Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepāja starp latviešu jūgendstila pērlēm

Liepāja starp latviešu jūgendstila pērlēm
10.10.2011 07:01

Atslēgvārdi

Piektdien Liepājas Latviešu biedrības namā Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks personīgi atklāja izstādi “Jūgendstils Latvijā”, kas uz vairākām infoplanšetēm iepazīstina ar jūgendstila pērlēm Rīgas, Jūrmalas un Liepājas arhitektūrā, latviešu grāmatniecībā, glezniecībā un lietišķajā mākslā.

Ekspozīcijas autore Anda Lamaša pastāstīja, ka izstāde tapusi pirms septiņiem gadiem un tikai pēdējos pāris gadus pēc aktīvas turnejas pa ārzemēm vairāku gadu garumā gulējusi nekustināta, taču tieši pēc liepājnieku ierosinājuma tā atdzimusi un nu atkal sāks savu ceļojumu pa Latviju, jo to eksponēt pieteikušās jau vairākas pilsētas, un 30. oktobrī planšetes no Liepājas tiks aizvestas.

“2006. un 2007. gadā izstāde guva lielus panākumus un apmeklētāju atsaucību Nīderlandē, Vācijā, Krievijā, Baltkrievijā, Igaunijā un citviet,” norāda Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvji, kas izstādi izveidoja, svinot šīs 20. gadsimta spilgtākās mākslas parādības pastāvēšanas simtgadi. “Ideja, kas mums bija, sasaucas ar liepājnieku domu par to, ka jūgendstils – tā nav tikai arhitektūra, bet arī daudzas citas mākslas un kultūras jomas,” norādīja A. Vilks.

Atklāšanā interesi par ekspozīciju lielākoties gan izrādīja vien Liepājas Būvvaldes, Liepājas muzeja un Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas pārstāvji, taču, kā norādīja Liepājas domes izpilddirektors Edgars Rāts, ieraudzīt ekspozīcijā, ka Liepāja ir otrs nozīmīgākais jūgendstila centrs Latvijā, ir pamats katra liepājnieka lepnumam. A. Vilks savukārt uzslavēja, ka vēl izstādes tapšanā pašvaldība aktīvi līdzdarbojusies. Viņš arī norādīja, ka pērn liepājnieki jau dāvinājuši Latvijai lielisku grāmatu par M.P. Berči arhitektūru, tāpēc ar nepacietību tiek gaidīta arī jaunā grāmata par jūgendstilu Liepājā, ko rakstīt sācis atzītais speciālists Jānis Krastiņš.

Bet arhitekte Gunta Šnipke atgādināja, ka šī izstāde ir tikai viena no Pasaules arhitektūras dienu aktivitātēm, ka turpinājumā būs vēl vairākas izstādes, tikšanās un slavenie, jau otrie Berči lasījumi, kuru centrā šogad, protams, jūgenstils Liepājā.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”


Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks priecājas, ka liepājnieki jau ieguvuši jaunu informāciju par jūgendstila ēkām pilsētā, noskaidrojuši arhitektu vārdus, precizējuši ziņas, kas minētas ekspozīcijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz