Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

”Lielais dzintars” piecu gadu jubileju svinēs ar retrospektīvu koncertu

”Lielais dzintars” piecu gadu jubileju svinēs ar retrospektīvu koncertu
Foto: Publicitātes
07.10.2020 08:55

Informāciju apmaksājusi SIA "Lielais Dzintars"

Liepājas koncertzāle ”Lielais dzintars” divos koncertos š.g. 30. oktobrī pulksten 19.00 un 31. oktobrī pulksten 17.00 atzīmēs piecu gadu jubileju kopš koncertnama atklāšanas. Svētku programmā ar simfonisku vērienu gaismā tiks celtas Liepājas klasiskās mūzikas vēstures epizodes, izceltas spilgtākās personības un pasaules zvaigznes.

Jubilejas koncertā tiks godināti pilsētai nozīmīgākie aizvadīto gadsimtu mūzikas meistari — diriģents Arvīds Jansons un operdziedātāja Iraīda Jansone, Liepājas operas solists Mariss Vētra, komponists Alfrēds Kalniņš, ilggadējais orķestra mākslinieciskais vadītājs Imants Resnis un citas spožākās personības.

Vēsturiski skanisku ieskatu Liepājas bagātajā muzikālajā vēsturē klausītāji varēs baudīt un retrospektīvā ceļojumā doties kopā ar pianisti Agnesi Egliņu, soprānu Margaritu Vilsoni un tenoru Artjomu Safronovu. Visa koncerta garumā uz skatuves būs koncertzālē rezidējošais Liepājas Simfoniskais orķestris, bez kura nav iedomājama koncertzāle ”Lielais dzintars” un mūzikas aprite Liepājā. Pie diriģenta pults — LSO galvenais diriģents Gintars Rinkevičs. Koncertu vadīs Orests Silabriedis.

Koncerta īpašais viesis būs Zviedrijā dzimušais vijolnieks un Deutsche Grammophon mākslinieks Daniels Lozakovičs.

Par svētku koncerta programmu stāsta Baiba Bartkeviča: ”Jubilejas koncerts šoreiz būs kā retrospektīvs ceļojums laikā. Mēs atcerēsimies un svinēsim Liepājas pilsētas bagātīgo koncertdzīvi, kas bijusi aktīva jau no 18. un 19. gadsimtu mijas. Koncerta laikā pieskarsimies aizvadītā gadsimta 20. gadiem, kad durvis vēra Liepājas opera un tika atjaunota Liepājas Filharmonija, līdz pat mūsu dienām, kad Liepājā mirdz koncertzāle “Lielais dzintars”, un spožas pasaules izpildītājmākslas zvaigznes dāvā mums neaizmirstamus muzikālus mirkļus un pieredzes.

Liepājnieki vienmēr lepojušies ar pasaules vērienu — jau pirms 100 gadiem Liepājas operā tika uzvestas Verdi, Rosīni, Bizē un Čaikovska operas, bet Liepājas Filharmonija savā pirmajā koncertprogrammā atskaņoja Bēthovenu un Vāgneru. Arī šodienas koncerta otrajā daļā neiztikt bez romantiskās mūzikas virsotnes — Pētera Čaikovska Vijolkoncerta, ko izpildīs Zviedrijā dzimušais, 19 gadus vecais vijolnieks, atskaņotājmākslas ģēnijs un Deutsche Grammophon mākslinieks Daniels Lozakovičs.

Daniels no vijolspēles brīnumbērna izvērties par apjūsmotu jaunekli un uzstājas ar pasaules labākajiem orķestriem un izcilākajiem diriģentiem. Neilgi pēc 15. dzimšanas dienas viņš parakstīja līgumu ar slaveno skaņu ierakstu namu Deutsche Grammophon un kļuva par šī nama jaunāko mākslinieku. Daniela spēli salīdzina ar vecmeistaru sniegumu, kritiķi raksta par ”perfektu meistarību”, ”nesalīdzināmu talantu”, ”kaislības un precizitātes apvienojumu”, un patiešām — Daniela Lozakoviča spēlē ir spēks, vēriens, smalkums un kvēle. 

Ievērojot visus drošības pasākumus, uz koncertu Lielajā zālē aicināti ap 420 klausītājiem (skaits var mainīties atkarībā no valstī noteiktajiem ierobežojumiem).

Koncerts divās daļās, norises ilgums: aptuveni 2 stundas, 20 minūtes. Biļešu cena – no 7 līdz 30 eiro. Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Pensionāriem, kā arī skolēniem, studentiem, pasniedzējiem un skolotājiem – 25% atlaide. Personām ar I un II grupas invaliditāti un viņu pavadoņiem – 50% atlaide.

Piektdien, 30. oktobrī pulksten 18 un sestdien, 31. oktobrī pulksten 16 klausītāji Kamerzālē aicināti apmeklēt Pirmskoncerta lasījumu ”Liepājas kultūras akvarelis. Ceļš mūzikā līdz Lielajam dzintaram.” Pētījumā par Liepājas mūzikas un radošās dzīves vēsturi un Liepājas Simfoniskā orķestra lomu tajā dalīsies Liepājas Universitātes pētnieces — profesore Ilze Valce un mākslas zinātņu doktore Vēsma Lēvalde. Ieeja pasākumā ir bez maksas, no 20. oktobra iepriekš saņemot ieejas karti koncertzāles informācijas centrā.

Koncertu ar Liepājas pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko SIA ”Lielais Dzintars”. Plašāka informācija pieejama mājas lapā www.lielaisdzintars.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz