Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Laikmeta dokuments mūzikas skaņās

Laikmeta dokuments mūzikas skaņās
Foto: Liepājas Simfoniskā orķestra arhīvs
19.02.2018 07:09

"Kurzemes Vārds"

Trešdien, 14. februārī, Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā norisinājās Liepājas Simfoniskā orķestra dubultkompaktdiska “Liepāja Concerti Vol. 1” prezentācijas pasākums, kurā izskanēja pateicības vārdi komponistiem, solistiem un projekta atbalstītājiem.

Ideja par Liepājas koncertu ierakstīšanu radusies jau pirms astoņiem gadiem, taču tagad kopdarbs beidzot ieraudzījis dienasgaismu. “Jau tolaik mērķis bija radīt laikmeta dokumentu, kurš mūzikas skaņās izteiktu mūsu laiku, mūsu Latviju šodien,” prezentācijas pasākumā sacīja VSIA “Liepājas Simfoniskais orķestris” valdes loceklis Uldis Lipskis.

Kompaktdisks veidots ar mērķi popularizēt latviešu komponistu mūziku ne tikai Latvijā, bet arī tālāk. Šobrīd prezentēti pirmie pieci izdotie Liepājas koncerti ar skaņdarbiem.

“Bija ļoti liela atbildības sajūta, jo katrs skaņdarbs dzimst vienu reizi,” sacīja diriģents Atvars Lakstīgala. Savukārt Liepājas Simfoniskā orķestra pirmā vijole Ilze Zariņa izteica pateicību par komponistu izrādīto uzticību: “Man nenāca ne prātā, ka man varētu piedāvāt šo godu un atbildību. Milzīgs paldies komponistam par uzticēšanos ļauties pilnīgi brīvai interpretācijai.”

Kā norādīja kultūras ministre Dace Melbārde, izdotais dubultalbums ir ne tikai laikmeta ceļazīme, bet arī “labs retrospektīvs ceļojums pa nozīmīgām Liepājas vietām, kas parāda Liepājas ceļu uz koncertzāli”. Tikmēr komponists Juris Karlsons atzina, ka sākotnēji kopīgās vakariņās noraidījis Ulda Lipska piedāvājumu komponēt skaņdarbu: “Es teicu – nē, nē, neko nemāku, lai raksta jaunie, talantīgie! Nebūs! Bet inde jau vairojas pati savā vidē, un es pēc kāda laika teicu, ka man ir ideja, bet es nerakstīšu solistam ar orķestri vai klavierēm ar orķestri, es mēģināšu uzrakstīt koncertorķestrim. Liepājā ir tik daudz labu mūziķu!”

Kompaktdiskos iekļauti Riharda Dubras, Viļņa Šmīdberga, Ērika Ešenvalda, Jura Karlsona un Kārļa Lāča skaņdarbu pirmatskaņojumi dažādās Liepājas vietās laika posmā no 2012. līdz 2014. gadam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz