Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājā skatāmā Maijas Tabakas personālizstāde

Liepājā skatāmā Maijas Tabakas personālizstāde
04.09.2007 13:50

0

Atslēgvārdi

No šodienas, 4. septembra līdz pat 10. oktobrim mākslas galerijā ”Māja” viesnīcas ”Promenāde Hotel” telpās apskatāma izcilās latviešu mākslinieces Maijas Tabakas personālizstāde. Notikums ir īpaši nozīmīgs gan ar to, ka šī ir līdz šim pirmā Latvijā populārās un izteiksmes stilā spožās māksliniece izstāde Liepājā, gan ar to, ka viņa liepājniekus pagodinās ar savu klātbūtni īpašā tikšanās reizē šo piektdien, 7. septembrī pulksten 15.00 mākslas galerijā ”Māja”, Vecajā Ostmalā 40.

 ”Liepāja ir pelnījusi skatīt patiesi lielas mākslas vērtības, to nekad nevar būt par daudz. Tas ir ļoti nozīmīgi dažādu paaudžu radošajiem liepājniekiem, izseniem mākslas cienītājiem un vēl jo vairāk tiem, kuru zināšanu krājums vēl papildināms un vairojams,” ir pārliecināta galerijas ”Māja” vadītāja Lia Mona Ģibiete.  Kā norāda galerijas vadītāja, tad dažādu mākslinieku viesošanās galerijā ”Māja” jau kļuvusi par tradīciju: ”Tikties ar izciliem māksliniekiem, ieklausīties radošu personību viedokļos, piedalīties sarunās un diskusijās – tā ir galerijas iepriekšējos gados uzsāktā programma, kas jaunajās galerijas telpās vēršas plašumā un iet dziļumā. Galerijas apmeklētāju interese un līdzdzīvošana izstāžu ekspozīcijām un pasākumiem vispatiesāk atklāj liepājnieku neizsmeļamo nepieciešamību pēc mākslas.”

Būdama ļoti savdabīga māksliniece Maija Tabaka savu popularitāti un atzinību ieguvusi ne tikai savas paaudzes vidū, viņas darbi vienaldzīgu neatstāj nevienu. Māksliniece ir ļoti prasīga pret sevi un strādā ar milzīgu atdevi, taču tā, lai aiz virtuozajiem otas pieskārieniem darba sūrums un piepūle nebūtu manāma. Savu stilu māksliniece izveidojusi 1970. gados, kad viņas daiļradē parādījās viņai tik raksturīgās daudzfigūru kompozīcijas ar galveno varoņu portretējumiem, detalizētu vides, interjera un kostīmu attēlojumu. Maijas Tabakas gleznu tēliem raksturīgs ārējais spožums, no kino aizgūts paņēmiens – īpaši izgaismotas sejas, īpašie kostīmi, inscenētās situācijas, daudzo realitātes slāņu vienlaicīgs atainojums. Latviešu zelta mākslas fondā ierakstāma Maijas Tabakas veiksmīgo portretu galerija no pretrunīgu kaislību plosītiem personāžiem līdz izturēti manierīgiem portretiem.

Maija Tabaka ir dzimusi 1939. gada 5. novembrī Jelgavā. Pēc II Pasaules kara viņas ģimene pārcēlusies uz Rīgu un kopš 1959. gada viņa uzskata sevi par jūrmalnieci. Maija Tabaka beigusi Rīgas 4. vidusskolu (1957.), vēlāk Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu ar diplomdarbu ”Jauno mākslinieku grupas portrets” Eduarda Kalniņa vadībā (1969.), mācījusies arī Grafikas nodaļā (1957.-1959.). Kopš 1970. gada viņa ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre, Vācu Akadēmijas stipendiāte Rietumberlīnē (1977.-78.). Izstādēs Maija Tabaka piedalās kopš 1963. gada.

Ieva Hmieļevska,
Liepājas Kultūras pārvaldes
Sa­bied­ris­ko at­tie­cī­bu spe­ci­āliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz