Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Kvēle” staro jau četrdesmit gadu

“Kvēle” staro jau četrdesmit gadu
20.11.2009 07:03

Latvijas dzimšanas dienā savu 40 gadu jubileju svinēja Aivara Frīdenberga dibinātais tautas deju ansamblis “Kvēle”. Koncerts “Pie jūriņas maliņā” Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē pulcēja ne mazums dažādu paaudžu liepājnieku.

Košos lakatos, vilnas zeķēs, spilgti oranžas un pelēkas nokrāsas svārkos un biksēs tērpušies, dejotāji Olimpiskā centra vestibilā mīļi sagaidīja savus radus un draugus. Kopīgi tapa momentuzņēmumi, un tika pārrunātas emocijas, jo patiesībā tieši šeit – bijušajā Metalurgu kultūras pilī – kolektīvs pavavadījis savu pastāvēšanas laiku.

Sešdesmit septiņus gadus vecā Rasma Lēvalde nākot uz katru jubilejas koncertu, jo vidējās paaudzes ansamblī “Kvēle” dejo viņas meita Vita. Arī divdesmit trīs gadus vecajai Dinai Pauzerei patīkot dejot, un viņa labprāt apmeklē koncertu, kas turklāt bija iekļauts arī valsts svētku programmā. Bet liepājniece Dace Zemīte atnākusi, lai atbalstītu dejotājus, jo viņa pati gandrīz divdesmit gadu dejo tautas dejas, tikai citā kolektīvā.

Jubilejas koncerta sākumā godināja Aizsaulē aizgājušo “Kvēles” dibinātāju Aivaru Frīdenbergu. Uz ekrāna rādīja viņa fotogrāfijas, fonā skanēja ansambļa dejotāju komentāri par stingro, bet atraktīvo vadītāju. Bijušajai vadītājai Lilijai Bergai ansamblis teica mīļu paldies un pasniedza krāšņus ziedus. Koncertā pieminēja arī tos ansambļa pārus, kuri, “Kvēlē” dejojot, apprecējušies. Rožu zāle bija apmeklētāju pilna, un skaļākie aplausi skanēja tieši atraktīvajām dejām, kuras arī dejotājiem pašiem vislabāk patīk.

Arī tagadējā “Kvēles” vadītāja Ingrīda Lūka tautas dejas dejo visu mūžu – jau no divpadsmit gadu vecuma. “Negribu teikt, kāds ir labs vadītājs. Es noteikti neesmu tāda, kādi bija Aivars un Lilija,” viņa saka un piebilst, ka vadīt ansambli neesot viegli.

Izrādās, lai labi dejotu, nepietiek ar jaunību un talantu. “Talants ir tikai desmit līdz divdesmit procentu no panākumiem. Galvenais ir smags darbs,” norāda I. Lūka. Vadītāja uzsver, ka arī četrdesmit gadu veci dejas mīļotāji ar aktīviem mēģinājumiem “Kvēlē” panāk labu rezultātu. Jautāta, ko ansamblim vēlēt jubilejā, vadītāja teic, ka dejotājiem vajadzīga izturība, prieks dejot un nedziestošs smaids uz lūpām. “Un galvenais, lai kājas neķertos!” smejot saka Ingrīda.

Dana France,
“Kurzemes Vārds”
 

 

“Kvēles” dažādu paaudžu dejotāji uz skatuves apliecināja, ka 40 gadu vecums nav nekāds šķērslis tautas dejām.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz