Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Lai lidotu, frančiem spārni nav vajadzīgi

Lai lidotu, frančiem spārni nav vajadzīgi
27.05.2009 07:03

Atslēgvārdi

Nē, nē, pūkainu zvēriņu, kas lēktu cauri uguņojošam riņķim vai atkārtotu kādus iemācītus deju soļus, vakar akrobātu trupas “XY” izrādē “Pacel mani!” nebija.

Kāpēc nebija? “Jo jaunā cirka māksliniekiem vairāk interesē savas, ne dzīvnieku spējas,” pamato Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Gundega Laiviņa, atbildīgā par franču izrādēm Kurzemē.

Skatītāju acis bija piesaistītas izveicīgajiem akrobātiem, kuri te taisīja elpu aizraujošus lēcienus, te meta kūleņus, te būvēja no saviem ķermeņiem piramīdas. Bet pa galvu rosījās domas: kā kaut ko tādu var paveikt un cik ilgs laiks tādu triku apguvei nepieciešams? Daudz. Piemēram, akrobātu pāris Anna un Mikisa ar to aizraujas jau gadus divdesmit. Kopā ar savu uzticīgo komandu viņi ir bijuši daudzās pasaules malās. Latvijā izveicīgie franči ieradušies pirmo reizi. Ārzemju akrobāti atzina, ka pie mums viņiem ļoti patīkot, katram, protams, kas savs. Dažs uzslavēja Latvijas dabu, bet cits sajūsminājās par latviešu skaļajiem aplausiem. “Franči stāstīja, ka atšķirībā no Latvijas Āfrikā skatītāji izrādes laikā ļoti skaļi sarunājušies un māksliniekiem šķitis, ka uz viņiem vispār neviens neskatās,” stāsta G. Laiviņa. Savu pieredzi, dodoties no valsts uz valsti, mākslinieki ielikuši izrādē “Pacel mani!”, kas stāsta par katra cilvēka dzīves ceļojumu.

Vakar liepājnieki varēja redzēt nelielu akrobātu trupu, bet G. Laiviņa teica, ka Francijā viņi izveidojuši izrādi ar astoņpadsmit māksliniekiem. G.  Laiviņa cer, ka kādreiz Latvija varēs atļauties uzaicināt tik kuplu akrobātu komandu. Palēnām mēs sākam pierast arī pie jaunā cirka, kura pirmsākumi meklējami pirms vairākiem gadu desmitiem Francijā. “Jaunais cirks no tradicionālā, mums pierastā cirka atšķiras ar to, ka tā mākslinieki pārstāv dažādas tehnikas. Izrādēm ir zināms sižets, kas tiek papildināts ar pārsteidzošiem un brīnišķīgiem trikiem akrobātikas jomā,” skaidro G. Laiviņa.

Jāpiebilst, ka izrāde “Pacel mani!” notika svētku “Lielmutis Fricis un Lielmute Marta” laikā. Saistībā ar šo vērienīgo pasākumu visu šo nedēļu turpināsies daudzi un dažādi citi interesanti notikumi lieliem un maziem.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”

Vakar Olimpiskā centra Rožu zālē franči visu dienu mēģināja pārsteidzošus trikus, lai būtu droši, ka, tos skatoties, mutes būs vaļā ne tikai Lielmutim Fricim un Lielmutei Martai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz