Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kurzemnieku identitātes meklējumi

Kurzemnieku identitātes meklējumi
29.05.2012 07:07

Žurnāls “Liepājas Vēstules” sadarbībā ar organizāciju “Via Cultura” un Francijas Kultūras centru piektdienas pēcpusdienā Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē rīkoja tikšanos ar žurnāla veidotājiem un rakstu autoriem, kurā kā viesis piedalījās arī franču žurnālists un rakstnieks Žans Pols Kofmans, kurš pazīstams ar savu darbu “Kurzeme… francūža acīm”, un grāmatas tulkotāja Astrīda Skrābane.

Grāmata, ko Ž. P. Kofmans sarakstījis pēc sava pirmā ceļojuma pa Kurzemi 1997. gadā, Latvijā tika izdota pērn un ir kļuvusi par pieprasītu lasāmvielu. Autors atzina, ka Kurzeme kopumā un tieši Liepāja ir strauji mainījusies un attīstījusies, daudz kas ir citādāk, arī tad, ja skatās no viņa pēdējās vizītes Latvijā 2008. gadā. “Bet izmaiņas kopš Latvijas neatkarības pirmajiem gadiem, protams, ir neaprakstāmas. Kaut vai tā pati komunikācijas problēma. 1997. gadā praktiski nebija iespējams sazināties ar cilvēkiem, jo svešvalodās neviens nerunāja,” atzina Ž. P. Kofmans. Šoreiz auditorijā netrūka franču valodā runājošu liepājnieku. 

Ž. P. Kofmana skatījums ir ļoti atšķirīgs no mūsu ierastā viedokļa par Kurzemi, un viņš savā grāmatā latviešu lasītājiem piedāvā retu iespēju ieraudzīt sevi no malas, pasmieties par savām ērmībām un rosina lepoties ar savu vēsturi un identitāti.

Bet “Liepājas Vēstuļu” lasītāji savās aptaujas anketās norādīja, ka labprāt tiktos arī ar citiem interesantiem cilvēkiem tikpat lieliskas mūzikas pavadībā. Sanākušie novērtēja tikšanās lielisko gaisotni un atzina, ka, iespējams, “Liepājas Vēstulēm” piestāvētu tieši kamermūzikas vai džeza vakari, bet no cilvēkiem, ko vēlētos satikt, lasītāji minēja – rakstu varoņus un autorus, pilsētas jauniešus, uzņēmējus, aktierus, pilsētas vēstures pētniekus un arī ārzemju viesus, kas būtu gatavi dalīties savos iespaidos par Liepāju.

Egona Zīverta foto

Rakstnieks Žans Pols Kofmans ar kundzi bija gandarīti par tikšanos ar liepājniekiem, kuri iesaistījās arī diskusijā par kurzemnieku identitāti, kas ir viena no autora izvirzītajām tēmām grāmatā “Kurzeme… francūža acīm”.

Plašāk lasiet laikrakstā “Kurzemes Vārds” 29. maija numurā.

 #kvards-20120529-08#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz