstā.

Atsevišķā sadaļā izklāstīts stratēģijas kodols jeb tā dēvētais stratēģijas ietvars – Liepājas kultūras attīstības vīzija, Liepājas kultūrpolitikas misija, pašvaldības uzdevums kultūras jomā un stratēģiskie mērķi stratēģijas īstenošanas laikposmam līdz 2014. gadam. Stratēģijā aplūkoti mērķu īstenošanai atbilstošie uzdevumi un nepieciešamās darbības pa virzieniem “Izcila māksla”, “Liepājas mantojums”, “Radoši un aktīvi liepājnieki”, “Kultūrinvestīcijas” un “Efektīva kultūrpārvaldība”. Šeit izklāstīti arī trīs atšķirīgi stratēģijas īstenošanas un rezultātu scenāriji – atkarībā no pieejamā finansējuma apjoma. Savukārt stratēģijas nobeiguma daļā izklāstīts stratēģijas īstenošanas mehānisms un principi.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz