Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Lakoniskas ceļojumu piezīmes gleznās

Lakoniskas ceļojumu piezīmes gleznās
24.10.2009 07:02

Atslēgvārdi

Mākslinieka Kristapa Zariņa ceļojumi, ainavā sēžot uz zariņa, darbnīcā sēžot uz nerviem, krāsās sēžot uz sevis, galvā sēžot uz domas un sēžot visur kur citur, kopš piektdienas apskatāmi galerijā “UPB” iekārtotajā izstādē ar lakonisku nosaukumu “Gleznas”.

Mākslas vēsturniece Ilze Žeivate stāsta, ka Kristaps Zariņš strādā ar krāsu un reālismā balstītu formu, kuru vienlaikus mēģina apvienot ar plaknes glezniecību. “Viņa izvēlētā forma visbiežāk ir sievietes tēls, kas pārtop gan mitoloģiski spēcīgā personāžā Judītē, gan kariatīdēs, gan vijīgos ziedos vai laikmetu personifikācijās. Brīžam sieviete ir tikai sieviete, bet citreiz tās augums tiek transformēts par fonu lieliskām krāsu, siltā un vēsā saspēlēm. Kristapa glezniecība ir atraisīta un draudzīga. Tajā netrūkst savas ironijas devas vai ugunīgas emocijas, tomēr saturs nekad nav dominējošs,” viņa saka.

Bet pats mākslinieks atklāj, ka šoreiz piedāvā ceļojumos tapušos darbus, kuros ir gan nesenākos braucienos uz Madridi un Tolēdo gūtie iespaidi, gan Grieķijas salās dzimušās gleznas ar sievu Santu “galvenajā lomā”. “Ne vienmēr ir svarīga pati modele, jo vizuāli viņa var pat atšķirties no reālās sievietes. Svarīgs ir mākslinieka intīmais nervs, kas, esmu pārliecināts, vislabāk uzrunā skatītāju. Jo personīgāk, jo interesantāk citiem,” viņš pastāsta  “Kurzemes Vārdam”.

K. Zariņš stāsta, ka dažas gleznas esot ar zināmu laika uzslāņojumu un, piemēram, gleznu par Indiju viņš pēc vairāku gadu pārtraukuma pārgleznojis.

Bet uzņēmuma “UPB” viceprezidente Ilze Freimane atklāj, ka viņa ieraudzījusi K. Zariņa darbus galerijā “Māksla XO” un sapratusi, ka vēlas tos redzēt arī Liepājā, tāpēc uzaicinājusi mākslinieku izstādīties “UPB”. K. Zariņa darbus galerijā varēs apskatīt līdz decembrim, kad Ziemassvētku noskaņās “UPB” tiks atklāta speciāli liepājniekiem veidota dažādu mākslinieku darbu kopizstāde.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

 

“Es tiecos atrast absolūto formu, tāpēc ir interesanti dzīvot un gleznot. Ja atrod, ir jāmirst nost. Mēģinu attēlot to, ko citi neredz – kas arī ir gleznotāja rokraksts,” saka mākslinieks Kristaps Zariņš.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz