Otrdiena, 21. maijs Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Lielmutis Fricis un Lielmute Marta atver pasauli bērniem

Lielmutis Fricis un Lielmute Marta atver pasauli bērniem
Foto: Ruslans Šuļga
01.06.2013 16:19

liepajniekiem.lv

Šīs dienas Liepāja atdzīvojusies – pilsēta bērnu pilna. Jūrmalas parkā, Rožu laukumā, muzejā un citviet dzirdami skanīgi smiekli, jautra čalošana, priecīgi soļi. Zinātkāros uz meistardarbnīcām, kur top daudz radošu darbu, atrakcijām un izstādēm pavada mammas un tēti, vecmāmiņas un vectētiņi. Pilsētā notiek svētki visai ģimenei “Lielmutis Fricis un Lielmute Marta”.

Jau piekto gadu Liepājā notiek svētki visai ģimenei “Lielmutis Fricis un Lielmute Marta”. Bērni un viņu vecāki var piedalīties radošajās darbnīcās, apskatīt izstādes, sadziedāties ar lielo kori, sadejoties lielajā dejā, iet rotaļās un izpriecāties atrakcijās.

Liepājas Kultūras pārvaldes rīkotās aktivitātes notiek gan Rožu laukumā un Liepājas muzejā, gan Jūrmalas parkā trīs dienu garumā, turklāt pilnīgi bez maksas. Svētki aizsākās jau vakar, 31.maijā, bet noslēgsies svētdien, 2.jūnijā.

Baibu Ķudi ar mazajiem ķipariem – piecus gadus veco Robertu un divus gadus veco Rebeku – portāls sastapa Liepājas muzejā, kur Ratnīcas izstāžu zālē atklāja izstādi “Art Teddy Liepājā” un varēja piedalīties dažādās aktivitātēs. Divu bērnu māmiņa atzina, ka jau sen gribējuši piedalīties šajos svētkos, bet vienmēr kaut kas patraucējis – vai nu laikapstākļi vai veselības problēmas. Šogad beidzot izdevies visiem trim atnākt. Iepriekš izpētījuši pasākumu programmu, un izvēlējušies, kurp doties. Robertam ļoti patīkot pastaigu spēle – piedaloties radošajās darbnīcās var krāt zīmodziņus un beigās tikt pie Lielmuta Friča un Lielmutes Martas drauga diploma. Mamma Baiba saka, ka tas ir labi izdomāts, jo liekot bērniem iet un apmeklēt kontrolpunktu vietas. Sarunas laikā ar portālu Roberts bija ticis jau pie diviem zīmodziņiem. Vakar Rožu laukumā, piedaloties “Raibo krītiņu darbīcā”, ar māsu zīmējuši uz asfalta, šodien muzejā uz papīra lapas krāsojuši lāci. “Vienam sanāk cītīgam, otram – mākslinieciskāk,” par abu radošajām izpausmām smaidot saka mamma Baiba. Viņa priecājas, ka pilsētā kaut kas notiek un tieši bērniem. Abi liepājnieces ķipari atrodot sev izklaidi, neviens negarlaikojoties. “Veiksmīgi padomāts par dažādu vecumu bērniem,” organizatoru veikumu paslavē Baiba.

Desmit gadus vecās meitenes – Sabīni un Santiju – portāls sastapa brīdī, kad uz asfalta muzeja teritorijā ar krītiņiem tapa sirsniņa un lācītis. “Uztaisījām un uzzīmējām lāčus, palēkājām piepūšamajās atrakcijās,” meitenes stāsta, ko līdz tam darījušas. Svētki viņām ļoti patīkot, varot arī sapazīties ar citiem vienaudžiem. Šurp atnākušas, jo zinājušas – būs interesanti, arī mammas mudinājušas nesēdēt mājās. Sabīne vakar kā svētku dalībniece dziedājusi arī koncertā “Saule sēja sudrabiņu”. Rīt abām draudzenēm gājienā pa radošajām darbnīcām pievienošoties arī mammas.

Vēl šodien kafejnīcā “Darbnīca” atklāja sešgadīgā Kristiana Štobja grafikas darbu izstādi. Kopumā aplūkojami deviņi mākslas darbi. Kristiana mamma Elīna Štobe pastāsta, ka bijis grūti izvēlēties, kurus darbus parādīts plašākai sabiedrībai. Tik daudz mazais mākslinieks sazīmējis. Viņš šādā veidā sevi izpaužot jau kopš agras bērnības. Patīkot darboties gan ar flomāsteriem, zīmuļiem, krītiņiem, gan akvareļiem, guašu. Taču, kā izrādās, zīmēšana, gleznošana nav vismīļākā zēna nodarbe. Viņš labprāt pētot dabu, dzīvniekus, kosmosu, lasot grāmatas. “Lielu paldies jāsaka māksliniecei Inta Vītoliņai, kas ielikusi labus pamatus Kristiana zīmētprasmes attīstīšanā, arī bērnudārza audzinātājām,” pateicas E.Štobe. “Iespējams, šādas izstādes atklāšanai dēls vēl ir par mazu, bet ļoti gribējās parādīt viņa darbus ārpus ģimenes un draugu loka.” Jāpiebilst, ka Kristianam tā ir pirmā izstāde, un tās atklāšanā bija ļoti satraucies un kautrējās iznākt publikas priekšā. Tētis Kristaps smaidot atzina, ka dēlu piemeklējis “lampu drudzis”. Turoties mammai pie rokas, talantīgais liepājnieks saņēma apsveikumus un ziedus no sanākušajiem izstādes apmeklētājiem.

Jāpiebilst, ka vēl šodien vakarā pulksten 17 palīgstadionā “Daugava” notiks Tautas deju festivāla lielkoncerts “Latvju bērni danci veda”. Šis faktiski ir vēl viens atsevišķs pasākums, kas kuplina ģimenes svētkus. Šāds koncerts, par kuru rūpējas Liepājas Bērnu un jaunatnes centrs, ik gadu notiek citā Latvijas pilsētā un šoreiz atbraucis uz Liepāju. Papildus lielkoncertam visas dienas garumā notika arī darbnīcas parkā, koncerti pilsētā un arī svinīgs gājiens cauri Liepājai.

Arī rīt, 2.jūnijā, visas dienas garumā Jūrmalas parkā pie Bērnu laukuma notiks radošās darbnīcas, princešu un bruņinieku skola, meistardarbnīcas “Droša vasara – Tava vasara!”, Troļļu cirks, ceļojošā leļļu teātra “Maska” pasākums “Viens, divi, trīs – nāc mums līdzi!”, Latvijas Zaļā punkta un SIA “Eko Kurzeme” spēle “Zaļā punkta distance”, kā arī turpināsies pastaigu spēle “Lielmutis Fricis un Lielmute Marta”.

Bet svētku noslēgums būs lielā koristu sadziedāšanās ar Lauri Reiniku un Liepājas mūziķiem, kas ir jau tradicionāls Friča un Martas svētku pasākums.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz