Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aicina uz domapmaiņu par Okupācijas muzeja ekspozīciju

28. jūnijā Liepājas muzejs sadarbībā ar dizaina biroju ”H2E” aicināja liepājniekus uz domu apmaiņu par to, kādai jābūt jaunajai Liepājas okupācijas muzeja ekspozīcijai K. Ukstiņa ielā 7/9.

05.07.2023 06:18

liepajniekiem.lv

Tikšanās mērķis bija saprast, ko apmeklētāji, īpaši jaunieši, vēlas redzēt, dzirdēt un sajust, lai vēsturiskā atmiņa par valstiskuma zaudēšanu un okupāciju nezustu.

Radošo domu apmaiņu vadīja dizaina biroja ”H2E” līdzdibinātājs, dizainers, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Holgers Elers, ”H2E” līdzdibinātāja, dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Ingūna Elere un dramaturgs Lauris Gundars.

Uz tikšanos ar profesionāļiem bija ieradušies vairāk nekā 30 cilvēku, uz ko nebija cerēts. ”Sākotnēji bija informācija, ka būs tikai septiņi, tāpēc mums dažu izdales materiālu pietrūka. Bet mūs priecē tas, ka ir tik liela atsaucība,” tikšanās noslēgumā atzina H. Elers.

”Šie cilvēki nu jau ir iesaistīti, un tas ir labi, jo viņi ziņu par ekspozīciju, ka šeit top kaut kas jauns un pilnīgi atšķirīgs no tā, kas bijis iepriekš, aiznesīs tālāk.

Tas tomēr ir svarīgi, ka informācija nav oficiāla, piemēram, iegūta no sociālajiem tīkliem.”

Tikšanās laikā izteiktās idejas tikšot analizētas un pētītas. ”Protams, mums ir redzējums, kā ekspozīciju veidot, jo kādu laiku ar to jau strādājam, par to domājam. Bet, mums par lielu prieku, dažas no šeit paustajam idejām sakrīt ar mūsu redzējumu. Tādēļ var teikt, ka mēs esam uz viena viļņa,” priecājās H. Elers.

Taču priekšā vēl grūts un smags darbs – salāgot plānotās ekspozīcijas saturu, ko tajā vēlas parādīt muzejs, ar potenciālajām iespējām, ņemot vērā, ka arī telpas ierobežo.

”Mums ir daudz materiāla,” rezumējot dienu Liepājā, secināja H. Elers. Informācija no cilvēkiem izvilkta dažādos veidos – rakstiski, zīmējot u.tml.

”Tas, ka paliktu zem deguna mikrofonu un pajautātu, ko šeit gribētu redzēt, nestrādā. Visticamāk, atbildētu, ka viss ir labi,”

smaidot sacīja dizaina biroja pārstāvis.

Tikšanās rīkotāji uzzinājuši, ka liepājnieki šajā vietā vēlētos radošas darbnīcas, informāciju, kas sastāv no QR kodiem, interaktīvas, ar stiklu nenorobežotas ekspozīcijas, iejušanos dažādos laikmetos, aptaustāmus priekšmetus, senlietas, interesantu atmosfēru, cilvēku stāstus un vēl daudz ko citu.

Savukārt negribētu tekstu blāķus, augstas biļešu cenas, garas ekskursijas, garlaicību, sausu informāciju utt.

Ar dažādu metožu palīdzību, tai skaitā ”domāšanu caur zīmēšanu”, profesionāļi centās izvilināt cilvēku domas, priekšlikumus. Šeit konkrēti vizualizēta holokausta tēma. Par zīmējumiem, kuru tapšanā bija iesaistīti arī sanākušie, pēc tam varēja nobalsot, savu līmlapiņu jeb balsi piestiprinot pie tā attēla, kurš visvairāk uzrunā. Foto: Ģirts Gertsons

”Ir daudz interesanta, kas mums palīdzēs,” atzina H. Elers,

“jo mēs jau ekspozīciju netaisām sev, bet liepājniekiem, jauniem cilvēkiem, lai viņi šeit gribētu nākt.”

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla, skaidrojot, kādēļ izvēlēta sadarbība ar dizaina biroju ”H2E”, pastāstīja, ka tā pārstāvji jau veidojuši ekspozīcijas citviet – Latvijas Kara muzejā, Okupācijas muzejā u.c. ”Viņi ir ļoti zinoši tēmā, kas ir arī mūsu muzejā, un citur skatāmais rezultāts ir vienkārši lielisks.”

Piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, ēkā K. Ukstiņa ielā 7/9 ir veikti vērienīgi renovācijas darbi, siltinot un no jauna izbūvējot pirmā stāva grīdu, paplašinot ekspozīciju zāles, siltinot otrā stāva pārsegumu bēniņos, izbūvējot ventilācijas, apkures sistēmas, ierīkojot liftu, kā arī veicot citus nepieciešamos remontdarbus.

Tomēr apmeklētājiem muzejs joprojām ir slēgts.

”Kā jau veicot remontdarbus, ir atklājušās neparedzētas lietas. Ir vairāki defekti, kuri tagad būvniekam jānovērš,”

skaidroja D  Kārkla.

”Mēs ceram, ka līdz 1. septembrim ēka tiks nodota ekspluatācijā un nacionālpatriotiskās organizācijas šeit varēs strādāt, arī mūsu darbinieki. Protams, līdz taps jaunā ekspozīcija, paies vēl kāds laiks. Iespējams, nākamā gada sākumā kaut ko varēs redzēt.”

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz