Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājā tapusi spēlfilma par emocionālo tukšumu

Filma “Lorem Ipsum” ir psiholoģiskā drāma, kura uzņemta Liepājā. Tās režisore ir “Liepājas Modes un mākslas studijas” mākslinieciskā vadītāja Alvīna Jansen (Jaremčuka), savukārt producente – LMMS vadītāja Tatjana Jaremčuka. Filma veidota kā sociāls projekts un, pēc režisores vārdiem, pievērš uzmanību sabiedrībā aktuālai tēmai – emocionālajam tukšumam.

Liepājā tapusi spēlfilma par emocionālo tukšumu
Kadrs no filmas "Lorem Ipsum" – uzņemts "VCA" poliklīnikā Liepājā. (Foto: no Alvīnas Jansen personīgā arhīva)
02.09.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Filma tapusi laika posmā no 2019. gada septembra līdz šā gada augustam. Ideja radusies, kad A. Jansena Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā aizstāvējusi diplomdarbu.

Sākumā projekts tika paredzēts kā multimediāla kustību izrāde, bet Covid-19 radīto ierobežojumu dēļ tika nolemts izrādi transformēt, pārtaisot par filmu. “Mēs pielāgojāmies laikam un situācijai un beigu beigās tas pārtapa par daudz nopietnāku un apjomīgāku projektu,” stāsta T. Jaremčuka. “Man ļoti patīk gan teātris, gan kino, tāpēc savienot tos kopā bija fantastiski,” teic A. Jansen, kurai šis projekts ir debija kino pasaulē.

Filmā tiek apspēlēta tēma par emocionālo tukšumu. “Tā ir sajūta, kas iestājas pēc liela emocionālā pārdzīvojuma, traumām, nesaskaņām, un kurai cilvēki nespēj tikt pāri. Ļoti bieži cilvēks pats nesaprot, kas ir tukšums,” stāsta režisore.

Viņa norāda, ka viņas mākslinieciskais mērķis ir šo tukšumu cilvēkā atpazīt un vizualizēt. “Kad es pieskaros kādai tēmai, es to vizualizēju cilvēkā. Šoreiz tas ir tukšums, un filmā šī sajūta tiek uzskatāmi parādīta – to var redzēt gan aktieru mīmikā un žestos, gan arī runas manierē.

Ar šo filmu gribam cilvēkiem parādīt, ko darīt ar iekšējā tukšuma sajūtu, ja tāda radusies” stāsta A. Jansen.

Filmai dotais neparastais nosaukums esot zināms visiem māksliniekiem. “Šis nosaukums – īpaši tiem, kas strādā digitālajā vidē – uzreiz izraisa smaidu. Vārdu salikumu Lorem Ipsum izmanto poligrāfijā, būtībā tas ir teksts, lai aizpildītu tukšumu. Šeit es paspēlējos ar šī jēdziena ideju. Lorem Ipsum ir tas, kas aizpilda tukšumu, un filma ir tieši par to, kā aizpildīt tukšumu,” pastāsta režisore.

Aktieru ansambli veido 15 “Liepājas Liepājas Modes un mākslas studijas” jaunie aktieri un trīs pieaugušie. “Tas ir fantastisks fakts – filma no A līdz Z ir liepājnieku radīta,” stāsta A. Jansen.

Tā uzņemta dažādās lokācijās tepat Liepājā. Filmēšana notikusi pie jūras, Liepājas Olimpiskajā centrā, promenādē, kā arī Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā, “Laumas” fabrikā un citviet.

“Tās nav Liepājas vietas, kuras esam pieraduši redzēt. Es dievinu Liepāju, un tas, manuprāt, šajā filmā būs ļoti jūtams.

“Laumas” fabriku parādījām no pavisam citas puses. Manuprāt, tur patiesībā ir ļoti mākslinieciska vide,” stāsta režisore, norādot, ka galvenā rozīnīte filmā tomēr ir piejūras parks.

Pirmizrādi tā piedzīvos 3. septembrī kultūras namā “Wiktorija”, bet tas notiks slēgtā lokā – tikai ar projektā iesaistītajiem un viņu tuviniekiem, skolotājiem.

Plašākai publikai filma būs pieejama septembra vidū vai beigās, kad to plānots publicēt tīmekļa vietnē “YouTube”. Filma ir latviešu valodā ar angļu valodas subtitriem.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz