Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kurzemnieki Liepājai dāvina teātri

Kurzemnieki Liepājai dāvina teātri
19.03.2010 07:02

Atslēgvārdi

Lai gan ikgadējais amatierteātru festivāls “Te un nekur citur” šogad Liepājā nenotiek, tomēr interesantas izrādes divu dienu garumā liepājnieki par brīvu varēs noskatīties arī šogad. Jo rīt un svētdien Liepājas Latviešu biedrības namā norisināsies Latvijas amatierteātru iestudējumu skate “Gada izrāde – 2009”.

Skati, kuras Kurzemes kārtai dots skanīgs nosaukums “Kurzemnieki Liepājai”, rīko Nemateriālās kultūras mantojuma valsts aģentūra sadarbībā ar Liepājas Tautas mākslas un kultūras centru. Tā vadītāja Baiba Kļava vērš uzmanību uz plašo skates programmu un piebilst, ka amatierteātru atvestās izrādes, ko varēs noskatīties gan Liepājas Leļļu teātra zālē, gan Latviešu biedrības nama lielajā zālē un kamerzālē, vērtēs zinoši eksperti: Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktors, teātra kritiķis, literatūrzinātnieks Benedikts Kalnačs, teātra kritiķe Ilze Kļaviņa un režisors Valdis Lūriņš. Viņu ziņā būs izvirzīt labākos konkursa “Gada izrāde” nominācijām un noteikt to pagājušā gada iestudējumu, kas ir pelnījis iegūt galveno balvu Kurzemē.

Skati rīt pulksten 12 ar izrādi “Es dzīvoju starp ezeru un jūru” sāks mājinieki – Liepājas Tautas teātris Ināras Kalnarājas vadībā. Iestudējumā aktieri uzburs ainiņas no pagājušajiem laikiem Mencavā, parādot, kāds ir liepājnieks, un ļaujot skatītājam pabūt gan Rožu laukumā, gan zvejnieku pulkā kādā krodziņā.

Nākamie priekškaru vērs Sabiles amatierteātra aktieri Ingas Krišānes vadībā. Viņi rādīs Rūdolfa Blaumaņa lugu “Zagļi”. Izrāde pašiem aktieriem esot devusi iespēju salīdzināt, ko ļaudis 19. gadsimta beigās domāja par zagšanu un aizgājušajiem godīgākajiem laikiem, par to, kas paliek pāri pēc materiālo lietu izzušanas un kam ir vērtība ārpus laikiem un uzticības krīzēm, kam ticam un kam ik dienu strādājam tagad. Interesanti, ka īpaša nozīme izrādē ir maisam.

Ar Alda Zalgaucka lugu “Rakšana” Liepājā viesojas amatierteātris “Ugāles drāma” Ivetas Petes vadībā. Luga rakstīta bērniem, bet, vairākas reizes šo darbu pārlasot, atklājas, ka tā ir par mūsu tagadējo dzīvi – viens kaut ko izdomā, otrs piedomā klāt, spriež par vajadzīgām un nevajadzīgām lietām, snauž svarīgu lēmumu pieņemšanā. Pēcpusdienā uz skatuves kāps Saldus Tautas teātris Ineses Legzdiņas vadībā ar Leldes Stumbres lugu “Nākošpavasar”. “Latviešiem vienmēr ir bijusi svarīga mājas sajūta, savs zemes stūrītis. Šo sajūtu pārņemts, lauku dzīves realitātē neiedziļinājies, Nils aizved savu jauno sievu Kristu uz laukiem. Viss ir labi līdz brīdim, kamēr lauku romantika kļūst par realitāti – malkas gādāšana, ūdens nešana, jumtu labošana, dubļu brišana un vienkārši izdzīvošana Nilam izrādās par smagu, un visas rūpes tiek uzveltas uz Kristas pleciem. Bet kur divi, drīz vien klāt ir trešais liekais…” izrādes sižetu ieskicē saldenieki.

Alehandro Kasona “Trešais vārds” ir Sandras Mednes jaunākais iestudējums Jaunlutriņu amatierteātrī, un tieši to skatē atrādīt uz Liepāju atveduši viesi no Saldus novada. Izrāde ir pārsteigumu pilns, asprātīgs stāsts par cilvēku attiecībām, kurā meliem un mantrausībai pretī tiek likts godīgums un skaidra mīlestība.

Bet skates noslēgumā, vēlā vakara stundā, biedrības nama foajē savu stāstu virknējumu “Stacija” žūrijai atrādīs Liepājas Jauniešu teātra studija Jura Ločmeļa vadībā, kuru moto ir – “Eksperiments − tā ir veiksme”.

Svētdien, 21. martā, pulksten 11 skate atsāksies ar Metalurgu tautas teātra iestudēto Anšlava Eglīša lugu “Karmen, Karmen” ( režisore Daina Kandevica). Tā ir ironiska situāciju komēdija, kurā runāts par to, kā izturamies pret savām nacionālajām vērtībām, kā mūsu kultūras vērtības tiek pazaudētas, nonivelētas un pat apsmietas. “Lugas autors savā darbā ir parādījis mistisku “tautas balsi”, kas saliek dzīves patiesos akcentus. Mēs savā izrādē šo “tautas balsi” esam uzticējuši Apkopējai,” ieintriģē liepājnieki.

Dienas vidū lielajā zālē būs skatāma Andra Zeibota luga “Liliju ezers”, ko pazīstamā režisora Agra Krūmiņa vadībā iestudējuši vairākkārtēji balvas “Gada izrāde” ieguvēji – Ventspils amatierteātris. Lugas darbība risinās kādā vientulīgā stacijā, kurā ierodas tūristu grupa, lai dotos uz visiem tik nozīmīgo Liliju ezeru. Taču tad notiek negaidīti un noslēpumaini pavērsieni, un ceļojums pārvēršas ļaunā un nesaprotamā murgā.

Svētdienas pēcpusdiena atvēlēta Ādolfa Alunāna lugai “Pašu audzināts” Pāvilostas amatierteātra un režisores Maritas Hornas versijā. Tā ir Ā. Alunāna pirmā luga, ko viņš uzrakstījis 1869. gadā un ar kuru iesākas latviešu oriģināldramaturģijas gaitas, bet šodien tuva un simpātiska liekas lugas autora paustā doma, ka ne jau manta un turība, bet izglītība un gara gaisma nosaka cilvēka vērtību.

Pēdējais skatē savu sniegumu atrādīs Dundagas amatierteātris Vairas Kamaras vadībā. Tas uz Liepāju atvedis  Harija Gulbja lugas “Aijā, žūžū, bērns kā lācis” iestudējumu. Notikumi izrādē galvenokārt saistās ap trim izlaiduma klases jauniešiem, un autors risina problēmas, kādas rodas gan šo puišu ģimenēs, gan attiecībās ar skolotājiem, gan draugu starpā.

Vai pēc tā visa žūrijai vēl pietiks spēka apkopot skates rezultātus, īsti drošs nav neviens, tomēr pulksten 19 skates noslēgumā tiek solīts izvērtēt amatierteātru sniegumu un nosaukt labākos.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

Interesi piesaista Andra Zeibota luga “Liliju ezers”, ko pazīstamā režisora Agra Krūmiņa vadībā iestudējis vairākkārtējs balvas “Gada izrāde” ieguvējs – Ventspils amatierteātris.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz