Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Leļļu mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma tekstilmākslas izstāde

No 14. decembra Leļļu mākslas un dizaina muzejā, galerijā “Romas dārzs”, būs apskatāma tekstilmākslas izstāde “Filca fluīdi”, informē galerijas pārstāvji.

Leļļu mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma tekstilmākslas izstāde
Foto: Publicitātes
06.12.2023 17:25

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Leļļu mākslas un dizaina muzejs galerijā “Romas dārzs” savu 2023. gada izstāžu ciklu noslēdz ar tekstilmākslas izstādi un tā notiek laikmetīgai mākslai veltītajā izstāžu telpā.

Izstāde “Filca fluīdi” vērš sabiedrības uzmanību uz vienas konkrētas tehnikas – vilnas velšanas (filcēšanas) daudzveidīgo interpretāciju un nozīmi mūsdienu laikmetīgajā tekstilmākslā.

Bioloģijā ar fluīdiem dažkārt saprot ķermeņa šķidrumus, bet ezotērikā – hipotētiskas bioloģiskas enerģijas strāvojumu, kas izdalās no dzīviem organismiem.

Tekstilmākslas darbus var pieņemt gan kā materiālu lietu, tehniski izsmalcināti radītu brīnumu, gan, neatkarīgi no izpildījuma – kā prāta un emocionālās pieredzes nesēju, šķiedrā ietvertu domu enerģijas plūdumu.

Lai arī vilnas velšana ir viena no vissenākajām tekstila tehnikām, Latvijā šī pārsteidzošā materiāla un tehnikas potenciāla iespējas atklātas salīdzinoši nesen, 21. gs. sākumā.

Šobrīd vilnas velšana kā tehnika un vēlums, kā materiāls tiek izmantots gan savā klasiskajā formā, gan organiski apvienots ar izšuvumu, apdruku un dažādām autortehnikām.

Šiem darbiem, kas atspoguļo fizisku cilvēka domu un darbības klātbūtni, būtiska to izteiksmes formā var būt gan struktūra, gan virsmas vizuālās un taktilās īpašības.

Izstāde “Filca fluīdi” atspoguļo mūsdienu filca mākslas divejādās tendences – neausta materiāla konceptuālu mijiedarbību formas iegūšanai (skulpturālai filcēšanai), vai plašāku izmantojumu ar tēlojuma iespējām, krāsu un faktūru dažādību.

Viena materiāla ietvaros skatītājam tiks sniegts neierasti daudzveidīgs ieskats darbos, ko radījuši gan pieredzējušu un labi zināmi tekstilmākslinieki, gan arī jaunie mākslinieki.

Izstādē eksponēto darbu autori – Unita Auziņa, Sabīne Azlauska, Ruta Bogustova, Ilze Grīnberga, Diāna Janušone, Līva Kaprāle, Kristīne Kligina, Andra Kurzemniece, Ruta Linīte, Ieva Prāne, Kristīne Rubļovska, Ksenija Šinkovska,  Laura Šķedrova, Elīna Šteinberga, Ilona Valaine-Blekte, Signe Žeļezņaka.

Izstāde Leļļu mākslas un dizaina muzejā, mākslas galerijā “Romas dārzs”, būs apskatāma no 14. decembra līdz 30. martam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz