Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājā būs daudzveidīga un piesātināta “Muzeju nakts” programma

Sestdien, 14. maijā, no pulksten 19 līdz 01 Liepājas muzejs un muzeja sadarbības partneri liepājniekiem un pilsētas viesiem piedāvās daudzveidīgu un piesātinātu Eiropas “Muzeju nakts” programmu.

Liepājā būs daudzveidīga un piesātināta “Muzeju nakts” programma
Foto: Ģirts Gertsons
10.05.2022 14:17

liepajniekiem.lv

Starptautiskajā akcijā “Muzeju nakts” šogad piedalīsies Liepājas muzejs, Liepājas 17.-19.gs. interjera muzejs ”Hoijeres kundzes viesu nams”, kā arī 23 Liepājas izglītības, kultūras, tūrisma un citu iestāžu pārstāvji.

Šajā naktī interesenti bez maksas varēs piedalīties dažādās radošajās darbnīcās, baudīt mūziku un mākslu, ļauties naksnīgām maltītēm, iepirkties, doties ekskursijās, un izmantot citus “Muzeju nakts” īpašos piedāvājumus, informē Liepājas muzeja pārstāve Rasa Zālīte.

Liepājas muzejs aicinās apmeklētājus gan muzeja dārzā, gan arī iekštelpās, un programma būs saistoša kā pieaugušajiem, tā arī bērniem.

Pasākumu Liepājas muzeja dārzā uz lielās skatuves atklās Liepājas Neatkarīgais teātris ar situāciju komēdiju ”Viss par sievietēm”. Pēc teātra izrādes uz skatuves kāps etnoperkusionists Nils Īle un grupa ”Kanisaifa”, tad skatuvi ieskandinās grupa ”Willow Farm”, savukārt vakara programmu muzeja dārzā noslēgs grupa ”Oranžās brīvdienas”. Tāpat visa vakara gaitā darbosies restorāna ”Oskars” brīvdabas kafejnīca un karuselis bērniem.

Vienlaikus muzeja iekštelpās, Kūrmājas prospektā, apmeklētājiem bez maksas būs izdevība ne tikai apskatīt izstādes, bet arī piedalīties tetovēšanas darbnīcā, biedrības ”Baringtons K2” vadītajās radošajās darbnīcās ”Rītausmas spārni”, degustēt gan tēju, gan kafiju, kā arī piedalīties kafijas grauzdētavas ”Curonia” kafijas pagatavošanas meistarklasē un ļauties liepājnieku un Liepājas skarto dzejas lasījumiem.

Ne mazāk skanīgs būs arī Liepājas 17.-19.gs. interjera muzejs, kur apmeklētājiem būs iespēja ļauties senās mūzikas kamerkoncertam Hoijeres istabās, 20.gs. sākuma klaviermūzikai Stenderu ģimenes dzīvoklī vai senajiem dančiem ēkas iekšpagalmā.

Liepājas sirdī – Lielajā ielā 14 un Rožu laukumā – apmeklētājiem būs pieejamas gan dejas, gan atmosfēras baudīšana.

Skvērā pie Liepājas Universitātes tautas deju kolektīvi ierībinās laukumu pie universitātes ēkas, kā arī uzstāsies pop/rok skola. Savukārt tie, kuri vēlas ar velosipēdu sasniegt ”Muzeju nakts” galējo ziemeļu punktu, Redānu, aicināti pulksten 19 pulcēties pie universitātes velo novietnes braucienam. Velobraucējus uz Redānu pavadīs topošie tūrisma speciālisti.

Galerijā ”Romas dārzs” būs apskatāma gleznu izstāde un baudāms stīgu instrumentu (Beata Zariņa-Blaščinska – vijole, Dita Barona – čells) koncerts. Tāpat apmeklētājiem būs atvērta ”Romas beķereja”.

Virzoties tālāk pa Zivju ielu, Liepājas pilsētas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā un bērnu bibliotēkā ”Vecliepājas rūķis” gan lieli, gan mazi atradīs sev nodarbi un iegūs jaunas zināšanas. Bērni varēs darboties radošajās darbnīcās, bet pieaugušie tikties ar lasītāju, rakstītāju un stāstītāju Ēriku Vilsonu.

Turpat blakus, Liepājas Pētertirgū, darbosies nakts tirgus, kura laikā no pulksten 19 līdz 24 varēs baudīt dzērienus, ēdienus un aplūkot senlietu ekspozīciju. Nakts aizsegā varēs arī degustēt un, protams, iegādāties gan vīnu, gan sieru, gan arī kādu smeķīgu gaļas gabaliņu, kā arī citus produktus. “Nakts tirgus” norises vieta – paviljons “Skārnis” un vecās policijas ēkas pagalms.

Dažu soļu attālumā no Liepājas sirds savas durvis vērs ekspozīcija ”Pie Miķeļa” un Liepājas koncertzāle ”Lielais dzintars”. ”Pie Miķeļa” apskatei būs pieejama Miķeļa Golta (1922-2007) ekspozīcija – gleznas un mākslinieka dzīves gājums. Turpretim koncertzālē ikviens varēs ielūkoties koncertzāles telpās nakts aizsegā, kuras tiks īpaši izgaismotas un piedalīties ekskursijās gidu pavadībā. Ekskursiju laiki: pulksten 22, 23 un 24.

Naksnīga rosība valdīs arī Vecajā Ostmalā, kur atvērts iepazīšanai būs arī Liepājas kultūrtūrisma objekts ”Siļķu brāķis” un Liepājas SEZ pārvaldes ”Jahtu osta”, kurā būs apskatāma Liepājas burāšanas tradīcijām veltīta izstāde, bet mākslas baudītājus viesnīca “Promenāde Hotel” priecēs ar mākslinieka Ilmāra Blumberga darbiem.

Muzeju naktī aktīvi piedalās arī Liepājas izglītības iestādes – J. Čakstes Liepājas pilsētas 10.vidusskolā priecēs muzejs un muzeja pulciņa dalībnieki ar saviem pētījumiem un arī Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina skola iepazīstinās ar izstādi-gleznošanas simpozija rezultātu “Liepājas metalurgā”, sniegs gleznošanas performanci un muzicēs grupa ”Ede”.

Rītdienai modīsies un radošas un izzinošas darbnīcas bērniem piedāvās arī Zinātnes un izglītības inovāciju centrs (ZIIC) un radošā studija ”Uzmanību, Bērni!”.

No pulksten 19 līdz 21 uz ZIIC koprades telpu Autoru ielā 4/6 aicināti skolēni, ģimenes un citi interesenti izmēģināt pirkstu un prāta veiklību trīs izglītības tehnoloģiju darbnīcās: “Robots priekšmetus pārvietot prot!”, “Robots trasē veikli vadāms!”, “Robots mostas, kad iekustināts (programmēts) tiek!”. Darbnīcas ir bez maksas un piemērotas vecumā no septiņiem gadiem, kā arī iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Karostas pusē ”Muzeju nakts” ietvaros gaidīs Karostas ģimeņu atbalsta centrs ”Miera osta” ar radošo laternu veidošanu un apmeklētājiem atvērts būs ūdenstornis, kas ikdienā ir slēgts. Karostas un Neatkarības kara muzejs Redanā ļaus ielūkoties izstādē un baudīt uguns šovu.

Kultūras nams ”Wiktorija” atzīmēs Latvijas ”Vinila Dienu” un ”Muzeju nakts” noslēgumā pēc pusnakts uzstāsies grupa ”Lupa”, kas dibināta 2016.gadā, apvienojoties četriem džeza un laikmetīgās mūzikas māksliniekiem: Dāvis Jurka – alta saksafons, Ritvars Garoza – sintezatori, Valters Sprūdžs – basģitāra, Andris Buiķis – bungas. Grupas debijas skaņuplate ”Sequences and Consequences” nominēta ”Austras Balva 2019”, kā arī Mūzikas ierakstu gada balvai kategorijā ”Džeza mūzika”.

”Muzeju nakts” laikā ar īpašiem piedāvājumiem pārsteigs kafejnīca ”Serenāde”, restorāns ”Pastnieka māja”, kurā muzicēs Jānis Šteinbergs un restorāns ”Spīķeris”, kā arī kafejnīca ”Čello” koncertzālē “Lielais dzintars”. Savukārt veikals ”Globuss Liepāja” un “Zvaigznes grāmatu nams” dos iespēju iegādāties grāmatas par īpašu, šai naktij veltītu atlaidi.

Arī šogad ”Muzeju nakts” laikā kursēs nakts vilcieniņš ”Libau Train”, nogādājot apmeklētājus dažādās norises vietās. Vilcieniņš pirmos pasažierus uzņems pulksten 19 pie Liepājas muzeja.

Citviet pilsētā tā pieturvietas būs Liepājas 17.-19. gs. interjera muzejs, Čakstes laukums, Siena tirgus autobusa pietura, Dārza un Bāriņu ielas krustojums, Rožu laukums un “Lielais dzintars”. Biļete derīga visam vakaram.

Ieeja muzejos un dalība sadarbības partneru organizētajos pasākumos 14. maijā ir bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz